Χατζηδάκης: Αν πέσει η ΔΕΗ, θα πέσουν οι Τράπεζες και μετά η χώρα

Χατζηδάκης: Αν πέσει η ΔΕΗ, θα πέσουν οι Τράπεζες και μετά η χώρα

Με την λέξη «ντροπή» καταφέρθηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ο Κωστής Χατζηδάκης, καταλογίζοντάς του υποκρισία για την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε σχετικά με τη διάταξη για την άρση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων στην ΔΕΗ.

Κατέθεσε δε και έγγραφο που, όπως είπε, αποδεικνύει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε το ίδιο στη θυγατρική της επιχείρησης «ΔΕΗ Ανανεώσιμες». Ο κ. Χατζηδάκης, υπεραμύνθηκε της συγκεκριμένης διάταξης του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι «είμαστε περήφανοι για την κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων».

Όπως σημείωσε, η ΔΕΗ δεν είναι αυτό που ήταν την δεκαετία του 70, δεν είναι κρατικό μονοπώλιο. «Δε στενοχωριέστε που παραλάβατε τη ΔΕΗ με μερίδιο 96% και τη δώσατε με μερίδιο 71% και χάσατε 640.000 πελάτες με τη σφραγίδα του κ. Τσίπρα; Αν εσείς το ανέχεστε, εμείς δεν το θέλουμε να έρχεται κάθε τρεις και λίγο ο εκάστοτε υπουργός Ενέργειας και να ζητά από τους Έλληνες πολίτες να βάζουν το χέρι στην τσέπη» είπε. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε και στον Κανονισμό εργασίας της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» που εγκρίθηκε από το ΔΣ της εταιρείας στις 24 Ιουλίου 2017.

«Πηγαίνετε στο άρθρο 24. Θα διαπιστώσετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες αυτό που εμείς σήμερα θεσπίζουμε για όλη τη ΔΕΗ. Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή!» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, που, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Αυτά που είπατε προηγουμένως για την ένσταση αντισυνταγματικότητας, να πάτε να τα πείτε στην ίδια τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και θα διαπιστώσετε ότι αυτό για το οποίο μας καταγγέλλετε, το κάνατε πράξη εσείς».

Ο ΥΠΕΝ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέδωσε τη ΔΕΗ στο χείλος της κατάρρευσης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σήμερα το χρέος να σώσει την επιχείρηση. «Κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σωθεί η ΔΕΗ. Γιατί αν πέσει η ΔΕΗ, θα πέσουν οι Τράπεζες και μετά θα πέσει η χώρα» τόνισε κι επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάρισε πάνω από 600.000 πελάτες της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Αναφορικά με το θέμα της αντισυνταγματικότητας που ήγειρε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός επικαλέστηκε και την Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, ενώ αναφέρθηκε στον νόμο του 2006 για τον ΟΤΕ που θέτει τις βάσεις για ένα αντίστοιχο εργασιακό καθεστώς, σημειώνοντας:

«Να δούμε λοιπόν, πως πάει σήμερα ο ΟΤΕ και πως πάει η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έπεσε θύμα του κρατισμού και του λαϊκισμού». Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης, αναφέρθηκε σε οκτώ αποφάσεις του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπονται μισθολογικές διαφοροποιήσεις εάν υπαγορεύονται από λόγους δημοσίου συμφέροντος ή από λόγους αναδιοργάνωσης της εταιρείας. «Θέλω όλοι μας να φανταστούμε τι θα γινόταν αν κάναμε δεκτή την αντισυνταγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ψηφίσουμε σήμερα το νομοσχέδιο. Να σκεφτούμε όλοι ποια θα είναι κατάσταση στην ΔΕΗ, στη μετοχή της, στις τράπεζες και ποιο θα είναι το μέλλον του τόπου. Εμείς στηρίζουμε το νομοσχέδιο, γιατί στηρίζουμε μια Ελλάδα με μέλλον».

