Σε ετοιμότητα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις- Εν αναμονή της επιστροφής Ερντογάν (video)

Σε ετοιμότητα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις- Εν αναμονή της επιστροφής Ερντογάν (video)

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται οι τουρκικές δυνάμεις για την επιχείρηση στη βόρεια Συρία, ανατολικά του Ευφράτη, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος καλεί σε αυστηρό τόνο την Άγκυρα να μην ξεπεράσει τα όρια.

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι δυνάμεις της Τουρκίας για την επιχείρηση στην Β.Σύρια αλλά  η τουρκική εθνοσυνέλευση δεν έχει δώσει ακόμη την έγκριση της για στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων. Όλα δείχνουν ότι  εξελίξεις θα υπάρξουν με την επιστροφή του προέδρου Ερντογάν που βρίσκεται στη Σερβία.

Οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από αραβικές πηγές για επιθέσεις κατά των Κούρδων της Συρίας  δεν επιβεβαιώνονται από τουρκικές πηγές  ενώ αντίθετα το υπουργείο ¨Άμυνας ανακοίνωσε  ότι χθες, Δευτέρα, και σήμερα πραγματοποιήθηκαν σειρά αεροπορικών πληγμάτων εναντίον ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ.

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε σειρά βομβαρδισμών χθες, Δευτέρα, το βράδυ και στη διάρκεια της περασμένης νύκτας με αποτέλεσμα τον θάνατο 12 «αυτονομιστών τρομοκρατών», ένας όρος που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για τα μέλη του PKK.

Οι τελευταίοι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν ενώ η Άγκυρα φαίνεται πως είναι έτοιμη να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία εναντίον της ένοπλης κουρδικής οργάνωσης, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Μολονότι η Τουρκία θεωρεί τις YPG «τρομοκρατική» οργάνωση, οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν τους κούρδους μαχητές που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Επίσης ο  Ιρανός υπουργός Εξωτερικών , ο οποίος στήριξε, στον Τούρκο ομόλογό του, την κυριαρχία της Συρίας και εξέφρασε την αντίθεσή του σε μια στρατιωτική επιχείρηση.

Όμως μετά τις δηλώσεις που έγιναν το βράδυ της Κυριακής από τον Λευκό Οίκο και στη συνέχεια μετριάσθηκαν, σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον δεν θα αντιταχθεί σε μια τουρκική επιχείρηση στη Συρία, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι τουρκικές δυνάμεις μπορεί να πραγματοποιήσουν επιδρομή στη Συρία ανά πάσα στιγμή.

Στην Τουρκία επικρατεί μεγάλη νευρικότητα μετά την αναδίπλωση του Αμερικανού πρόεδρου καθώς οι απειλές για την οικονομία της προκάλεσαν πτώση τη τουρκικής λίρας.

Έντονες αντιδράσεις πυροδότησε στην Ουάσινγκτον η απόφαση του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανάψει το πράσινο φως για την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προηγηθεί το μεσημέρι της Κυριακής με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συγκεκριμένη κίνηση του Αμερικανού πρόεδρου που αφαιρεί την ομπρέλα προστασίας της Ουάσινγκτον από τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι ήταν οι βασικοί εταίροι των ΗΠΑ στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, προκάλεσε την έντονη αντίδραση όχι μόνο των αντιπάλων, αλλά και των πιο στενών συμμάχων του Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο. Υπήρξε διακκοματική καταδίκη με τη θεσμική ηγεσία  της Βουλής και της Γερουσίας να καταδικάζουν την κίνηση του Αμερικανού προέδρου.

Στα φίλια πυρά που δέχτηκε η απόφαση του Αμερικανού πρόεδρου καταγράφεται και η τοποθέτηση της Νίκι Χέιλι, την οποία είχε τοποθετήσει στη θέση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Η επόμενη μέρα της απόφασης Τραμπ βρήκε τους αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου να προσπαθούν να δώσουν εξηγήσεις για το τι και πότε το γνώριζαν, αλλά και να προσπαθούν να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις εντός των νέων πλαισίων που είχε θέσει ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν από αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας:

  • Το Πεντάγωνο βρισκόταν σε επικοινωνία με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου το Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και του γραφείου του προέδρου Τραμπ.
  • Το Πεντάγωνο γνώριζε ότι η κλήση του Τραμπ με τον Ερντογάν θα γινόταν κάποια στιγμή την Κυριακή το βράδυ, αλλά οι ηγέτες του Πενταγώνου δεν ήξεραν ότι ο πρόεδρος θα άναβε το πράσινο φως για την τουρκική εισβολή.

Προσπαθώντας να μετριάσει τους κραδασμούς που δημιούργησε η απόφαση του Λευκού Οίκου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου  τόνισε ότι το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας κατέστησε σαφές στην Άγκυρα ότι οι ΗΠΑ δεν επιδοκιμάζουν την «τουρκική επιχείρηση» στη βόρεια Συρία και ότι οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα στηρίξουν ούτε θα έχουν κάποια εμπλοκή σε αυτή την «επιχείρηση».

Ανταπόκριση Αριάνα Φερεντίνου

Σχετική Εϊδηση:

Πληροφορίες για τουρκικά πυρά κατά κουρδικών δυνάμεων παρά την αναδίπλωση Τραμπ (video)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ , AfP

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2VmgvZq
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη