Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία- Σημαντικές επαφές Δένδια στη Γενεύη

Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία- Σημαντικές επαφές Δένδια στη Γενεύη

Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στη Γενεύη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ήδη ολοκλήρωσε τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Να θυμίσουμε ότι λίγες ώρες πριν από τα κρίσιμα αυτά τετ-α-τετ με θέμα τον στρατηγικό διάλογο για τα Δυτικά Βαλκάνια, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μία ιδιαίτερα αυστηρή ανακοίνωση μέσω του εκπροσώπου του Αλέξανδρο Γεννηματά.

«Η επιμονή της Τουρκίας να διαστρεβλώνει την Ιστορία δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος. Την καλούμε να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, ιδιαίτερα αναφορικά με τη συμπεριφορά της έναντι της ελληνικής μειονότητας. Ας ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και ας εργαστεί επιτέλους για την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή μας και, βέβαια, της ευρωπαϊκής της προοπτικής».

Πρόκειται για την απάντηση στην προκλητική δήλωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών  που είχε προηγηθει κάποιες ώρες νωρίτερα.

«Δεν ξεχάσαμε ποτέ τις θηριωδίες της Ελλάδας προς τους Τούρκους και τους άλλους Οθωμανούς πολίτες κατά τη διάρκεια της ιστορίας» ανέφερε.

Εν μέσω όλων αυτών, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε μία χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου. Η συζήτηση που ξεκίνησε στις 12:30 και ολοκληρώθηκε μισή ώρα αργότερα εστιάστηκε σε ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Αμέσως μετά, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, υπό το φως της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μη δώσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε στην σταθερή διαχρονική υποστήριξη από την πλευρά της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη ορθής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών στο σύνολό της. Τέλος, συμφωνήθηκε η ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Τελικά δεν κατέστη εφικτό να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Ζόραν Ζάεφ λόγω πρακτικών ζητημάτων και έλλειψη χρόνου.

Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/32tjyRx
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη