ΕΕ: Προετοιμασία κυρώσεων έναντι της Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ζητά το Συμβούλιο Υπ. Εξωτερικών (video)

ΕΕ: Προετοιμασία κυρώσεων έναντι της Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ζητά το Συμβούλιο Υπ. Εξωτερικών (video)

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ εξέφρασαν μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την ενότητά τους έναντι της Τουρκίας τόσο στο ζήτημα της πολεμικής επιχείρησης στη Συρία όσο και στο ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο και στα δυο ζητήματα δεν ολοκλήρωσαν τη συζήτηση όσον αφορά στον καθορισμό κυρώσεων. Στο θέμα των γεωτρήσεων, ωστόσο, γίνεται ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση καθώς αναφέρεται η ανάγκη προετοιμασίας συγκεκριμένων «περιοριστικών μέτρων» έναντι ατόμων και εταιριών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της σημερινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επαναβεβαιώνεται η «πλήρης αλληλεγγύη» του Συμβουλίου της ΕΕ προς την Κύπρο, «όσον αφορά το σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Επιπλέον, το συμβούλιο υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019 ιδίως σε ό,τι αφορά την «οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας», η οποία πρέπει να γίνεται «με διάλογο και διαπραγμάτευση καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας».

«Το Συμβούλιο, βασιζόμενο στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί, συμφωνεί με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και τον Επιτροπή να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό», καταλήγουν τα συμπεράσματα του συμβουλίου για τη δράση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το Συμβούλιο προχώρησε και στην καταδίκη των τουρκικών πολεμικων επιχειρήσεων στη Συρία.

Διαβάστε το κείμενο συμπερασμάτων

Πηγή ΕΡΤ, Ανταπόκριση Γ. Συριόπουλος

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/35zE3ir
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη