Τι είναι λαβή Heimlich που ενδεχομένως έσωζε το 3χρονο αγοράκι που ξεψύχησε σε παιδικό σταθμό

Τι είναι λαβή Heimlich που ενδεχομένως έσωζε το 3χρονο αγοράκι που ξεψύχησε σε παιδικό σταθμό

Πολλά ερωτήματα δημιουργήθηκαν μετά τον θάνατο από πνιγμό του 3χρονου αγοριού σε παιδικό σταθμό. Από την στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση ξεκίνησε μία μεγάλη συζήτηση για το τι πήγε στραβά για να χάσει ένα 3χρονο παιδί τη ζωή του και μάλιστα μέσα σε παιδικό σταθμό.

Με αφορμή τον πνιγμό του μικρού παιδιού από τροφή (το ενδεχόμενο αυτό το αρνείται ο παιδικός σταθμός) στον παιδικό σταθμό είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε όλοι μας την λαβή Heimlich.

Πρόκειται για τον χειρισμό που σκέφτηκε ο Henry Heimlich, ένας Αμερικανός θωρακοχειρουργός που, αφού έμαθε πως εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πνιγμό από ξένο σώμα, σκέφτηκε έναν τρόπο για να χρησιμοποιήσει τον αέρα που είναι παγιδευμένος στους πνεύμονες και να απομακρύνει το αντικείμενο που φράζει τον αεραγωγό του θύματος.
.
Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:
.
 Σιγουρέψου πως το θύμα πραγματικά πνίγεται. Ένα θύμα πνιγμού από ξένο σώμα θα φέρει πιθανότατα τα χέρια στο λαιμό του και θα έχει ένα βλέμμα πανικού. Δε θα μπορεί να ανασάνει ή να μιλήσει, ή μπορεί να ακούγεται ηχηρά η προσπάθειά του να πάρει ανάσα. Δε θα μπορεί να βήξει αποτελεσματικά και μπορεί το χρώμα του να γίνει μπλε ή γκρι, ή ακόμα και να χάσει τις αισθήσεις του.

 Αν πνίγεται όντως, καθησύχασέ τον και ζήτησε από κάποιον να καλέσει το 166. Αρκούν μόλις 4 λεπτά χωρίς οξυγόνο για να υπάρξει εγκεφαλική βλάβη, οπότε κάθε δευτερόλεπτο είναι σημαντικό.

 Σήκωσέ τον όρθιο και έλα πίσω του, με τα πόδια σου καλά ανοιγμένα για να είσαι σταθερή. Αυτό θα σου επιτρέψει να τον πιάσεις και να τον ακουμπήσεις μαλακά κάτω αν χάσει τις αισθήσεις του.

 Κύκλωσε τα χέρια σου γύρω από το στομάχι του. Σφίξε σε γροθιά το «καλό» σου χέρι, με τον αντίχειρά σου να δείχνει προς τα μέσα, προς το στομάχι του, και τοποθέτησε τη γροθιά σου ακριβώς πάνω από τον αφαλό και κάτω από το θώρακα. Τύλιξε το άλλο σου χέρι σφιχτά γύρω από τη γροθιά σου.

 Σφίξε με τα χέρια σου προς τα μέσα και προς τα επάνω γρήγορα και χρησιμοποιώντας φόρα – σχεδόν σαν να προσπαθούσες να τον σηκώσεις στον αέρα. Επανάλαβε αρκετές φορές γρήγορα αυτή την πίεση στο στομάχι μέχρι το ξένο σώμα να ξεκολλήσει και να αποβληθεί. Χρησιμοποίησε την ίδια τεχνική αλλά με ελαφρώς λιγότερη δύναμη στα παιδιά.

 Μπορείς να εκτελέσεις το χειρισμό αυτό στον εαυτό σου, είτε με την παραπάνω τεχνική είτε τοποθετώντας τα χέρια σου στο σωστό σημείο και πιέζοντας το σώμα σου σε ένα σταθερό αντικείμενο, όπως μια πολυθρόνα ή ένα έπιπλο.

 Βεβαιώσου πως αναπνέει κανονικά.
Να τονιστεί ότι η λαβή απαγορεύεται σε βρέφη και παιδιά κάτω του ενός έτους αλλά και σε γυναίκες προχωρημένης εγκυμοσύνης.

lavi498

Το διαβάσαμε στη σελίδα του Paidiatros Andreou Marios -Κέντρο Παιδιατρικής Μέριμναςvia Ειδήσεις - Dikaiologitika | Ειδήσεις - Dikaiologitika | Ειδήσεις https://ift.tt/2BhmllN
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.