Οι κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ ενημερώνουν για τη συνάντησή τους με τον Υπουργό ΑΑΤ κ.Μ.Βορίδη

Οι κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ  ενημερώνουν  για τη συνάντησή τους  με τον Υπουργό ΑΑΤ κ.Μ.Βορίδη

Στην συνάντηση των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ, με τον Υπουργό ΑΑΤ κ. Μ. Βορίδη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στο ΥΠΑΑΤ αναφέρονται με ανακοίνωσή τους οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της ΑΜΘ.

«Η σύσκεψη έγινε σε καλό κλίμα, όμως ήταν σχετικά σύντομη, αφού σε λίγο περισσότερο από μία ώρα, δεν ήταν δυνατό να συζητηθούν εμπεριστατωμένα, τα θέματα που θέσαμε στον κ. υπουργό.» τονίζεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται:

"ıÌ‹ÌÙÁÛÁ ÙÔı '–¡¡' ËÍÁ ¬ÔÒfl‰Á Ï ÍÙÁÌÔÙÒÔˆÈÍÔ˝Ú ÛıÎθ„ÔıÚ ÙÁÚ Ã·Í‰ÔÌfl·Ú. –·Ò·ÛÍÂıfi 22 ÕÔÂÏ‚ÒflÔı 2019,(EUROKINISSI/–¡Õ¡√œ–œ'Àœ" √…¡ÕÕ«")

«Το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης, απασχόλησε το θέμα της υποχρεωτικής σύναψης συμφωνητικών στην πώληση του γάλακτος, από τους κτηνοτρόφους στους μεταποιητές κι εμπόρους, με αναγραφή της τιμής πώλησης.
Ενημερώσαμε τον κ. Υπουργό για την υφιστάμενη κατάσταση στις συμφωνίες για το γάλα και το τριτοκοσμικό φαινόμενο των ανοιχτών τιμών. Του αναφέραμε ότι ουσιαστικά, παραχωρείται το γάλα στο μεταποιητή κι αυτός το ελέγχει ποιοτικά, το ζυγίζει και το τιμολογεί. Άλλος έχει το κόστος της παραγωγής, κοπιάζει να παράγει το γάλα κι αυτός που το αγοράζει, τιμολογεί την αξία του.
Τον ενημερώσαμε ότι τις περισσότερες φορές, οι συμφωνίες για το γάλα είναι προφορικές κι όταν είναι γραπτές, τα συμφωνητικά που υπογράφουν οι κτηνοτρόφοι, έχουν μονομερείς όρους που δεσμεύουν μόνο τον κτηνοτρόφο και σχεδόν πάντα χωρίς την αναγραφή της τιμής του γάλακτος. Να σημειωθεί ότι του παραδώσαμε ένα τέτοιο συμφωνητικό.»
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «Ο κ. Υπουργός έδειξε ότι συμμερίζεται τις ενστάσεις μας, για το συγκεκριμένο τρόπο αγοραπωλησίας και ήταν καταρχάς θετικός για νομοθετική παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ στην υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών, με υποχρεωτική αναγραφή τιμής, στην πώληση του γάλακτος. Εξέφρασε όμως τις επιφυλάξεις του, σχετικά με τους όρους που μπορεί να θέσουν οι μεταποιητές στα συμφωνητικά για το γάλα και οι οποίοι μπορεί να προβούν σε βάρος των κτηνοτρόφων.
Σχετικά με τους ελέγχους για ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλακτος σε προϊόντα ΠΟΠ, όπως η φέτα, μας ανέφερε την πρόθεσή του για την ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου με την αύξηση των προστίμων και τρόποι που εξετάζονται, σχετικά με εξελιγμένους επιστημονικά τρόπους ελέγχου.
Για το θέμα των βοσκοτόπων, μας είπε ότι στοχεύει πρωτίστως στην πραγματοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.
Για τη νέα ΚΑΠ, ζητήσαμε την αναλογική κατανομή των ενισχύσεων σε σχέση με το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο των δικαιούχων και την κατάργηση των μοντέλου των ιστορικών δικαιωμάτων. Μας ζητήθηκε η γραπτή αποτύπωση των θέσεών μας κι αυτή θα αποσταλεί σύντομα.
Ζητήσαμε επίσης την παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ, σχετικά με την επιστροφή των αλλοδαπών μετακλητών εργατών κτηνοτροφίας (ποιμένων), στο καθεστώς ασφάλισης μέσω εργοσήμου. Μας ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει ήδη διάλογος με το Υπουργείο Εργασίας για το συγκεκριμένο θέμα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον Υπουργό ΑΑΤ κ.Μ.Βορίδη, ο Υφυπουργός κ.Κ.Σκρέκας, ο βουλευτής Καβάλας κ.Μ.Λαζαρίδης κι εκπρόσωπος του Υπουργού ΕΘΑ και βουλευτή Καβάλας κ.Ν.Παναγιωτόπουλου.
Από την πλευρά των κτηνοτρόφων, μαζί με τους εκπροσώπους των 6 συλλόγων και 2 συνεταιρισμών της ΑΜΘ, συμμετείχε και η πρόεδρος του πανσερραικού κτηνοτροφικού συλλόγου κ.Ε.Σιδηροπούλου.»
Και η ανακοίνωση καταλήγει με την σημείωση ότι θα ακολουθήσει σύντομα ενημέρωση και για τις νέες κινήσεις μας που έχουν προγραμματίσει για τα παραπάνω θέματα. Την ανακοίνωση υπογράφουν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι: Κάτω Νευροκοπίου, Προσοτσάνης, Καβάλας, Ξάνθης,Ιάσμου, Αλεξανδρούπολης και οι συνεταιρισμοί: Θρακών Αμνός και Αρριανών.

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2Dhxq7c
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη