-->

Κομοτηνή: Μεγάλο και αδιαπραγμάτευτο ΟΧΙ στην εξόρυξη χρυσού

Κομοτηνή: Μεγάλο και αδιαπραγμάτευτο ΟΧΙ στην εξόρυξη χρυσού

Ένα «τείχος αγώνα» ενάντια σε κάθε εξορυκτική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον ύψωσαν για μια ακόμη φορά σήμερα το βράδυ οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας και η Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά της εξόρυξης.

"Η κύρια έγνοια όλων μας είναι να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα τόπο ακέραιο και υγιή, χωρίς τον θάνατο να παραμονεύει σε κάθε εκατοστό της γης, του αέρα, της θάλασσας" ανέφερε ο δήμαρχος Κομοτηνής κος Γιάννης Γκαράνης καλωσορίζοντας σήμερα στην Κομοτηνή τους συναδέλφους του στην Συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση του χρυσού στην περιοχή, τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Ιωάννη Ζαμπούκη, τον Δήμαρχο Μαρωνείας- Σαππών, Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο, τον Πρόεδρο της ΠΕΔ, Ευάγγελο Λαμπάκη και την εκπρόσωπο της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης- Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού στη Θράκη κα Σταυρούλα Εμμανουηλίδου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θράκης. Παρούσα η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κα Σοφία Μενεσελίδου και ο αντιδήμαρχος Στράτος.

Για πολλοστή φορά εκπροσωπώντας φορείς και πολίτες της Περιφέρειας είπαν και σήμερα ένα μεγάλο και αδιαπραγμάτευτο ΟΧΙ στην εξόρυξη χρυσού στον τόπο. «Θέλουμε υγιείς επενδύσεις που δε θα υποθηκεύουν το μέλλον μας και δε θα καθιστούν την περιοχή μας ένα εν δυνάμει νεκροταφείο της φύσης και των ανθρώπων μας» ανέφερε ο δήμαρχος Κομοτηνής τονίζοντας πως είναι κοινή απόφαση όλων να κάνουν το καθήκον τους στις επερχόμενες γενεές και να μην επιτρέψουν σε κανέναν να υποθηκεύσει το μέλλον τους. «Θα αγωνιστούμε δυναμικά, μέχρι να επιτύχουμε τον στόχο μας » ξεκαθάρισε. Ήταν η αρχή μιας ακόμη ενημερωτικής πρωτοβουλίας προκειμένου να μην επιτραπεί η υλοποίηση των σχεδίων των χρυσορύχων. Ο αγώνας και οι ενημερωτικές δράσεις θα συνεχιστούν, δράσεις όπως: Συμμετοχή σε ενημερωτική εκδήλωση στις Βρυξέλλες, όπου θα βρεθούν οι κ.κ. Κ. Χαριτόπουλος και Ι. Ζαμπούκης καλεσμένοι των ευρωβουλευτών: Σ. Κούλογλου και Κ. Αρβανίτη, αλλά και συνεντελυξεις Τύπου, όμοια με τη σημερινή στην ΕΣΗΕΑ και στην ΕΣΗΕΜΘ, ενημερωτικά spot στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, αλλά και αναρτήσεις σε site, δημοσίευσεις στον Τύπο, ενέργειες που στοχεύουν να δημοσιοποιήσουν ακόμη περισσότερο το θέμα προκειμένου να διατηρήθεί ενεργή και ζωντανή η κοινοποίηση της ριζικής αντίθεσης των τοπικών κοινωνιών σε κάθε προσπάθεια εξόρυξης χρυσού.
Μια ιστορική διαδρομή στον αγώνα που έχει προηγηθεί έκανε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης επαναλαμβάνοντας μια φράση που ακούστηκε πολλές φορές μέχρι τώρα από όλους όσοι συμμετείχαν στον αγώνα κατά της εξόρυξης, ότι δηλαδή: «Θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μόνο όταν φύγουν οι Εταιρείες χρυσού από την Βόρειο Ελλάδα.» «Συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά διασθανόμαστε ότι ο κίνδυνος βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ» ανέφερε ο κος Ζαμπούκης. Την αποφασιστικότητα και τηνδυναμική να πείσουν την πολιτική ηγεσία για το δίκαιο των θέσεων τους εξέφρασε ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών, ο κος Ντίνος Χαριτόπουλος βέβαιος ότι τώρα πια ο αγώνας αυτός θα δοθεί «επί ίσης όροις έναντι των χρυσορύχων».. «Αυτή η μοίρα μας αξίζει, τα μεταλλεία; » αναρωτήθηκε η κα Σταυρούλα Εμμανουηλίδου για να προσθέσθει «αυτή η μοίρα μας αξίζει ένας κρανίου τόπος;» για να απαντήσει πως «δεν θέλουμε μια αν΄πτυξη που θα κάνει κρανίου τόπο την περιοχή». Σε «τεχνικές» πληροφορίες της εξόρυξης αναφέρθηκε ο κος Λαμπάκης σημειώνοντας πως θα απαιτούνται 4.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα και θα «προσφέρονται» δύο τόνοι κυανίου, δηλαδή συνολικά ετησίως 765 τόνοι κυανίου! «Ένα δηλητήριο στο πιάτο μας» όπως είπε χαρακτηριστικά.Περίπου 7000 τόνοι κυανιούχο νάτριο στα οκτώ χρόνια που θα διαρκέσει η «επένδυση». Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΕΔ μίλησε για «κερκόπορτες» κάλεσε όλους να επαγρυπνούν και σημείωσε πως οι ηγέτες θα έπρεπε «να βάλουν στο χρονοντούλαπο αυτό το θέμα.»
Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίές: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2qHA3MR
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->