Δύο σημαντικοί ξένοι φωτοειδησιογράφοι στην Ελλάδα

WERNER BISCHOF (1916-1954)
Ο Werner Bischof (Βέρνερ Μπίσοφ), ένας ευγενικός και ευαίσθητος Ελβετός ζωγράφος και φωτογράφος, εργάστηκε ως φωτοειδησιογράφος για το περιοδικό Du. Από το 1946 δραστηριοποιήθηκε κυρίως για τον Don Suisse (Schweizer Spende), έναν διεθνή οργανισμό αρωγής των πληγεισών από τον πόλεμο κρατών. Επισκέφθηκε και φωτογράφισε για λογαριασμό του χώρες που είχαν υποστεί καταστροφές, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία και αργότερα την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αυστρία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Πρέβεζα, έφτασε το Νοέμβριο του 1946. Φωτογράφισε πρόσφυγες και πολλά από τα ορφανά και εγκαταλελειμμένα παιδιά, για τα οποία έτρεφε ιδιαίτερη τρυφερότητα και αγάπη.
Werner Bischof | Αθήνα | Τροχονόμος πριν τα Χριστούγεννα | 1946 © Werner Bischof/Magnum Photos
Στην Ελλάδα, εκτός από τις φωτογραφίες του, φιλοτέχνησε και μια σειρά σκίτσων που απεικονίζουν τους ανθρώπους και τα τοπία της. Χαρακτηρίζονται και αυτά από μεγάλη ευαισθησία και αποδεικνύουν ότι δεν ξεχνούσε ότι είχε ξεκινήσει ως ζωγράφος. Το 1949 εγκαταστάθηκε στην Αγγλία, όπου εργάστηκε για το Picture Post και την Observer και έγινε το έκτο μέλος του πρακτορείου Magnum. Το 1951 εργάστηκε στην Ινδία για λογαριασμό του περιοδικού Life, όπου παρουσίασε το πιο σημαντικό ρεπορτάζ από τον εκεί λιμό. Το 1951-1952 παρέμεινε για ενάμιση χρόνο στην Ιαπωνία. Για ένα διάστημα πήγε στην Ινδοκίνα ως πολεμικός ανταποκριτής για το Paris-Match.
Werner Bischof | Κορίτσι με κότα | 1946 © Werner Bischof/Magnum Photos
Ο Bischof σκοτώθηκε σε ατύχημα σε δρόμο των Άνδεων στο Περού, στις 16 Μαΐου 1954, κατά τη διάρκεια μιας φωτογραφικής αποστολής. Για το έργο του ο φίλος του Henri Cartier-Bresson έγραψε: «Οι φωτογραφίες του είναι δομημένες κυρίως γύρω από το φως, φως που είναι εύπλαστο, διακριτικό και οριστικό, αλλά όχι τραχύ. Αυτή η ευαισθησία στη λεπτότητα του φωτός, συνδυαζόμενη με την κατανόηση και την τρυφερότητα που έδειχνε για τον άνθρωπο, χαρακτηρίζουν την ποιητική φωτογραφία του Werner Bischof».
Werner Bischof | Ορφανό του πολέμου | 1946 © Werner Bischof/Magnum Photos
Werner Bischof | Ζηρός | Εργάτης | 1946 © Werner Bischof/Magnum Photos
Werner Bischof | Αθήνα | 1946 © Werner Bischof/Magnum Photos
ERNST HAAS (1921-1986)
0 Ernst Haas (Ερνστ Χάας) γεννήθηκε στη Βιέννη, όπου και τελείωσε το γυμνάσιο. Το 1940-1942 παρακολούθησε μαθήματα ιατρικής. Τα δύο επόμενα χρόνια φοίτησε σε σχολή γραφικών τεχνών και ζωγραφικής στη Βιέννη. Το 1945 συνάντησε, σε φιλικούς του κύκλους, ανθρώπους που ασχολούνταν με τη φωτογραφία, η οποία και του κίνησε το ενδιαφέρον.
Ernst Haas | Ελλάδα | 1952
Τον ίδιο χρόνο φωτογράφισε τη Βιέννη μετά τον πόλεμο. Τα ρεπορτάζ του από την επιστροφή των αιχμαλώτων πολέμου τον έκαναν γνωστό και έξω από την Αυστρία. Παράλληλα συνεργάστηκε με το ελβετικό περιοδικό Du. Το 1948 άρχισε να εργάζεται ως ελεύθερος φωτορεπόρτερ στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, όπου και εγκαταστάθηκε. Το 1949 συνάντησε τον Robert Capa στο Παρίσι, ο οποίος του ζήτησε να γίνει μέλος στο πρακτορείο Magnum. Τον ίδιο χρόνο επισκέφθηκε την Ελλάδα και φωτογράφισε την πρώτη του σειρά για λογαριασμό του Magnum με τίτλο «Το θαύμα της Ελλάδος» («The Miracle of Greece»). Επρόκειτο για φωτογραφίες οι οποίες του προσέφεραν διεθνή αναγνώριση. Κατά τη δεκαετία του 1950 συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου όπως το Life, το Paris-Match, το Esquire, το Hollyday, το Queen κ.ά. Το 1958 το περιοδικό Popular Photography τον κατέταξε ανάμεσα στους 10 μεγαλύτερους φωτογράφους του κόσμου. Εκείνη τη χρονιά αρχίζει να ενδιαφέρεται για την έγχρωμη φωτογραφία, που αποτέλεσε από τότε ένα σημαντικό και δημιουργικό κομμάτι της δουλειάς του. Μέχρι και τη δεκαετία του 1980 εργαζόταν και έδινε διαλέξεις στις ΗΠΑ.


from ανεμουριον https://ift.tt/35eclqt
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη