Ο Μήτσος Κασόλας συζητά με τον Κώστα Καζαμιάκη

Ο επιμελητής της Αλυσίδας Πολιτισμού IANOS, Κώστας Καζαμιάκης στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Περί Ωραίου» στο Cafe του ΙΑΝΟΥ, συνομιλεί με τον συγγραφέα Μήτσο Κασόλα, με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα «Η Γερακίνα», εκδόσεις Καστανιώτη.
Στο πιάνο θα παίξει μελοποιημένα ποιήματα του συγγραφέα ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Πλάτανος. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι: Αγγελική Κασόλα, Ειρήνη Μελά και Γιάννης Καρούνης, από τη θεατρική ομάδα «Πείραγμα».
O Mήτσος Kασόλας γεννήθηκε το 1936. Σπούδασε κινηματογράφο και θέατρο. Eργάστηκε ως φωτογράφος και οπερατέρ (1961-1967) στο κινηματογραφικό τμήμα του Yπουργείου Παιδείας, απ’ όπου και τον έδιωξε η Xούντα. Για τρία χρόνια στη Φίνος Φιλμ ήταν βοηθός σκηνοθέτη σε ταινίες του Nτίνου Δημόπουλου.

Μήτσος Κασόλας – Κώστας Καζαμιάκης

Ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και σεναρίων και υπήρξε μέλος γνωμοδοτικών επιτροπών σεναρίων στο Eλληνικό Kέντρο Kινηματογράφου. Παράλληλα άσκησε και το επάγγελμα του δημοσιογράφου -ως μέλος της EΣHEA- από το 1972 έως το 1992, σε πολλές εφημερίδες του κέντρου και της περιφέρειας: «Tα Nέα», «Aυγή», «Oικονομική Πορεία» κ.ά. Aπό το 1964 μέχρι τώρα έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές, ένα χρονικό, ένα δοκίμιο για τον Νίκο Καββαδία και οχτώ μυθιστορήματα. Tο 1974 πήρε το A’ Kρατικό Bραβείο για το χρονικό του «H άλλη Aμερική» και το 1982 τιμήθηκε με το A’ Kρατικό Bραβείο για το μυθιστόρημά του «O Πρίγκιπας», που προβλήθηκε ως τηλεοπτική σειρά είκοσι έξι επεισοδίων στην ET-1, σε σκηνοθεσία του Tάσου Ψαρρά. Το μυθιστόρημά του «Αγγελίνα» μεταφέρθηκε ως σειρά στη ΝΕΤ, επίσης από τον Τάσο Ψαρρά, με τον τίτλο «Ο θησαυρός της Αγγελίνας». Ποιήματά του μελοποίησε ο Γιάννης Mαρκόπουλος και έχουν ενσωματωθεί στην ταινία του Zυλ Nτασέν «Δοκιμή». Aποσπάσματα του βιβλίου του «H άλλη Aμερική» περιέχονται σε βιβλία της μέσης εκπαίδευσης. Mια σειρά από τα έργα του διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Xάρβαρντ (τμήμα ξένων γλωσσών). Eπιλογή από το ποιητικό του έργο μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στην Aμερική με τον τίτλο «Harvest» το 1971.
Βιβλία του Μήτσου Κασόλα: Η Γερακίνα, Εκδόσεις Καστανιώτη (2019), Έξι θεατρικά έργα, Andy’s Publishers (2018), Ο πρίγκιπας, Εκδόσεις Καστανιώτη (2018), Για ένα μανιφέστο πολιτισμού, Gutenberg Γιώργος & Κώστας Δαρδανός (2017), Το μέλλον είναι πίσω μας, Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων (2015), Νίκος Καββαδίας, Εκδόσεις Καστανιώτη (2009), Ερμιόνη, Εκδόσεις Καστανιώτη (2007), Η άλλη Αμερική, Εκδόσεις Καστανιώτη (2006), Αγγελίνα, Εκδόσεις Καστανιώτη (2005), Νίκος Καββαδίας, Εκδόσεις Καστανιώτη (2004), Όλα για την αγάπη του Χάρη, Εκδόσεις Καστανιώτη (2002), Τρεις αρραβώνες, πέντε γάμοι, ένα τρένο, Εκδόσεις Καστανιώτη (2000), Το γένος το ιερό και το βέβηλο, Εκδόσεις Καστανιώτη (1999), Το σάπιο νερό, Εκδόσεις Καστανιώτη (1998), Μια σοφή μαϊμού και ένας τρελός χρυσοθήρας, Εκδόσεις Καστανιώτη (1997), Ο πρίγκιπας, Εκδόσεις Καστανιώτη (1996), Το γένος το ιερό και το βέβηλο, Κέδρος (1992), Ο άρχοντας του κόσμου, Κέδρος (1990), Βοαλεία ή μια τρύπα στο σύμπαν, Εξάντας (1989), Το σάπιο νερό, Κέδρος (1989), Η άλλη Αμερική, Κέδρος (1987).

 

The post Ο Μήτσος Κασόλας συζητά με τον Κώστα Καζαμιάκη appeared first on Art22.from Art22 https://ift.tt/2DsQorI
via IFTTT
Από το Blogger.