Τι στα αλήθεια συμβαίνει με τους πρόσφυγες, τον πατέρα Αντώνιο και την πρωτόγνωρη μήνυση εις βάρος του

Τι στα αλήθεια συμβαίνει με τους πρόσφυγες, τον πατέρα Αντώνιο και την πρωτόγνωρη μήνυση εις βάρος του

Τι στα αλήθεια συμβαίνει με το θέμα της μήνυσης του «Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι» στον Πατέρα Αντώνιο και την Κιβωτό του Κόσμου με το επιχείρημα του ρατσιστικού λόγου ; Οι εμπλεκόμενοι στο θέμα μιλούν στο Dikaiologitika News.

Το θέμα που έγινε viral τις τελευταίες ημέρες -κι όχι αδίκως μια κι ο ένας εκ των δύο πρωταγωνιστών του είναι από τα πιο αγαπητά πρόσωπα στην ελληνική κοινωνία- είναι η μήνυση που κατέθεσε πριν από τέσσερις ημέρες ο επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι και ο πιο γνωστός ίσως Έλληνας δικαιωματιστής, Παναγιώτης Δημητράς κατά του πάτερ Αντώνιου.

Ο πατέρας Αντώνιος είναι αυτός που πέρυσι κέρδισε το βραβείο του «Καλύτερου Ευρωπαίου Πολίτη».

Ένα χρόνο μετά, η «Κιβωτός του Κόσμου» με αφορμή την πρόσφατη επιστολή που έστειλε ο πατέρας Αντώνιος προς το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου με αφορμή τη δρομολόγηση δημιουργίας Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ) στην περιοχή του Αίπου, βρέθηκε στο στόχαστρο του Παναγιώτη Δημητρά.

Στην μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, στο πλαίσιο του αντιρατσιστικού νόμου, επισυνάπτονται δύο δημοσιεύματα με ημερομηνίες 22 Νοεμβρίου 2019 και 1 Ιουνίου 2017.

Ο Παναγιώτης Δημητράς, ως εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου κατηγορεί την οργάνωση για «ξενοφοβία και ισλαμοφοβία» στηριζόμενος σε δύο επιστολές, εκ των οποίων μία είχε παραλήπτη το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου.

Σύμφωνα με τη μήνυση, η ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», η οποία το 2003 βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία ως «το φωτεινότερο παράδειγμα στην Ελλάδα», ήταν μεταξύ αυτών που ήταν αντίθετοι στη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου κοντά στις εγκαταστάσεις της στη Χίο με φρασεολογία που -σύμφωνα με το Παρατηρητήριο- είναι γεμάτη από ρατσιστικές και ισλαμοφοβικές ανφορές. Το Παρατηρητήριο στρέφεται και κατά της εισαγγελέως Πρωτοδικών Χίου γιατί, όπως εξηγεί στην αναφορά, η δικαστική λειτουργός δεν άσκησε δίωξη για παλαιότερο κείμενο από την «Κιβωτό».

Στην μηνυτήρια αναφορά γίνεται ακόμα λόγος για «δημόσια υποκίνηση μίσους μέσω και του Διαδικτύου» από την «Κιβωτό».

Η αναφορά στρέφεται κατά του επικεφαλής της ΜΚΟ, του ιερέα Αντώνη Παπανικολάου, της δημοτικής συμβούλου της παράταξης «Χίος Μπροστά» Αγγελικής Παμπάλου και της εισαγγελέως Χίου Σπυριδούλας Σταυράτη.

Κομβικό σημείο της απάντησης της ΜΚΟ είναι πως η Δομή του Παιδικού Χωριού της Χίου, στην οποία αναφέρονται τα δημοσιεύματα, έχει φιλοξενήσει αυτοβούλως, χωρίς καμία βοήθεια και χωρίς να επιδιώξει δημοσιότητα περισσότερους από 200 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες.

Και μάλιστα, αυτό γινόταν κατά την αρχική περίοδο των έντονων προσφυγικών ροών από το 2015 έως το 2017, όταν είχε ανακύψει το πρόβλημα της φιλοξενίας των ανήλικων προσφυγόπουλων.

Τι λένε στο Dikaiologitika News 

O Νίκος Τάγαρης, διευθυντής της «Κιβωτού Αιγαίου» και συντάκτης της τελευταίας επίμαχης επιστολής της ΜΚΟ είπε στο Dikaiologitika News: «Δεν θέλουμε να πάρει άλλη δημοσιότητα το θέμα, βρίσκεται στην επικαιρότητα για τους λάθους λόγους» και πρόσθεσε πως η επιστολή προοριζόταν μόνο για το Δ.Σ της Χίου με την διαρροή της να έχει ξεσηκώσει αυτή την στιγμή μια μιντιακή λαίλαπα που προσβάλλει το αληθινό έργο της ΜΚΟ.

«Ο πατέρας Αντώνιος έχει στοχοποιηθεί αδίκως. Δεν γνώριζε για την επιστολή μάς αφού με τα διοικητικά θέματα ασχολούμαστε όπως είναι λογικό αποκλειστικά εμείς. Η γραμμή φυσικά έρχεται από τον πάτερ Αντώνιο. Ο ίδιος λοιπόν νοιάζεται πολύ για τα παιδιά και για την ασφάλειά τους, όπως κι εμείς εδώ στην Χίο αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Όλα τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν με τον εντελώς λάθος τρόπο».

Σε ερώτηση μας αν η Κιβωτός αντιμετώπισε ποτέ πρόβλημα κατά το παρελθόν από μετανάστες και πρόσφυγες στο νησί, η απάντησή του ήταν αρνητική.

antoniosreportaz1

Από τα κεντρικά της Μ..Κ.Ο στην Αθήνα μάς επανέλαβαν πως το έργο της Κιβωτού είναι συγκεκριμένο και δε χρειάζεται απόδειξη ενώ τόνισαν ότι δεν γνωρίζουν πώς θα εξελιχθεί το θέμα. Σημείωσαν ότι προς το παρόν κι οι ίδιοι παίρνουν όλες τις πληροφορίες τους για τις κινήσεις του κυρίου Δημητρά από.... τα μίντια.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Βορείου Αιγαίου, Παντελής Βρουλής, εξήγησε ότι και μόνο η ανακοίνωση δημιουργίας προαναχωρησιακού κέντρου πυροδότησε σειρά αντιδράσεων.
Ο ίδιος επισήμανε ότι το κέντρο σχεδιαζόταν να γίνει «τουλάχιστον 10 με 12 χιλιόμετρα μακριά από την Κιβωτό. Δεδομένου μάλιστα ότι μιλάμε για κλειστή δομή δεν θεωρώ ότι τίθεται ζήτημα προστασίας των παιδιών. Όπως και να χει η δημιουργία αυτού του κλειστού κέντρου τη δεδομένη στιγμή είναι στον αέρα μια και εκτός από την Κιβωτό αντιδρά και όλη η κοινωνία στο γειτονικό χωριό Πυτιός».

Σύμφωνα με τον κ.Βρουλή, «στην πραγματικότητα αντιδρά ολόκληρη η κοινωνία της Χίου στην κλειστή δομή γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη ότι θα κλείσει πρώτα το υπάρχον hot spot που έχει ...βουλιάξει από κόσμο. Αυτή τη στιγμή είναι όλα στον αέρα αλλά το βρίσκω εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθεί σε αυτή την τοποθεσία που συζητάμε το κλειστό κέντρο κράτησης. Ψάχνουμε για άλλη λύση».
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, η μήνυση του Παρατηρητηρίου αυτή τη στιγμή δεν έχει φτάσει ακόμα στην Χίο και τουλάχιστον στην εισαγγελέα πρωτοδικών του νησιού Σταυρούλα Σταυράτη, η οποία είναι μια εκ των δύο αποδεκτών.

Το Dikaiologitika News ζήτησε και την άποψη του ίδιου του κυρίου Δημητρά, ο οποίος απάντησε:

«Η υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου ανέδειξε τη διαχρονική εμμονή της στην ξενοφοβική - ισλαμοφοβική θέση (που διατύπωσε το 2017 και δύο φορές φέτος) ότι η πλειοψηφία των προσφύγων - αλλοδαπών είναι συλλήβδην επικίνδυνοι για τις γυναίκες επειδή είναι άγαμοι άνδρες μουσουλμάνοι και γενικότερα επειδή προκαλούν φθορές και κλοπές και είναι πιθανώς παράνομοι, εγκληματίες, τρομοκράτες, και αυτό παρ' ότι η προτεινομένη δομή είναι κλειστή σα φυλακή, που σημαίνει πως όσοι μπουν σε αυτή δεν θα κυκλοφορούν ελεύθερα.

DIMITRAS1πηγή φωτό: facebook

Ανέδειξε επίσης πως την πρόσφατη επιστολή διάβασε στο δημοτικό συμβούλιο σύμβουλος της ξενοφοβικής παράταξης ως εκπρόσωπος της Κιβωτού όπου δηλώνει πως είναι παιδαγωγός. Υπενθύμισε πως η Κιβωτός κάνει ομαδικές βαπτίσεις προφανώς παιδιών από αλλόθρησκες οικογένειες, «ιεραποστολική» πρακτική που ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε καταδικάσει.

Τέλος, απέδειξε πως δεν διστάζει να ψεύδεται όταν στην καθυστερημένη ανακοίνωσή της ισχυρίστηκε πως λόγω του έργου της δεν είχε δει τις αντιδράσεις ενώ το πρώτο σχετικό δημοσίευμα είχε σχολιάσει από την πρώτη στιγμή ο διευθυντής της, όπως και πως την επίμαχη επιστολή απλώς κατέθεσε προς τις αρμόδιες αρχές ενώ την είχε διαβάσει μέσω του στελέχους της σε δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Οι Παπανδρέου – Μητσοτάκης – Παπαδημούλης και Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας που έχουν τιμήσει και εκθειάσει το έργο της Κιβωτού (μετά το 2017 που πρωτοδιατύπωσε παρόμοιες θέσεις), με τη σιωπή τους αν και κλήθηκαν δημόσια να πάρουν θέση, απλώς επιβεβαιώνουν πως στην Ελλάδα η μισαλλοδοξία κυριαρχεί όχι μόνο στην κοινή γνώμη αλλά και στους γνωμηγήτορες πολιτικούς ηγέτες και πανεπιστημιακούς δασκάλους».

Οι επίμαχες επιστολές που άναψαν τη «φωτιά»

Μέρος της μακροσκελούς πρώτης επιστολής της «Κιβωτού» προς το Δ.Σ της Χίου

Προς: Δημοτικό Συμβούλιο Χίου,
Αρ. Πρωτ. 26/22-11-19
Χίος, 22-11-2019

Θέμα: Επιστολή διαμαρτυρίας της Κιβωτού του Κόσμου Αιγαίου για την χωροθέτηση της εγκατάστασης του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. Χίου στο Αίπος στο 18ο χλμ. οδού Χίου – Βολισσού
Αξιότιμες κυρίες/ αξιότιμοι κύριοι,

Έχοντας ενημερωθεί για την πιθανότητα δημιουργίας του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.) μεταναστών – προσφύγων στο 18ο χιλιόμετρο του δρόμου Χίος – Βολισσός στο όρος Αίπος και δεδομένου ότι ο εν λόγω χώρος ευρίσκεται πλησίον του Χωριού Παιδικής Προστασίας της Κιβωτού στο Αίπος, θεωρούμε αναγκαίο να δηλώσουμε την απόλυτη αντίθεσή μας, διότι θέτει σε άμεσο κίνδυνο το Παιδικό Χωριό της Κιβωτού του Κόσμου και τούτο για τους ακόλουθους λόγους.

Ως γνωρίζετε, η Κιβωτός του Κόσμου είναι εθελοντικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός ειδικής μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού, ο οποίος, χρόνια τώρα, διαπρέπει στον πολύ ευαίσθητο τομέα της παιδικής μέριμνας. Ειδικότερα το Παιδικό Χωριό της Κιβωτού του Κόσμου – Αιγαίου που βρίσκεται στο Αίπος της Χίου φιλοξενεί παιδιά με εισαγγελική εντολή από την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Ήτοι πρόκειται για περιπτώσεις ανυπεράσπιστων, κακοποιημένων και παραμελημένων ανηλίκων, για τους οποίους η επιμέλεια και η μέριμνα έχει ανατεθεί από το Κράτος στην Οργάνωση μας, ως παρέχουσα όλα τα εχέγγυα προστασίας των ανηλίκων και περιφρούρησης των συμφερόντων τους.

{.....} Το Χωριό Παιδικής Προστασίας του Αίπους έχει το προτέρημα ότι παρέχει τη δυνατότητα στα 40 παιδιά που κατοικούν σήμερα (με εισαγγελική εντολή) να μεγαλώνουν μέσα στην φύση, σε επαφή και αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και τα ζώα, να κάνουν ελεύθερη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων και εν γένει να απολαμβάνουν ανέμελα και ανέφελα την καθημερινότητα τους. Το ασφαλές αυτό περιβάλλον και οι υφιστάμενες συνθήκες έχουν ευεργετικότατες επιδράσεις στην ανάπτυξη τους και ιδίως στην ομαλή επανένταξη τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Η δημιουργία του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στο Αίπος, σε κοντινή απόσταση από το Χωριό Παιδικής Προστασίας της Κιβωτού, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια τόσο των παιδιών όσο και των υπολοίπων εργαζομένων της Κιβωτού του Κόσμου και αναιρεί τους σκοπούς της σύστασης του Χωριού Παιδικής Προστασίας της Κιβωτού στο Αίπος, καθώς: Η οποιαδήποτε μετακίνηση (νόμιμη ή παράνομη) μεταναστών προς την πόλη της Χίου (και το λιμάνι) θα περνάει αναπόφευκτα από τις εγκαταστάσεις της Κιβωτού του Κόσμου – Αιγαίου στο όρος Αίπος, καθώς ο δρόμος αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος που θα οδηγεί από το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στην πόλη της Χίου.
Το Χωριό Παιδικής Προστασίας της Κιβωτού βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής από το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. έως τον οικισμό του Βροντάδου και αποτελεί το μοναδικό κατοικήσιμο μέρος σε όλη αυτή την απόσταση. Οποιοσδήποτε (νόμιμος ή παράνομος) μετανάστης αναζητήσει να καλύψει κάποια του ανάγκη (τροφή, νερό, επικοινωνία, διαμονή κ.α.)κατά την διάρκεια της μετακίνησης του, ο μοναδικός χώρος που του δίνει αυτή την δυνατότητα είναι το παιδικό χωριό.

Η πρόσβαση στο χωριό, λόγω της έκτασής του (η περίμετρος είναι γύρω στα 1500 μέτρα) και της χαμηλής περίφραξης, είναι αδύνατο να αποτραπεί. Το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που η Κιβωτός του Κόσμου έχει εγκαταστήσει δεν είναι δυνατόν να καλύψει όλη την έκταση του χωριού, ούτε φυσικά διασφαλίζει την αποτροπή οιωνδήποτε περιστατικών. Το κοντινότερο αστυνομικό τμήμα βρίσκεται σε πάρα πολύ μεγάλη απόσταση, οπότε σε περίπτωση οιουδήποτε περιστατικού, η πρόσβαση της Αστυνομίας δεν θα μπορούσε να είναι άμεση και αποτελεσματική.

Η Κιβωτός του Κόσμου δεν είναι σε θέση να αναλάβει τις μεγάλες και πολυέξοδες εργασίες για την υπερύψωση του συνόλου της περίφραξης, την επέκταση για την κάλυψη του συνόλου του χωριού από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και την ανάθεση σε υπηρεσίες security 24ωρης παρακολούθησης του χώρου (επί 3 άτομα, προκειμένου να καλυφθεί η έκταση του χωριού).
Σε κάθε περίπτωση η μετατροπή του Παιδικού Χωριού της Κιβωτού Αιγαίου τρόπον τινά σε «φρούριο» προς το σκοπό της αποτροπής των πιθανών περιστατικών, σαφέστατα αντιστρατεύεται στο χαρακτήρα της εν λόγω κοινωνικής δομής, και συγκεκριμένα τόσο στον εκ του Νόμου χαρακτήρα της ως «Κέντρο Παιδικής Προστασίας» όσο και στον φυσικό προορισμό της ως ένα χωριό στο οποίο τα παιδιά θα κινούνται με αίσθημα ασφάλειας και ελευθερίας (χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι κάνουν ποδήλατο στους δρόμους του χωριού, παίζουν, φροντίζουν τα ζώα στα διάφορα μέρη του χωριού).
Καίτοι αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες που επιβάλλουν την δημιουργία του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ., δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι οι ανωτέρω κίνδυνοι επιτείνονται λόγω του ότι η πλειοψηφία των μεταναστών είναι ενήλικοι και άγαμοι άνδρες, που προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες με σημαντικές πολιτισμικές διαφορές (οπού π.χ. τα κορίτσια θεωρούνται γυναίκες σε αρκετά μικρότερη ηλικία) και ότι μεταξύ των κρατουμένων θα περιλαμβάνονται παράνομοι, εγκληματίες, πιθανώς, ακόμη και τρομοκράτες.

Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι, δυστυχώς, αρκετά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών, ίσως και λόγω των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης τους, αλλά και άλλων λόγων, δεν είναι σε θέση να σεβαστεί τις ιδιοκτησίες που γειτνιάζουν με τους χώρους διαμονής τους και έχουν προξενήσει μεγάλες φθορές και κλοπές και ήδη μάλιστα ο Δήμος Χίου έχει κληθεί να καλύψει μεγάλα ποσά για αποζημιώσεις εξαιτίας αυτών των ιδιότυπων 'επιδρομών'.

Η μυνητήρια αναφορά του Δημητρά

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ/Τ.Κ.Ζ.Α.Ρ.
24 Νοεμβρίου 2019

Κυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, κατά της ΜΚΟ "Κιβωτός του Κόσμου" και του επικεφαλής της παπά-Αντώνη Παπανικολάου αναφορικά με δύο ξενοφοβικές και ισλαμοφοβικές επιστολές τους, το 2017 και το 2019, προς το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου (και άλλους φορείς), καθώς και κατά της δημοτικής σύμβουλου Χίου Αγγελικής Παμπάλου, η οποία εκπροσωπώντας την παράταξη της "Χίος Μπροστά" διάβασε την εν λόγω επιστολή στη συνεδρίαση της 22ης Νοεμβρίου 2019 του ΔΣ.

Με τις ρατσιστικές αυτές επιστολές "αντιτίθενται απόλυτα" στην κατασκευή δύο προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) κοντά σε δομή της ΜΚΟ θεωρώντας τους μετανάστες δημόσιο κίνδυνο για τους ανήλικους που φιλοξενούνται στη δομή καθώς "η πλειοψηφία των μεταναστών είναι ενήλικοι και άγαμοι άνδρες, που προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες με σημαντικές πολιτισμικές διαφορές (οπού π.χ. τα κορίτσια θεωρούνται γυναίκες σε αρκετά μικρότερη ηλικία) και ότι μεταξύ των κρατουμένων θα περιλαμβάνονται παράνομοι, εγκληματίες, πιθανώς, ακόμη και τρομοκράτες. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι, δυστυχώς, αρκετά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών, ίσως και λόγω των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης τους, αλλά και άλλων λόγων, δεν είναι σε θέση να σεβαστεί τις ιδιοκτησίες που γειτνιάζουν με τους χώρους διαμονής τους και έχουν προξενήσει μεγάλες φθορές και κλοπές".

Όλα τα παραπάνω συνιστούν δημόσια υποκίνηση μίσους μέσω και του διαδικτύου. Επίσης η παρούσα αναφορά στρέφεται και κατά της Εισαγγελέα για Ρατσιστικά Εγκλήματα Σπυριδούλα Σταυράτη για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος επειδή όταν της υποβλήθηκε η επιστολή της Κιβωτού του Κόσμου τον Ιούνιο 2017 με το ίδιο ακραία ξενόφοβο και ισλαμόφοβο περιεχόμενο δεν προχώρησε σε άσκηση ποινικής δίωξης, όπως δεν φαίνεται να έκανε το ίδιο και με το πρόσφατο ακραία ξενόφοβο και ισλαμόφοβο κείμενο της ΜΚΟ που ίσως να είχε αποτραπεί αν η ΜΚΟ είχε διωχθεί για το κείμενο του 2017, ενώ παράλληλα φέρεται, όπως λέει η ΜΚΟ, να έχει αναθέσει στην ισλαμόφοβη οργάνωση τη φιλοξενία περίπου 200 ασυνόδευτων ανηλίκων που προφανώς στην πλειοψηφία τους προέρχονται από μουσουλμανικές οικογένειες.

Ακολουθούν τα δημοσιεύματα του "αστραπάρη" της 22 Νοεμβρίου 2019 και 1 Ιουνίου 2017. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.

Με τιμή,Παναγιώτης ΔημητράςΕλληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Η απάντηση της «Κιβωτού του Κόσμου»

Η Κιβωτός του Κόσμου «ενημερώνει αυτούς οι οποίοι τυγχάνει να μην γνωρίζουν το έργο της για τα εξής: Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων έχει πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη, την ασφάλεια των παιδιών, τόσο αυτών που απομακρύνθηκαν από το περιβάλλον τους, για να προστατευτούν, με την εντολή του εισαγγελέα, όσο και των ανηλίκων και ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, των οποίων η ασφάλεια, αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για οποιαδήποτε δράση ή ανακοίνωση στις οποίες προβαίνει.


Η Δομή του Παιδικού Χωριού της Χίου, στην οποία αναφέρονται τα δημοσιεύματα, έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 200 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, και τούτο το έπραξε κατά την αρχική περίοδο των έντονων προσφυγικών ροών (έτη 2015-17), όταν είχε μόλις ενσκήψει το πρόβλημα της φιλοξενίας των ανήλικων προσφυγόπουλων, και μάλιστα αυτοβούλως χωρίς να επιδιώξει οιαδήποτε δημοσιότητα και χωρίς να λάβει την παραμικρή βοήθεια.

Η επίμαχη επιστολή, κατετέθη προς τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασίας των ανήλικων ευπαθών ομάδων που φιλοξενεί. Κάποιες μεμονωμένες λέξεις και φράσεις των επίμαχων επιστολών, οι οποίες αναπαράγονται και δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις, έχουν μοναδικό στόχο να καταδείξουν στις αρμόδιες αρχές την ένταση του προβλήματος και να τονίσουν τους υπαρκτούς κινδύνους που εγκυμονούν οι αποφάσεις τους.

Λόγω ακριβώς της επικέντρωσης μας στο κοινωφελές έργο μας, δεν έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε και να απαντούμε άμεσα σε δημοσιεύματα, διότι μοναδικό μέλημα μας είναι η καθημερινή φροντίδα των παιδιών μας και των οικογενειών που στηρίζουμε.

Η επίμαχη επιστολή, συντάχθηκε και προσυπογράφηκε από την διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου Αιγαίου Νικόλαο Τάγαρη (διευθυντή) και Έλλη Παπαϊωάννου (εθελόντρια, διοικητικό στέλεχος) που έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των ανηλίκων που φιλοξενούνται στην δομή της και όχι από τον πατέρα Αντώνιο προσωπικά».via Ειδήσεις - Ειδήσεις | Dikaiologitika News https://ift.tt/35DMmZG
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.