«Η ΔΕΗ ανοίγει συνολικά ένα νέο κεφάλαιο για να μείνει όρθια, να σταθεί στον ανταγωνισμό και να μην επιβαρύνει τους καταναλωτές» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζηδάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ «Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για την αντισυνταγματικότητα που ορίζει ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι τη ΔΕΗ από την μέρα ισχύος του νόμου θα έχουν διαφορετική και χειρότερη μεταχείριση με τους προσλαμβανόμενους μέχρι την ημέρα έναρξης ισχύος. Έχουμε διαφορετική μεταχείριση ιδίων καταστάσεων με ένα αυθαίρετο κριτήριο» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι «μας επιστρέφει στις πιο σκοτεινές περιόδους του Μνημονίου» και υπσοτήριξε πως «η κυβέρνηση θέλει να απαξιώσει, να λοιδορήσει και να υπονομεύσει τη ΔΕΗ». Η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, υποστήριξε ότι το άρθρο 3 προσκρούει στο Σύνταγμα, διότι δημιουργεί δυσμενείς διακρίσεις για νέους εργαζόμενους, δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων ενώ καταστρατηγεί και το δικαίωμα της συλλογικής αυτονομίας. Εξάλλου, ανέφερε ότι η διάταξη αυτή προσβάλλει και την ειδικότερη συνταγματική αρχή της ισότητας για ίση αμοιβή και ίση εργασία, προωθεί αυθαίρετες διακρίσεις σε βάρος των εργαζόμενων, ενώ προσκρούει και σε άλλο συνταγματικό δικαίωμα για τη συνδικαλιστική ελευθερία.

Ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε μεταξύ άλλων πως με «το νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις στη ΔΕΗ μέσω των γραφείων της ΝΔ». Τα υπόλοιπα κόμματα Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας, η οποία αφορούσε κυρίως την άρση της μονιμότητας όσων προσληφθούν από εδώ και στο εξής στη ΔΕΗ και τις θυγατρικές της και γενικά τις αλλαγές στα εργασιακά και μισθολογικά, τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά και το ΚΚΕ.

«Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής αξιολογεί ότι οφείλουμε προβληματισμό ως εθνική αντιπροσωπεία και η στάθμιση πρέπει να αναζητήσει ερείσματα. Στην εισηγητική έκθεση δεν βρίσκουμε έρεισμα. Κατά τη νομολογία του ΣτΕ, η αναζήτηση μιας επαρκούς αιτιολογίας διασώζει τη συνταγματικότητα, ενώ η ύπαρξη ανεπαρκούς αιτιολογίας οδηγεί σε αντισυνταγματικότητα. Η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος είναι πολύ γενική, γι' αυτό στο ΚΙΝΑΛ δεχόμαστε τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, είπε ότι το άρθρο 3 καταπατά κάθε έννοια του Συντάγματος, ωστόσο κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκριτικό το ενδιαφέρον κα επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι στην ενέργεια δεν έχουν ανάγκη από τεχνάσματα, αλλά από αλληλεγγύη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Σπήλιος Λιβανός, αντέκρουσε την ένσταση αντισυνταγματικότητας κι έκανε λόγο για πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλλει αιτήματα αντισυνταγματικότητας κι ονομαστικών ψηφοφοριών προκειμένου να καλύψει την ένδεια επιχειρημάτων του.

Υπερασπίστηκε τη συνταγματικότητα της ρύθμισης, τονίζοντας ότι η επέμβαση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας επιτρέπεται όταν αυτό επιτάσσουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος. Συγκεκριμένα τόνισε ότι το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει την επιβίωση της ΔΕΗ, διότι η κατάρρευσή της μπορεί να επιφέρει συστημικούς κινδύνους τόσο στην αγορά ενέργειας, όσο και στο τραπεζικό σύστημα που την έχει δανείσει. Η ΔΕΗ έχει πάνω από 10.000 εργαζόμενους, το 70% της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και περίπου 7 εκατ. συνδέσεις σε όλη την Επικράτεια.

Η έκθεση του τραπεζικού συστήματος στη ΔΕΗ είναι της τάξης των 3,957 δισ. ευρώ. Κατά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, «η πτώση της ΔΕΗ θα είναι εκκωφαντική, εάν επιτρέψουμε να συμβεί, και θα παρασύρει την οικονομία συνολικά».

Η ένσταση απερρίφθη από την Ολομέλεια. Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Σωκράτης Φάμελλος εξέφρασαν έντονη διαμαρτυρία στο προεδρείο της Βουλής, γιατί δε δόθηκε ο λόγος «επί προσωπικού» στην πρώην υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

«Ο υπουργός είπε ανακρίβειες, η μονιμότητα έχει καταργηθεί από το 2012» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος. «Το τερατώδες είναι ότι πάνε με νόμο να καταργήσουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Εμείς στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες καταργήσαμε τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά με διμερή συμφωνία διοίκησης και εργαζομένων, όχι με νόμο, όπως γίνεται σήμερα».via Ειδήσεις - Ειδήσεις | Dikaiologitika News https://ift.tt/2QW50I1
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.