Μεγάλο χτύπημα ετοίμαζε η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» - Πώς την εντόπισε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, τι βρέθηκε στη γιάφκα - Τι ξέρουμε μέχρι τώρα

Μεγάλο χτύπημα ετοίμαζε η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» - Πώς την εντόπισε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, τι βρέθηκε στη γιάφκα - Τι ξέρουμε μέχρι τώρα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τη μεγάλη επιχείριση της αντιτρομοκρατικής σε Χολαργό και Κυψέλη - Μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα σε αστυνομικό στόχο ετοίμαζε η «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» θα αναβάθμιζε τα χτυπήματά της και εκτός από το καλάσνικοφ θα χτυπούσε και με εκρηκτικό μηχανισμό.

Το παράξενο είναι ότι στη γιάφκα της βρέθηκαν και υλικά παρασκευής βομβών. Παράλληλα, την ίδια ώρα «ξεσκονίζονται» ηλεκτρονικοί υπολογιστές ενώ στικάκια και κινητά τηλέφωνα που εντοπίστηκαν  γίνονται φύλλο και φτερό στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Εντύπωση προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι μέσα στη γιάφκα εντοπίστηκαν φάρος περιπολικού, πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας και αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Το μέχρι το βράδυ του Σαββάτου (9/11) δεδομένο είναι ότι η ΕΛ.ΑΣ. σημείωσε καταληκτικό χτύπημα στην οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» η οποία έχει κάνει  επιθέσεις στην Πρεσβεία της Γαλλίας, σε διμοιρίες των ΜΑΤ και αλλού, ύστερα από εισβολή σε διαμέρισμα στον Χολαργό.

tromo881

Πώς οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη τους

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ οργανώθηκε και εκτυλίχθηκε μετά από ληστεία πρακτορείου του ΟΠΑΠ στην οδό 17 Νοέμβρη στον Χολαργό το βράδυ της 21ης Οκτωβρίου 2019 όταν δύο άγνωστοι δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα (σσ είχε κλαπεί στις 11 Οκτωβρίου από την Πεύκη) εισέβαλαν στο πρακτορείο και έκλεψαν άγνωστο χρηματικό ποσό. Στη διάρκεια της επιδρομής το όπλο ενός εκ των ληστών εκπυρσκρότησε με αποτέλεσμα να τραυματίσει τον συνεπιβάτη της μοτοσικλέτας.

Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ», πρόκειται για άτομο που είχε συλληφθεί το 2010 για συμμετοχή στη δράση του «Επαναστατικού Αγώνα» και είχε καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη ενώ αφέθηκε ελεύθερος το 2018. Ακολούθησε προσπάθεια για την περίθαλψη του τραυματία και εξαΰλωση των ιχνών της ληστρικής επίθεσης την οποία όμως ανίχνευσε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Αυτός που τον πυροβόλησε ήταν -σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ- γνωστός αντιεξουσιαστής, που πρωτοστατούσε σε καταλήψεις των Εξαρχείων που εκκένωσε προσφάτως η Αστυνομία μετά από εντολές του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Εξετάζεται ήδη το ενδεχόμενο αυτό το κατειλημμένο κτίριο να ήταν το ορμητήριο των ενόπλων στις επιθέσεις των ΜΑΤ.

tromo876

Από την περαιτέρω έρευνα της ΕΛ.ΑΣ εντοπίσθηκε κοντά στο πρακτορείο του ΟΠΑΠ διαμέρισμα με μεγάλο οπλοστάσιο με καλάσνικοφ, εκρηκτικά, πυροκροτητές κλπ. Από τον βαλλιστικό έλεγχο προέκυψε ότι τα καλάσνικοφ είχαν χρησιμοποιηθεί στις επιθέσεις της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας».

Ηδη η ΕΛ.ΑΣ συνέλαβε το πρώην μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα», τον ιδιοκτήτη του καταλύματος στον Χολαργό ενώ αναζητείται ο αναρχικός που φέρεται να συμμετείχε στις καταλήψεις και να είχε ηγετικό ρόλο στην «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Η ΕΛ.ΑΣ εξετάζει το ενδεχόμενο στο εν λόγω ένοπλο σχήμα να συμμετείχαν κι άλλα άτομα ενώ ερευνάται αν ετοιμαζόταν νέος κύκλος αιματηρών επιθέσεων ή υπήρχε συμμετοχή τους και σε άλλες ληστείες.

Στο εισαγγελέα οι συλληφθέντες

Για βαρύτατες κατηγορίες καλούνται να απολογηθούν την Τρίτη στον ανακριτή, οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν στη μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το απόγευμα στον Εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη που στρέφεται κατά των δύο προσαχθέντων ενώπιον του, αλλά και κατά ακόμη δύο προσώπων που αναζητά η αστυνομία. Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν κατά των τεσσάρων αφορούν τα κακουργήματα:

-των τρομοκρατικών πράξεων από κοινού και κατ' εξακολούθηση

-της τρομοκρατικής οργάνωσης με την επιβαρυντική περίσταση της κατοχής εκρηκτικών υλών και

-της διακεκριμένης περίπτωσης κατοχής όπλων

tromo862

Επίσης, τα πλημμεληματικού βαθμού αδικήματα: της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, της παράνομης οπλοφορίας, της παράνομης οπλοχρησίας, της παράνομης οπλοκατοχής και της προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών.

Αμέσως μετά τον Εισαγγελέα οι κατηγορούμενοι μετήχθησαν στον Ανακριτή, από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τη ληστεία σε κατάστημα ΟΠΑΠ Play στο Χολαργό στις 21 Οκτωβρίου 2019, το οποίο εκτελέστηκε κατά την προσαγωγή τους στα δικαστήρια.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν λίγο μετά τις έξι το απόγευμα στα δικαστήρια της Ευελπίδων κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφάλειας, όπου τους ανέμεναν αρκετοί φίλοι και γνωστοί τους οι οποίοι κατά την προσαγωγή φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης. Οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι επιτέθηκαν φραστικά κατά των δημοσιογράφων που βρίσκονταν έξω από το κτίριο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι συλληφθέντες μετά την ευρεία επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής σήμερα που οδήγησε στην ταυτοποίηση της δράσης της Επαναστατικής Αυτοάμυνας.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί δύο άντρες, ηλικίας 41 και 45 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι κατηγορούνται για τρομοκρατικές πράξεις, κατοχή εκρηκτικών, παράβαση του Νόμου περί όπλων και πλαστογραφία και μία 39χρονη γυναίκα η οποία κατηγορείται για παράβαση του Ν. περί όπλων. Ακόμη αναζητείται 46χρονος, ο οποίος κατηγορείται για τις ίδιες ενέργειες με τους δύο άλλους συλληφθέντες και σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Σε ό,τι αφορά τον 46χρονο που αναζητείται, αυτός φέρεται ότι είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, σε κατάληψη που εκκενώθηκε στα τέλη του Αυγούστου. Από εκεί, ο συγκεκριμένος είχε κάνει επιθέσεις με βόμβες μολότοφ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο 41χρονος, είχε συλληφθεί το 2010 για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα», αλλά αποφυλακίστηκε με όρους στις 12-2-2018, με το νόμο Παρασκευόπουλου, (Ν. 4489/2017, άρθρο 43), όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο δεύτερος συλληφθείς, 45 ετών, δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν, ωστόσο στο σπίτι που διέμενε, στην οδό 17ης Νοέμβρη 57 στο Χολαργό, βρέθηκαν όλα τα όπλα που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής.

Η 39χρονη γυναίκα, όπως έγινε γνωστό είναι σύντροφος του 46χρονου καταζητούμενου και συνελήφθη για παράβαση του νόμου περί όπλων, καθώς στο σπίτι τους βρέθηκαν μαχαίρια και άλλα συναφή που εμπίπτουν στον συγκεκριμένο νόμο.

tromo885

Η επιχείρηση

Συνολικά διενεργήθηκαν δεκατρείς κατ' οίκον έρευνες, έχουν προσαχθεί για εξέταση δεκαπέντε άτομα και έχει κατασχεθεί σημαντικός αριθμός όπλων και εκρηκτικών.

Τα 15 άτομα, που προήχθησαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, συνεχίζουν να εξετάζονται στην Αντιτρομοκρατική, προκειμένου να διαπιστωθεί αν γνώριζαν, και σε ποιο βαθμό, τη δράση της οργάνωσης ή παρείχαν κάλυψη με οποιονδήποτε τρόπο στους άμεσα εμπλεκόμενους, οπότε ενδέχεται κάποιες από τις προσαγωγές να μετατραπούν σε συλλήψεις.

Μέχρι στιγμής, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 15 συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.

Εντοπίστηκαν όπλα και εκρηκτικά.

Δυο άνδρες και μια γυναίκα έχουν συλληφθεί ήδη, ενώ ο ένας από τους δυο συλληφθέντες είχε συλληφθεί και το 2010 για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας. Συλληφθέντες είναι ένας 41χρονος, ένας 45χρονος και μια 39χρονη. Έχουν γίνει 13 έρευνες σε σπίτια.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ύστερα από έρευνα, διαπίστωσε την εμπλοκή των συλληφθέντων στη ληστεία που έλαβε χώρα τις βραδινές ώρες της 21-10-2019, σε κατάστημα ψυχαγωγικών - τεχνικών παιγνιδιών στον Χολαργό.

Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ προστίθεται:

«Σημειώνεται ότι ο 41χρονος είχε συλληφθεί το 2010 από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κατηγορούμενος για ένταξη και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης και αποφυλακίστηκε, την 12-02-2018, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 43 του Ν. 4489/2017 υπό τον όρο ανάκλησης του υπολοίπου της ποινής σε περίπτωση που υποπέσει μέσα σε πέντε έτη από την αποφυλάκισή του σε νέα αξιόποινη πράξη από δόλο και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας μεγαλύτερη των δύο ετών, θα εκτίσει αθροιστικά το υπόλοιπο της ποινής του.

Μέχρι στιγμής στις διενεργηθείσες κατ' οίκον έρευνες έχουν βρεθεί και κατασχεθεί, μεταξύ άλλων:

1. Πέντε πολεμικά τυφέκια τύπου καλάσνικοφ

2. Ένα υποπολυβόλο

3. Δύο τεμάχια ζελατινοδυναμίτιδα

4. Δύο πυροβόλα πιστόλια

5. Τέσσερεις χειροβομβίδες δακρυγόνου CS

6. Έξι κοινοί πυροκροτητές

7. Εννέα ηλεκτρικοί πυροκροτητές

8. Δύο αυτοσχέδιοι ηλεκτρικοί πυροκροτητές

9. Ένα τεμάχιο εκρηκτικής ύλης (πιθανόν TNT)

10. Δύο φυσίγγια εκρηκτικής ύλης, πιθανόν ζελατινοδυναμίτιδα

11. Τρεις πυροδοτικοί μηχανισμοί χειροβομβίδας

12. Τρία σώματα χειροβομβίδας

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι συλληφθέντες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στο πλαίσιο της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Παρασκευής σχετίζονται με την «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Η συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση, για πολλούς θεωρείται ως διάδοχη του «Επαναστατικού Αγώνα» στο ένοπλο αντάρτικο πόλεως. Με προκηρύξεις της, η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» έχει αναλάβει την ευθύνη για αρκετά «χτυπήματα», όπως η επίθεση με πολεμικό τυφέκιο Kalashnikov και στόχο την πρεσβεία του Μεξικό (31-08-2016), η επίθεση πάλι με πολεμικό τυφέκιο Kalashnikov εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στα Εξάρχεια (10-01-207) και η χειροβομβίδα στο κτίριο της γαλλικής πρεσβείας.



via Ειδήσεις τώρα https://ift.tt/36RwbsX
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη