Μαρία Κομπατσιάρη: Σφραγίζοντας την κληρονομιά του Βυζαντίου

Μετά από μια πολύ επιτυχημένη παρουσίαση στη Biblioteca Classence του Δήμου της Ραβέννα, η έκθεση της Μαρίας Κομπατσιάρη παρουσιάζεται  με τον τίτλο «μολυβδόβουλα: σφραγίζοντας την κληρονομιά του Βυζαντίου»  στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.
Η έκθεση, στη Θεσσαλονίκη αποτελεί το δεύτερο σταθμό σ’ ένα προγραμματισμένο οδοιπορικό σε βυζαντινές πόλεις, όμως η συγκεκριμένη παρουσίαση της είναι μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «Βυζαντινός Κόσμος» που πραγματοποιείται με πρόταση και διοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρίας «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη».
Έχει συμπεριληφθεί στις εκθέσεις του καλοκαιρινού εντύπου «Tempo-Forte Ιταλία-Ελλάδα 2019», που οργανώνεται  από την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα μαζί με Ελληνικούς και Ιταλικούς θεσμούς για την προώθηση του πολιτισμού μεταξύ των δύο κρατών. Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο (ελληνοαγγλικό), τα κείμενα του οποίου είναι του Δρ Καμπάνη Παναγιώτη, Αρχαιολόγος και του Παπανικολάου Μιλτιάδη, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Ιστορίας τέχνης.
Τα έργα είναι εμπνευσμένα από δημιουργίες βυζαντινής  μικρογλυπτικής όπως τα μολυβδόβουλα, καλλιτεχνικά αντικείμενα  που χρησιμοποιήθηκαν, σε παρελθοντικούς χρόνους και σε διαφορετικούς περιόδους, να δηλώσουν την ταυτότητα γνησιότητας και κυριότητας των κατόχων τους,  σε πράξεις όπου αυτό κρίνονταν αναγκαίο. Αλλά και φιγούρες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν παράταιρες με τον χριστιανισμό αλλά όμως  συναντιούνται πέριξ της βυζαντινής τέχνης γενικώς ως κατάλοιπα προηγούμενων προχριστιανικών χρόνων.
Είναι κατά βάση χαρακτικά έργα (οξυγραφία , ακουατίντα), με ποικίλες όμως επεμβάσεις και επεξεργασίες. Επιμέλεια: Δρ Παναγιώτης Καμπάνη,  Αρχαιολόγος. Τις εκδηλώσεις εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Event Information
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη
Εγκαίνια: Σάββατο, 19 Οκτωβρίου
Διάρκεια έκθεσης: 19 Οκτωβρίου -17 Νοεμβρίου 2019,  Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: Tηλ. 2313-306400 φαξ | 2313-306402 mbp@culture.gr
WWW.KOMPATSIARI.GR 

The post Μαρία Κομπατσιάρη: Σφραγίζοντας την κληρονομιά του Βυζαντίου appeared first on Art22.from Art22 https://ift.tt/2BwxxLy
via IFTTT
Από το Blogger.