Ανάπτυξη του συριακού στρατού «μετωπικά» με τις δυνάμεις της Τουρκίας (video)

Ανάπτυξη του συριακού στρατού «μετωπικά» με τις δυνάμεις της Τουρκίας (video)

Κοντά στη Ράκα, «πρωτεύουσα του χαλιφάτου» όπως άλλοτε απειλούσε το Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσαν ότι έχουν προωθηθεί οι καθεστωτικές δυνάμεις της Συρίας που έχουν εντολές να φτάσουν στα σύνορα με την Τουρκία και να ανακόψουν την επίθεση της 'Αγκυρας ανατολικά του Ευφράτη. Οι φόβοι για γενικευμένη συρο-τουρκική σύρραξη συνδυάζονται με τις διεθνείς ανησυχίες για τους τζιχαντιστές που φέρεται να δραπέτευσαν από τις συριακές φυλακές, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δηλώνει ότι αφού η Ευρώπη αρνείται «να πάρει πίσω» τους πολίτες της που πολέμησαν στη Συρία με το Ισλαμικό Κράτος, «θα τους αφήσει στα σύνορα» της γηραιάς ηπείρου.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως μονάδες του συριακού στρατού απέχουν περίπου 35 χιλιόμετρα από το σημείο στο οποίο επικεντρώνεται η τουρκική επίθεση.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος  είναι ανεπτυγμένες στην περιφέρεια της Ταλ Τάμερ, νότια της μεθοριακής πόλης Ρας αλ-Άιν, ενώ στον ίδιο στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, τον M4, που εκτείνεται από το ανατολικό τμήμα της Συρίας ως το δυτικό, βρίσκονται και οι τουρκικές δυνάμεις, που μάλιστα ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν τμήμα του.

Αναφερόμενος στη συμφωνία του καθεστώτος Άσαντ με τις συροκουρδικές δυνάμεις να ενώσουν δυνάμεις κατά της τουρκικής προέλασης, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα εφαρμόσει τα σχέδιά της για την πόλη Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας και θα εγκαταστήσει εκεί Άραβες, ώστε να κόψει «στα δύο το διάδρομο των τρομοκρατών», όπως η 'Αγκυρα αναφέρεται στις κουρδικές δυνάμεις.

«Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ανάτπυξη του συριακού στρατού στο Κομπάνι», πρόσθεσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο στρατηγικό σημείο όπου υπάρχει παρατηρητήριο των αμερικανικών στρατευμάτων, ενώ το Σάββατο εξαπολύθηκαν τουρκικά πυρά.

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων της βόρειας Συρίας διευκρίνισε ότι η «προκαταρκτική στρατιωτική» συμφωνία που συνήφθη με την Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα.

Η συμφωνία αυτή, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, προβλέπει την είσοδο των κυβερνητικών δυνάμεων στις συνοριακές περιοχές από την πόλη Μάνμπιτζ ως την Ντέρικ στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συριακά κυβερνητικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στην Αΐν Ίσα, που αποτέλεσε την πρώτη γραμμή πυρός των τουρκικών δυνάμεων, πριν από πέντε ημέρες.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν, όπως υποστήριξε, την είσοδο στην Αΐν Ίσα, όπου κάτοικοι καλωσορίζουν την άφιξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων.

Οι κουρδικές αρχές της Συρίας αναγκάστηκαν να βρουν τρόπους για την προστασία της περιοχής την περιοχή μετά «το πράσινο φως που έδωσαν» οι ΗΠΑ για την τουρκική επίθεση, καταγγέλει σε νέα ανακοίνωση το YPG (Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού).

Χθες, τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν κομβόι αυτοκινήτων με αμάχους, στα ΒΑ της χώρας, ενώ υπάρχουν αναφορές και για νεκρούς Γάλλους και Ούγγρους δημοσιογράφους.

Το κύμα φυγής εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων εντείνει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για επιδείνωση του μεταναστευτικού.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Απόκης
Ανταπόκριση:Αριάνα Φερεντίνου

Σχετικές ειδήσεις: Η Ε.Ε αποφασίζει για την τουρκική προκλητικότητα και για την πολεμική επιχείρηση στη Συρία (video)

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2MEQqAZ
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη