-->

Φωτογραφικό ταξίδι στην Αλσατία, στους δρόμους του κρασιού

Φωτογραφικό ταξίδι στην Αλσατία, στους δρόμους του κρασιού

Με την έλευση του φθινοπώρου, ο φωτογραφικός χειμώνας επιστρέφει στο Βόλο και στο Καφέ 4 Εποχές. Η αρχή θα γίνει τον Νοέμβριο και θα μας ταξιδέψει στην Ευρώπη. Θα μας φέρει στην καρδιά της Ευρώπης, την Γαλλία και στην ανατολική πλευρά της, την ξεχωριστή Αλσατία, μια περιοχή που έγινε παιχνίδι πινγκ πονγκ μεταξύ Γάλλων και Γερμανών για αιώνες.

Η Αλσατία, είναι μια περιοχή με μακραίωνη ιστορία. Από τα ανθρωποειδή 600000 χρόνια πριν, στον Χόμο Σάπιενς 35000 χρόνια πριν, θα κατακτηθεί , θα κατοικηθεί και θα καλλιεργηθεί από τους Κέλτες γύρω στο 1500ΠΧ. Το 58πχ θα καταφθάσουν οι Ρωμαίοι φέρνοντας την καλλιέργεια της αμπέλου και την κουλτούρα του κρασιού. Με την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήρθαν οι Αλαμανοί, οι οποίοι θα νικηθούν το 496μχ από τους Φράγκους, που θα παραμείνουν εκεί, μέχρι την διάσπαση της Καρολίνιας Αυτοκρατορίας, όταν θα περάσουν στην Γερμανική πλευρά το 843μχ. Η δημιουργία της Αγίας Ρωμαικής Αυτοκρατορίας, η χριστιανοποίηση των πληθυσμών και η εφαρμογή της φεουδαρχικής διοίκησης θα καθορίσουν το μέλλον της Αλσατίας για τα επόμενα 300 χρόνια. Τους 12ο και 13ο αιώνες, κάτω από τους Χοενστάουφεν θα αναπτυχθεί πολύ το εμπόριο και θα δημιουργηθεί η πόλη του Στρασβούργου, η σημερινή πρωτεύουσα. Το 1262μχ η πόλη και μαζί και η Αλσατία περνά στους Αψβούργους που κάνουν την εμφάνισή τους ως φεουδάρχες από την ομώνυμη περιοχή που αργότερα θα γίνει η Ελβετία και θα γίνει ελεύθερη Αυτοκρατορική πόλη σε μια ένωση δέκα ελεύθερων πόλεων την Δεκάπολη. Τον 15ο αιώνα μια σειρά από βαρείς χειμώνες, κακές σοδειές και τον μαύρο θάνατο, θα ερημώσουν την περιοχή που θα ξαναπάρει μπροστά την εποχή της αναγέννησης, αλλά κάτω από εναλλαγές κυριαρχίας από Γερμανούς, Γάλλους και ανεξάρτητους πρίγκιπες. Η Αλσατία θα περάσει στην Γαλλία τον 17ο αιώνα , μετά το τέλος του 30ους πολέμου, σε μια διαδικασία ενσωμάτωσης από το 1648 μέχρι το 1679. Τελευταία θα ενσωματωθεί η πόλη της Μυλούζης το 1798. Η Αλσατία έλαβε μέρος στην Γαλλική επανάσταση το 1789, καταλαμβάνοντας το Δημαρχείο στο Στρασβούργο, εκδιώκοντας τους πρίγκιπες και βάζοντας τέλος στον φεουδαρχισμό. Το 1871 θα καταληφθεί από την Γερμανία και μαζί με μέρος της Λωρραίνης θα ενσωματωθεί στο 1ο Ράιχ όπου θα παραμείνει μέχρι το 1918. Με την συνθήκη των Βερσαλλιών ενσωματώθηκε ξανά στη Γαλλία, εκτός από το διάλειμμα του 2ου παγκοσμίου πολέμου.

Στο ταξίδι αυτό, με οδηγό τον δρόμο του κρασιού, θα ξεκινήσουμε από το Μπράισαχ, μια μικρή καστροπολιτεία, το Κολμάρ και τη μικρή του Βενετία, το οχυρωμένο και χιλιοστολισμένο Εκίσχαιμ, θα περπατήσουμε στους δρόμους του Τούρκχαιμ και του εκπληκτικού Κάιζερμπεργκ. Στη συνέχεια, περνώντας μέσα από τους αμπελώνες θα κλείσουμε την μέρα εξερευνώντας το Πανέμορφο Ρίκβιρ. Η επόμενη μέρα θα μας φέρει στο χωριό του Ριμπωβιλιέ, για να ακολουθήσει μια βόλτα στον Άγιο Ιπόλλυτο πριν ανέβουμε στο κάστρο Άνω Κένιξμπεργκ, με την απαράμιλλη θέα. Η επίσκεψη των χωριών του κρασιού θα ολοκληρωθεί με τα χωριά Αντλάου, Ομπερνάι και Ρόζχαιμ. Τελευταίος σταθμός το Στρασβούργο, με τον καθεδρικό του, τα πάμπολλα όμορφα κτήριά του και την μικρή Γαλλία του. Στο σεργιάνι μας αυτό θα δούμε πανέμορφες γωνιές των χωριών, τα εκπληκτικά σπίτια με τις ξυλοδεσιές, ναούς, μοναστήρια, δημόσια κτήρια σε Μπαρόκ και Γοτθικούς ρυθμούς, μεγάλες και μικρές «κεντημένες» και χιλιοστολισμένες πλατείες, κάστρα περήφανα και ανεμοδαρμένα, κήπους, λιβάδια αμπελώνες και δάση. Σε όλα αυτά απεικονίζεται το παρελθόν και η μακραίωνη ιστορία μιας περιοχής που μαζεύει τα πλούτη της, κρατά την αρχοντιά της, την αξιοπρέπειά της και την ιπποτική της αίγλη. Η όψη αυτή θα μας ενθουσιάσει και ταυτόχρονα θα μας εντυπωσιάσει.

Ένα ταξίδι διαφορετικό, ένα ταξίδι στο χθες και στο σήμερα, ένα ταξίδι με χρώμα, με φαντασία και με φινέτσα, ένα ταξίδι στην ιπποτική και μεθυστική Αλσατία, θα απολαύσουν, όσοι διαλέξουν να βρεθούν στην φωτογραφική βραδιά, που θα παρουσιάσει η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου στο Καφέ 4 Εποχές (Σπυρίδη με Οικονομάκη) την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019 στις 21:00.
Παρουσιάζει και ξεναγεί το μέλος της Λέσχης Παύλος Καρανίκος.

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/32N3pqu
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->