Στην κυπριακή ΑΟΖ το «Γιαβούζ» – Η αντίδραση Αθήνας και Λευκωσίας (video)

Στην κυπριακή ΑΟΖ το «Γιαβούζ» – Η αντίδραση Αθήνας και Λευκωσίας (video)

Με έντονο τρόπο αντέδρασαν Αθήνα και Λευκωσία στην αναγγελία της Τουρκίας ότι πρόκειται να διενεργήσει νέα γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Η Κυπριακή Δημοκρατία κάλεσε την Άγκυρα να αποσύρει όλα τα πλοία και προειδοποίησε με την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης.

Αθήνα και Λευκωσία αποδοκίμασαν εντόνως, την αναγγελία νέων σχεδίων της Άγκυρας για νέα γεώτρηση, εντός κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε απόψε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν για την εξελισσόμενη νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας στο αδειοδοτημένο τεμάχιο της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποφάσισαν για συντονισμένες ενέργειες και διαβήματα τόσο προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και προς τα Ηνωμένα Έθνη προς αντιμετώπιση της εξελισσόμενης παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας.

Την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε απόψε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, οι δυο ηγέτες συζήτησαν για την εξελισσόμενη νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας στο αδειοδοτημένο τεμάχιο της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποφάσισαν για συντονισμένες ενέργειες και διαβήματα τόσο προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και προς τα Ηνωμένα Έθνη προς αντιμετώπιση της εξελισσόμενης παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ακόμη ότι συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα η στενή συνεργασία και ο απόλυτος συντονισμός ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Τη συνέχιση της στενής συνεργασίας και τον συντονισμό ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις σε όλα τα επίπεδα, είχε επισημάνει λίγο νωρίτερα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου σε γραπτή δήλωσή του, για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Ν. Αναστασιάδης και Κυρ. Μητσοτάκης.

Αρμόδιος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Ανατολικής Μεσογείου του τουρκικού ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι οι γεωτρήσεις για τις οποίες έχει χορηγηθεί άδεια από την τουρκική κυβέρνηση στην τουρκική υπηρεσία πετρελαίου, είναι εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Σε υψηλούς τόνους, η Λευκωσία κάλεσε την Άγκυρα να αποσύρει όλα τα πλοία της και κάνει λόγο για την πιο σοβαρή κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και ακραία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κυπριακής Δημοκρατίας.

Για τη νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας, ενημέρωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ζήτησε όπως το θέμα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να τερματισθούν οι ενέργειες και σχεδιασμοί που αντιβαίνουν σε αυτά και επανέλαβε την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μέσα σε κατάλληλο κλίμα.

Η Τουρκία επιλέγει να απομακρύνεται με γοργά βήματα, και οριστικά, από τη διεθνή νομιμότητα, μη διστάζοντας να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζει ο εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για λογική τετελεσμένων που απομακρύνουν την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τουρκική προκλητικότητα εκδηλώθηκε και με νέα navtex για τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά στις 8 και 9 Οκτωβρίου σε κρίσιμη περιοχή ανοικτά από την Κάρπαθο και οριακά δυτικά του 28ου Μεσημβρινού. Και στην περίπτωση αυτή επιχειρείται η έμπρακτη αμφισβήτηση ελληνικών αρμοδιοτήτων στην περιοχή που η Τουρκία αμφισβητεί και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας.

Αθήνα και Λευκωσία αντέδρασαν έντονα προειδοποιώντας ότι τέτοιες κινήσεις εκτός των άλλων υπονομεύουν την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να σταματήσει η γεώτρηση και να μην αλλάξει ο σχεδιασμός της TOTAL για γεώτρηση στο Οικόπεδο 7 σε άλλο σημείο στις αρχές του 2020.

Ο κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης αναμένεται να μιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρον.

Ηδη η Φρεντερικα Μογκερίνι μετά την ενημέρωση από τον κύπριο ΥΠΕΞ Νικο Χριστοδουλίδη  ανακοίνωσε ότι το θέμα των τουρκικών προκλήσεων θα είναι  στην ατζέντα  του Συμβουλίου Υπουργών στις 14 Οκτωβρίου και θα εξετασθεί η δυνατότητα λήψης στοχευμενων μέτρων εναντίον της Τουρκίας.

Χριστοδουλίδης και Μογκερίνι συζήτησαν τη δυνατότητα λήψης στοχοθετημένων μέτρων υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν, τονίζεται ακόμη ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε σαφή τη θέση της επί του θέματος μέσω επαναλαμβανόμενων συμπερασμάτων του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και πιο πρόσφατα στις 15 Ιουλίου 2019 και είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Το ισχυρό όπλο της Λευκωσίας, όπως αποδείχθηκε στις δυο προηγούμενες γεωτρήσεις, ήταν η απειλή για διεθνή εντάλματα  σε άτομα και εταιρίες  που θα συνεργασθούν με το YAVUZ.

Η επίσκεψη Πομπέο

Η επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Πομπέο, η πρώτη επίσκεψη ΥΠΕΞ μετά από εκείνη της Τζον Κέρρυ το 2015, γίνεται σε μια εξαιρετική συγκυρία καθώς είναι η περίοδος που οι Αμερικανοί στρέφουν και πάλι το βλέμμα τους στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή και έχουν ανάγκη  αξιόπιστους συμμάχους και η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση  και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μια περιοχή.

Η επίσκεψη  δίνει την ευκαιρία και για μια εις βάθος συζήτηση με τον μοναδικό σήμερα επίσημο εκφραστή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, λόγω της ιδιόμορφης πολιτικής κατάστασης στην Ουάσιγκτον.

Τις συνομιλίες και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, θα απασχολήσει η τουρκική επιθετικότητα, καθώς λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή, αλλά και το κυπριακό, όπου σε ότι αφορά τις γεωτρήσεις η Ουάσιγκτον έχει πάρει σαφή θέση.

Μεγάλο κεφάλαιο στην ατζέντα της επίσκεψης του αμερικανού ΥΠΕΞ είναι η ενέργεια και ο ρόλος  της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Σε αυτούς τους άξονες πλέκεται η στρατηγική σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα, που συνδέεται με την κρίση στην οποία έχουν εισέλθει οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Σημαντικό κομμάτι της επίσκεψης και η υπογραφή του αναθεωρημένου παραρτήματος της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας του 1990 (MDCA) η οποία πλέον προβλέπει ρυθμίσεις  για δραστηριότητες και σε Μαράθι Σουδας, Στεφανοβίκειο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη.

Οι νέες υποδομές και εγκαταστάσεις θα γίνουν με αμερικανική χρηματοδότηση, ο έλεγχος όμως θα ανήκει στην ελληνική πλευρά.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Δ. Θωμάς, Ν. Μελέτης

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2ALIJ6y
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη