Η ταχεία μετατροπή της Λαμίας από Πρωτεύουσα Περιφέρειας σε Χωριό της Θεσσαλίας


Η ταχεία μετατροπή της Λαμίας από Πρωτεύουσα Περιφέρειας σε Χωριό της Θεσσαλίας
__________________________

Κάθε μέρα που περνάει, η Λαμία μετατρέπεται σε ένα χωριό της Θεσσαλίας. Αυτό, εκτός από ανέκδοτο, ενέχει και μια τραγική πραγματικότητα για την Οικονομική, Κοινωνική, Πνευματική και Ακαδημαϊκή ζωή του Τόπου μας. Σε λίγο θα κληθούμε να δώσουμε και τα κλειδιά της Περιφέρειας στην Λάρισα. Ήδη μερικά κλειδιά έχουν δοθεί. Του Πανεπιστημίου, της Υγειονομικής Περιφέρειας, του Στρατού. Και τόσα άλλα κλειδιά μικρότερης σημασίας που δεν γνωρίζουμε οι καθημερινοί Πολίτες. Αυτό όμως που θα καταλάβουμε όλοι οι Πολίτες της Λαμίας, θα είναι η οικονομική ανέχεια, η ανεργία, η ενίσχυση της επαρχιώτικης νοοτροπίας, η παρακμή του Πολιτισμού και των Επιστημών. Θα νιώθουμε κάθε μέρα στο πετσί μας την υποβάθμιση, τον ξεπεσμό, την δυσκολία να βρούμε έναν - δυό αξιόλογους ανθρώπους να μιλήσουμε με σοβαρότητα. Θα νιώσουμε τη δυσκολία που θα έχουμε στο να αναπτύξουμε ποιοτικές διαπροσωπικές και φιλικές σχέσεις. Η φτώχεια δεν θα είναι μόνο οικονομική. Πρωτίστως θα είναι πνευματική. Πενία στα ανοιχτά και δραστήρια μυαλά. Θα νιώσουμε τα δεινά μιας κλειστής κοινωνίας. 

Το ΚΕΥΠ θα είναι το επόμενο επεισόδιο. Η συντεταγμένη Στρατιωτική υποβάθμισή του, θα οδηγήσει νομοτελειακά στην Υπηρεσιακή απαξίωσή του και αναγκαία στον ξεπεσμό του. Ακόμα, λοιπόν, και οι Δημόσιοι Υπάλληλοι που αρχικώς δεν εφαίνετο να επηρεάζονται από την οικονομική και επιχειρηματική ανέχεια της Λαμίας, θα βλέπουν την απαξίωσή των Υπηρεσιών τους, να τους μετατρέπει από Στρατηγούς σε Ορντινάντζες.

Όλοι, θα νιώσουμε στο πετσί μας την υποβάθμιση. Όχι περιστασιακά και τυχαία. Αλλά αναγκαία και έντονα.

Η λύση; Απλή. Διεκδίκηση. Η ψήφος μας να κατευθύνεται σε όσους προσπαθούν φιλότιμα, συστηματικά, επώδυνα. Σε όσους νοιάζονται για τον Τόπο. Όχι για τα προσωπικά μας ρουσφετάκια αλλά για την Πόλη. Με Στρατηγικό σχεδιασμό και σύστημα.

Και ο καθένας μας μπορεί να κάνει κάτι. Να δείξουμε ότι είμαστε Ευρώπη. Όχι χωριό. Διαβάσεις πεζών, κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, Πολιτισμός όχι του κλαρίνου, αλλά υψηλού επιπέδου, συμμετοχή στα ποιοτικά κοινά με όραμα. Όχι στον "Πολιτιστικό Αύγουστο" του κλαρίνου και τα Παζάρια της συμφοράς.




Καρδιολόγος - Επεμβατικός Καρδιολόγος
Διδάκτωρ Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη