Στόχος της Ν.Δ η συρρίκνωση της δημόσιας παιδείας η περίπτωση της Φθιώτιδας


Μετά από την κατάργηση του Πανεπιστημίου Στερεάς το 2013 από την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ, πετύχαμε, το 2018 στη Φθιώτιδα, τη λειτουργία 6 σημαντικών τμημάτων του ΑΕΙ Θεσσαλίας στην πόλη της Λαμίας.

Από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ τον Ιούλιο του 2019 άρχισε ένα ξέφρενο πάρτυ νεοφιλελευθερισμού σε όλα τα Υπουργεία.

Στο Υπουργείο Παιδείας έδειξαν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους για την υποβάθμιση και συρρίκνωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, ακυρώνοντας σταδιακά και απαξιώνοντας όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης του  ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκίνησαν με την επ’ αόριστο αναστολή της λειτουργίας των διετών τμημάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης τα οποία αντικαθιστούσαν τα ΙΕΚ και τα ενέτασσαν στα ΑΕΙ. Η Ν.Δ έδωσε το δωράκι της στα ιδιωτικά ΙΕΚ και στα κολέγια ξεπληρώνοντας τη στήριξή τους.

Στη συνέχεια «έφαγαν» τη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου των Πατρών και «καταβρόχθισαν» την ελεύθερη πρόσβαση των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και κατάργησαν το άσυλο. Αφού έκαναν ένα μικρό διάλειμμα, προχώρησαν, τους τελευταίους δύο μήνες από την έναρξη της εκπαιδευτικής περιόδου,   στην “αναστολή” των 4.500 μόνιμων διορισμών στην Ειδική Εκπαίδευση και την κατάργηση των 10.500 μόνιμων διορισμών στη Γενική Εκπαίδευση. Παράλληλα πρόλαβαν να εξισώσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα για αποφοίτους των δημοσίων ΑΕΙ και ιδιωτικών Κολεγίων.

΄Αφησαν για «τελευταίο πιάτο» ένα νέο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» . Την αναστολή της λειτουργίας 37 νεοϊδρυθέντων Πανεπιστημιακών Τμημάτων.

Υπενθυμίζουμε. Οι σχολές και τα τμήματα αυτά ιδρύθηκαν ύστερα από ένα σχέδιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και διαβουλεύσεις 2 χρόνων του Υπουργείου Παιδείας με την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν να ενσωματωθούν οι  ανάγκες και  οι προτάσεις των τοπικών κοινωνιών και των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων στο νέο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μεταξύ των τμημάτων που η λειτουργία τους αναστέλλεται είναι και το Τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην πόλη της Λαμίας.

Αποδεικνύεται τελικά περίτρανα ότι το μοναδικό μέλημα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας στο πεδίο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν είναι άλλο από την αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα των Πανεπιστημίων. Η συγκεκριμένη απόφαση δεναποτελεί παρά ένα μόνο μέρος της συνολικότερης στόχευσης της κυβέρνησης της ΝΔ για την Παιδεία που είναι η κατεδάφιση της δημόσιας εκπαίδευσης, τα λουκέτο στις σχολές, οι περικοπές στη χρηματοδότηση, η αναστολή διορισμών, η μείωση του αριθμού των εισακτέων και η ιδιωτικοποίηση από το παράθυρο.

Η κοινωνία της Φθιώτιδας πρέπει να γνωρίζει ότι:

  • Η Νέα Δημοκρατία αγνοεί την ελληνική περιφέρεια και τα περιφερειακά πανεπιστήμια και προχωρά σε κινήσεις που αποστερούν από τα περιφερειακά ιδρύματα τη ζωτικότητα που τους χρειάζεται ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης για νέους φοιτητές, ερευνητές και πανεπιστημιακούς.
  • Η Νέα Δημοκρατία αγνοεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων
  • Η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που έκλεισε το Πανεπιστήμιο Στερεάς. Για αυτό δεν είχαν πει κουβέντα οι τότε και νυν βουλευτές της αλλά και οι τότε και νυν τοπικοί της άρχοντες. Αντίθετα μάλιστα πολέμησαν τη δημιουργία των εξι νέων και σημαντικών τμημάτων του ΑΕΙ Θεσσαλίας στην πόλη της Λαμίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
  • Το δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτελεί κτήμα όλων μας, όλης της κοινωνίας και κάθε απόπειρα συρρίκνωσης του και αλλοίωσης του δημόσιου χαρακτήρα του στρέφεται εναντίον της.
  • Οι 20.000 μαθητές που θα μείνουν εκτός, στέλνονται με τις ευχές της κας Κεραμέως στα ιδιωτικά κολλέγια.

Σήμερα, όλοι όσοι δώσαμε και δίνουμε τον αγώνα της αναβάθμισης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αλλά και της διεκδίκησης ενός καλύτερου μέλλοντος, οφείλουμε να αντιδράσουμε στις απαράδεκτες αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας. Να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να υποβαθμίσει τη δημόσια εκπαίδευση και να στερήσει από χιλιάδες παιδιά την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στεκόμαστε απέναντι στην τακτική της Νέας Δημοκρατίας για ακύρωση όλων των πολιτικών ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη