Έξι νύχτες κάτω από την Ακρόπολη

Την ομαδική εικαστική έκθεση «6 Νύχτες κάτω από την Ακρόπολη. Σημειώσεις για τα ορατά και τα αθέατα αθηναϊκά του Γιώργου Σεφέρη» παρουσιάζει ο Ιανός. Ένα εικαστικό αφιέρωμα στον ποιητή, με επίκεντρο το αθηναϊκό βλέμμα του.
Ο τίτλος του αφιερώματος αποτελεί προφανή αναφορά στον τίτλο του μοναδικού μυθιστορήματος του ποιητή «Έξι νύχτες στην Ακρόπολη». Στο μυθιστόρημα του Σεφέρη, αφουγκραζόμαστε τη μνήμη μια παρέας επτά νέων (κεντρικό πρόσωπο ο νεαρός επίδοξος ποιητής Στράτης – alter ego του ίδιου του Σεφέρη), που στα χρόνια 1926-1928, επισκέπτεται επί έξι διαδοχικές νύχτες την Ακρόπολη με πανσέληνο, αναζητώντας -κάτω από το φως του φεγγαριού- τρόπο επικοινωνίας στην αθηναϊκή νυχτερινή αχλύ.

Εβίτα Κανέλλου

Στο ποίημα «Ένας λόγος για το καλοκαίρι» διασχίζουμε μαζί του τη θαμπή αύρα της Λεωφόρου Συγγρού, ένα φθινόπωρο του 1936. Και σε τόσες ακόμη διαφορετικές ποιητικές στίξεις του, ανασύρουμε τόσα άλλα μικρά και μεγάλα της πόλης, τα περισσότερα από τα οποία γνωρίζουμε αλλά ενδεχομένως ξεχνάμε να διακρίνουμε. Με αφορμή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, την πολυσχιδή συναρπαστική εικονοποιητική δυνητική και ο αξεπέραστος ψυχισμός των στίχων του ποιητή τις παραπάνω σημειώσεις, οι συμμετέχοντες εικαστικοί εισχωρούν στα ενδιάμεσα των στίχων του,  συνομιλώντας νοερά μαζί του. Το εικαστικό αφιέρωμα διοργανώνεται παράλληλα με ένα ειδικό αφιέρωμα του ΙΑΝΟΥ στον συγγραφέα στις 14 Ιανουαρίου. Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Νεκτάριος Αποσπόρης, Άννα Αχιλλέως, Νίκος Βατόπουλος, Ειρήνη Βογιατζή, Βασίλης Γαρυφαλλάκης, Δημήτρης Γιαννέλος, Παναγιώτης Γκρίτζος, Δικαία Δεσποτάκη, Γιάννης Ευθυμιάδης, Αποστόλης Ιτσκούδης, Εβίτα Κανέλλου, Νίκος Κιτμερίδης, Ένη Κούκουλα, Ελένη Κυριαζοπούλου, Βασίλης Λιαούρης, Γεύσω Παπαδάκη, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Μαριέττα Πεπελάση, Δημήτρης Πετρολέκας, Βαγγέλης Πουλής, Μαρίνα Στελλάτου, Λένα Ταταρίδα, Κλαίρη Τσαλουχίδου-Χατζημηνά, Γιώργος Φλωράκης, Αθηνά Χατζή, Νίκος Χιωτίνης, Νίκος Χριστοφοράκης, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος. Επιμέλεια έκθεσης Ίρις Κρητικού

Ειρήνη Βογιατζή

Event Information
Ianos Αίθουσα Τέχνης, Σταδίου 24, Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 20.30
Διάρκεια έκθεσης: 3 Δεκεμβρίου – 8 Φεβρουαρίου 2020
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 09.00-21.00 Σάββατο: 09.00 – 18.00 Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: 210-3217917, www.ianos.gr

 

The post Έξι νύχτες κάτω από την Ακρόπολη appeared first on Art22.from Art22 https://ift.tt/2L9gF2C
via IFTTT
Από το Blogger.