«Ok» Τραμπ σε Ερντογάν για επιχειρήσεις στην Συρία- Ξεκίνησε ο τουρκικός στρατός (video)

«Ok» Τραμπ σε Ερντογάν για επιχειρήσεις στην Συρία- Ξεκίνησε ο τουρκικός στρατός (video)

Ξεκίνησαν τα τουρκικά στατεύμετα που συγκεντρώνονταν στα συνόρα με τη Συρία μετά το πράσινο φως για την τουρκική «επιχείρηση» στη βόρεια Συρία μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα τουρκικά στρατεύματα θα κινηθούν στη Συρία χρησιμοποιώντας κυρίως την πυλη εισόδου του Ακτσά Καλέμ. Η τουρκική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες απο την μετακίνηση των στρατιωτικών μονάδων.

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους μαχητές και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας αυτής», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος το βράδυ της Κυριακής, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετέχουν στην «επιχείρηση», ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή. Ήδη έχει σημάνει η αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών.

Μάλιστα η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί την πρόταση της Ουάσινγκτον για να αναλάβουν την ευθύνη για όσους μαχητές του Ισλαμικού κράτους είχαν προέλθει από τις χώρες τους.

Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κράτησης των εν λόγω μαχητών, καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λευκός Οίκος καθιστά την Τουρκία υπεύθυνη για να διαχειριστεί το πρόβλημα με «όλους τους μαχητές του ISIS που συνελήφθησαν στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια μετά την ήττα του εδαφικού «Χαλιφάτου» από τις ΗΠΑ».

Αντιδρούν οι Κούρδοι της Συρίας

Οι Κούρδοι της Συρίας προειδοποίησαν σήμερα πως μια τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, η οποία φαίνεται πως επίκειται έπειτα από τις σχετικές ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου, θα επιφέρει μια μείζονα επανεμφάνιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ενώ ανακοίνωσαν πως οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν σήμερα να αποσύρονται από τις περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα στη βόρεια Συρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν σήμερα τον διοικητή των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) πως οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα τις υπερασπιστούν πουθενά έναντι των επικείμενων τουρκικών επιθέσεων, δήλωσε στο Reuters αμερικανός αξιωματούχος πριν από την αναμενόμενη τουρκική επίθεση.

Οι αμερικανικές δυνάμεις αποχώρησαν από δύο θέσεις παρατήρησης στο Τελ Αμπιάντ και το Ρας αλ Αΐν στη βορειοδυτική Συρία, κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Οι άλλες αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή εξακολουθούν προς το παρόν να βρίσκονται στις θέσεις τους, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Την πληροφορία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις θέσεις-κλειδί Ρας αλ-Αΐν και Ταλ Αμπιάντ επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Ο ΟΗΕ δήλωσε σήμερα πως «προετοιμάζεται για το χειρότερο» στη βόρεια Συρία, δήλωσε ο Πάνος Μουμτζής, συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για τη Συρία, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Πγηή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:

Τουρκία: Στρατιώτες και άρματα μετακινούνται στα σύνορα με τη Συρία (video)

 

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2IqOZEY
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη