Μοντέλο επικουρικής σύνταξης αλα ομολογίες θέλει ο Μηταράκης

Μοντέλο επικουρικής σύνταξης αλα ομολογίες θέλει ο Μηταράκης

Το μοντέλο της νέας επικουρικής σύνταξης ανέλυσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης κατά την 4η Ημερίδα με θέμα τη "Διαχείριση Αποθεματικών Ασφαλιστικών Ταμείων" η οποία διοργανώθηκε από Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ.

Στόχος της νέας επικουρικής είναι η δημιουργία ισχυρών ελληνικών θεσμικών επενδυτών, με κεφάλαια που αναμένεται να ξεπεράσουν, σε βάθος χρόνου, τα 100 δισ. ευρώ.

Όπως είπε, στο νέο αυτό μοντέλο, ο ασφαλισμένος αποκτά λόγο και δικαιώματα στη συνδιαμόρφωση του συνταξιοδοτικού του βίου, καθώς σε συνεργασία με την ΑΕΔΑΚ ΦΚΑ, εξετάζουμε τη δημιουργία τριών επενδυτικών προϊόντων χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου μεταξύ των οποίων ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει εκείνο το προϊόν που επιθυμεί.

Σημειώνοντας ότι η επικουρική σύνταξη γίνεται αμιγώς κεφαλαιοποιητική, ενώ η κύρια σύνταξη παραμένει δημόσια, διανεμητική και αναδιανεμητική, με το κράτος να συνεχίζει να διατηρεί τον ρυθμιστικό του ρόλο και τις συνταγματικές του υποχρεώσεις.

Πρόσθεσε δε οτι "είναι εύλογο πως τα επενδυτικά προϊόντα υψηλότερου ρίσκου, θα έχουν και υψηλότερες αποδόσεις, ενώ το αντίθετο, θα συνεπάγεται η επιλογή ενός επενδυτικού προϊόντος χαμηλού ρίσκου".

Παράλληλα τόνισε ότι θα εξετάζεται και η πρόβλεψη αυτόματης κατάταξης του ασφαλισμένου σε ένα προεπιλεγμένο επενδυτικό πακέτο «κύκλου ζωής».

Αυτό θα προβλέπει την εναλλαγή επενδυτικού κινδύνου, ξεκινώντας από μια επιθετική επενδυτική στρατηγική για τα πρώτα χρόνια ασφάλισης, ενώ όσο θα πλησιάζει ο εργαζόμενος στα χρόνια συνταξιοδότησής του, θα ακολουθείται μια πιο μετριοπαθής επενδυτική στρατηγική προκειμένου να μην τίθενται σε κίνδυνο το ύψος που θα έχει φτάσει έως τότε η σύνταξή του.

Αναλυτικότερα για το νέο σύστημα διευκρίνισε:

- η default αυτή επιλογή θα είναι προαιρετική και σε κάθε περίπτωση ο κάθε ασφαλισμένος θα διατηρεί το δικαίωμά του, να επιλέξει ένα εναλλακτικό επενδυτικό προϊόν και να αλλάζει επενδυτικές επιλογές.

- το σύστημα θα έχει αρκετούς βαθμούς ελευθερίας, όπως την δυνατότητα επιλογής εναλλακτικού παρόχου επενδυτικών προϊόντων, ενισχύοντας την ελληνική κεφαλαιαγορά.

- Ως προς την ανταποδοτικότητα του νέου επικουρικού συστήματος, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως σήμερα, ο νόμος Κατρούγκαλου υπολογίζει περίπου 1,2% νοητή απόδοση, δηλαδή απόδοση ιδιαίτερα χαμηλή. Αντιθέτως, όπως είπε, η ΑΕΔΑΚ, τα τελευταία 17 χρόνια, έχει μέση απόδοση διαχείρισης διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων 3,58%. Η διαφορά αυτή, θα σήμαινε 35% αύξηση στις επικουρικές συντάξεις.

-Στο νέο αυτό σύστημα, ο κάθε ασφαλισμένος θα διαθέτει το δικό του ατομικό λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ, και τα χρήματά του θα επενδύονται, βάσει της επενδυτικής στρατηγικής που ο ίδιος έχει επιλέξει.

-Το νέο επικουρικό σύστημα, θα λειτουργεί με συγκεκριμένους επενδυτικούς κανόνες και με όρους «υπεύθυνης επένδυσης», ενώ τον έλεγχο θα ασκεί τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

-Στόχος είναι η έναρξη ισχύος του νέου επικουρικού από 01 Ιανουαρίου 2021, για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Για την ιδιωτική ασφάλιση, τόνισε ο κ. Μηταράκης ότι "αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συνταξιοδοτικού συστήματος, ως ο τρίτος πυλώνας. Η ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων και η δημιουργία διαθέσιμου εισοδήματος – μέσω μείωσης φορολογίας και εισφορών – θα συμβάλει στην ενίσχυση της αγοράς. Στόχος της πολιτείας είναι η καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης στους Έλληνες πολίτες".



via Ειδήσεις https://ift.tt/33heQHb
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη