Έφη Παπαευθυμίου: Να εφαρμόσουμε τις Καλές Πρακτικές της Κοινωνικής Οικονομίας


Να εφαρμόσουμε τις Καλές Πρακτικές της Κοινωνικής Οικονομίας

Έχουμε Μουσεία, αλλά δεν έχουμε προσωπικό να ξεναγήσει τους επισκέπτες και τους τουρίστες, να ανοίγει τις αίθουσες Σάββατο και Κυριακή, να πραγματοποιεί εκπαιδευτικά εργαστήρια και προγράμματα με τους μαθητές.

Έχουμε ορεινά μονοπάτια, αλλά δεν έχουμε μια ομάδα ανθρώπων που θα ασχοληθεί με την πιστοποίησή τους βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που θα οδηγεί τους περιπατητές σε αυτά τα μονοπάτια, που θα φτιάξει μια ιστοσελίδα τουριστικού ενδιαφέροντος για ειδικές μορφές τουρισμού και θα συνδέσει το περιβάλλον με τον πολιτισμό, την Ιστορία, τη γαστρονομία, την τοπική αγορά.
Έχουμε ποιοτικά προϊόντα, π.χ κρασί, τσίπουρο ή λάδι, αλλά τα πουλάμε σε πλαστικά μπουκάλια νερού, χωρίς πιστοποιήσεις και σήματα ποιότητας, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην τα αγοράζουν.

Έχουμε στο κέντρο της πόλης, ένα πλέγμα πλατειών, οι τρεις με αγάλματα σημαντικών γλυπτών (Διάκου, Πάρκου, Λαού) και η τέταρτη (Ελευθερίας) πλαισιωμένη από κτήρια μοναδικού αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, έχουμε δυνητικά μονοπάτια για παράδειγμα από τη Λαού προς το Κάστρο, με ενδιάμεσο σταθμό την Αρχοντική, έχουμε την Πινακοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο, έχουμε Καφέ και επιχειρήσεις εστίασης με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και προϊόντα, αλλά δεν έχουμε καθόλου αστικό και πολιτιστικό τουρισμό, ούτε καν εσωτερικό, να ζωογονήσει την αγορά.
Έχουμε ανέργους κάθε ηλικίας, κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας που αναζητούν εργασία είτε στο Δημόσιο «που έχει κλείσει», είτε στον ιδιωτικό τομέα που είναι περιορισμένος, είτε σε εργασίες 8μηνης διάρκειας που δεν έχουν συνέχεια και χωρίς να μπορούν «να επιχειρήσουν», λόγω έλλειψης κεφαλαίων εκκίνησης και εποικοδομητικών κατευθύνσεων.

Και από την άλλη έχουμε το Κοινωνικό Ταμείο της Ευρώπης με προϋπολογισμό εκατομμυρίων ευρώ, που προορίζονται να χρηματοδοτήσουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), με μια ευρύτατη γκάμα αντικειμένων απασχόλησης που αφορούν στην παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας (πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση, παροχές κοινής ωφέλειας, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων κ.α.), που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής και της περιφερειακής ανάπτυξης.

Για να έχει επιτυχία η προσπάθεια δραστηριοποίησης μέσω δημιουργίας μιας ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., το μόνο που χρειάζεται είναι να «χαρτογραφηθούν» και να διαπιστωθούν οι ανάγκες στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Ήδη ο ΟΑΕΔ επιχορηγεί με το πλήρες μισθολογικό κόστος την πρόσληψη και των ιδίων των μελών στην επιχείρηση τους και αναμένεται η έναρξη χρηματοδοτικών προγραμμάτων που θα βοηθούν τον Κοινωνικό Επιχειρηματία να βρει τα αναγκαία αρχικά κεφάλαια έως και 100% για να ξεκινήσει την δράση του στην τοπική κοινωνία. Ο νέος νόμος 4430/2016 για την Κοινωνική Οικονομία προβλέπει μεταξύ άλλων την απαλλαγή από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος για τις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. για τα πρώτα 5 έτη και στη συνέχεια την ετήσια καταβολή μόνο 500 ευρώ. Επίσης, με τον νέο νόμο απλουστεύεται το θέμα την διοίκησης, με τη δυνατότητα με απόφαση γενικής συνέλευσης τον ορισμό διαχειριστή αυτής. Για παροχή πληροφοριών επικοινωνείτε με: Wind = 6931025400 • Vodafone = 6956695666, βλέπε file:///C:/Users/User/Desktop/ΔΙΆΦΟΡΑ%20ΑΡΧΕΊΑ/ΚΟΙΝΣΕΠ/info-about-KoinSEp.pdf 

Ενδεικτικά, μπορεί κανείς να δει: 
https://www.youtube.com/watch?v=pV3v0tF3-3Q
https://athens.impacthub.net/dimotiki-agora-kypselis/ 
https://www.youtube.com/watch?v=o5YaReb0TqQ

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη