Κομοτηνή: 900 εκ. ευρώ στην Περιφέρεια από τις εξαγωγές το 2018 εκ των οποίων 200 εκ. στη Ροδόπη

Κομοτηνή: 900 εκ. ευρώ στην Περιφέρεια από τις εξαγωγές το 2018 εκ των οποίων 200 εκ. στη Ροδόπη

Πιστεύει με πάθος στην εξαγωγική δυναμική της Θράκης. «Πιο κοντά είναι η Κομοτηνή στο Μόναχο παρά η Αθήνα. Επίσης, η Κομοτηνή με την Κωνσταντινούπολη και η Κομοτηνή με το Μιλάνο, αν λάβουμε υπόψιν ότι οι τρεις μεγαλύτερες αγορές είναι η Γερμανία, η Ιταλία και η Τουρκία» δηλώνει ο κος Παναγιώτης Χασάπης, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων) σημειώνοντας πως απαιτείται και αλλαγή κουλτούρας γιατί το να πάει ένα προϊόν έξω χρειάζεται και μια διαφορετική προσέγγιση.

Ο κος Παναγιώτης Χασάπης, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ

«Είναι διαφορετική η προσέγγιση στο Γερμανό, στον Κινέζο, στον Ιάπωνα και στον Αμερικάνο θέλει όλη η επιχείρηση να μπει στην κουλτούρα αυτή. Άλλες οι προδιαγραφές που ισχύουν για την Ευρώπη, άλλες για την Βρετανία, άλλες για την Αμερική. Ειδικά στο κομμάτι των τροφίμων απαιτούνται και διαφορετικά πιστοποιητικά.» δηλώνει και αναφέρει το παράδειγμα των εξαγωγών στην Αμερική όπου για να εξάγει κανείς τρόφιμα και ποτά θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του FDA.

Ποια όμως είναι τα στοιχεία των εξαγωγών για την Ροδόπη; ρωτήσαμε τον κο Χασάπη για να μας απαντήσει ότι υπάρχει ένα εμπορικό πλεόνασμα, καθώς σημειώνονται περισσότερες εξαγωγές από ότι εισαγωγές. Ωστόσο, η Ροδόπη είναι πιο χαμηλά σε σχέση με άλλους Νομούς της Περιφέρειας. «Η Ροδόπη είναι ο 3ο Νομός σε εξαγωγές στην ανατολική Μακεδονία Θράκη, μετά, 4ος, είναι ο Έβρος. Η Καβάλα και η Δράμα είναι οι δύο καλύτεροι Νομοί σε εξαγωγική δραστηριότητα.» δηλώνει ο κος Χασάπης και σημειώνει ότι η Ροδόπη εξάγει κυρίως πλαστικά, χημικά, όπως και η γενικότερα η Περιφέρεια Αν.Μ.Θ. Ο Νομός Έβρου, λόγω των γαλακτομικών προϊόντων που παράγει, δείχνει μια ιδιαίτερη εξαγωγική δραστηριότητα με τέτοιου είδους προϊόντα. Κυριότεροι προορισμοί των προϊόντων της Περιφέρειας είναι η Γερμανία, η Ιταλία και η Τουρκία.

Το 2018 ήταν η καλύτερη χρονιά της Ελλάδας με 33,5 δις εξαγωγές εκ των οποίων 900 εκ. ευρώ στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στη Ροδόπη αναλογεί ένα μερίδιο 200 εκ. ευρώ . Όσον αφορά στα κύρια προβλήματα που έχουν οι επιχειρήσεις ισχύει κι εδώ ό,τι ισχύει σε όλους τους κλάδους και σε όλη την Ελλάδα; «Το τραπεζικό σύστημα είναι το κύριο πρόβλημα απαντά ο κος Χασάπης και εξηγεί ότι δεν χρηματοδοτεί την ανάπτυξη των εξαγωγών, καθώς κάποιες Ελληνικές επιχειρήσεις δεν είναι αυτάρκεις» τονίζει και επισημαίνει «Πρέπει να εισάγεις κάποιες πρώτες ύλες, να τις παράξεις και μετά να τις μεταποιήσεις κι εκεί είναι το μεγάλο θέμα. Όπως επίσης το περιβόητο 12% των εργοδοτικών εισφορών. Προσπαθούμε κι εμείς να συμβάλουμε όσο γίνεται στην υλοποίησή του» καταλήγει βέβαιος πως υπάρχουν προοπτικές βελτίωσής .
Φώτο: Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΣΕΒΕ ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2qdtmly
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη