Θεοδώρα Νάτσιου: Homo Universalis


Homo Universalis [Αναγέννηση (15-17ος αι. μ.Χ)] : -VS- Homo Publicitarius [Μεταμοντέρνος Μεσαίωνας (2019 μ.Χ)]

Ως γνωστόν, ο Ύστερος Μεσαίωνας έγραψε τον επίλογό του, παραδίδοντας την σκυτάλη στην Αναγέννηση, μια λαμπρή περίοδο -που θα λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στον Μεσαίωνα και την Σύγχρονη Ιστορία- κατά την οποία μάλιστα θα συντελεστεί η μεγάλη Πνευματική Μεταμόρφωση του Ατόμου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα διαμορφωθεί ο Κ α θ ο λ ι κ ό ς Άνθρωπος, ο Homo Universalis, που ως προσωπικότητα θα συγκεντρώνει όλα τα Ιδανικά της Αναγέννησης: Πνεύμα ανήσυχο, φιλομαθές με κριτική σκέψη, αγάπη προς την Έρευνα και απώτερο στόχο την ενασχόληση με κάθε αντικείμενο των Τεχνών και των Επιστημών. Ο όρος μάλιστα επινοήθηκε, προκειμένου να αποδοθεί σε ένα και μ ο ν α δ ι κ ό ΄Aνθρωπο, τον Leonardo di ser Piero da V I N C I, ο οποίος στο πρόσωπό του συγκέντρωνε ταυτόχρονα τις ιδιότητες του Καλλιτέχνη, του Φιλοσόφου, του Στοχαστή, του Εφευρέτη και του Επιστήμονα, επιδεικνύοντας μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Μηχανική και τη Χημεία. Εν τούτοις, οι μελετητές του με μεγάλη επιφύλαξη θα απέδιδαν τον αυτό χαρακτηρισμό, ήτοι Homo Universalis, ακόμη και στον κορυφαίο Αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη, τον Ερατοσθένη ή και τον πιο σύγχρονο Einstein.



Ωστόσο, στην εποχή μας, τον Μεταμοντέρνο Μεσαίωνα, ειλικρινά, εγείρεται το εύλογο Ερώτημα και μάλιστα είναι απορίας άξιον πώς κάποιοι Πολίτες που ζουν ανάμεσά μας διεκδικούν τις ιδιότητες του Homo Universalis και μάλιστα προβάλλουν την αξίωση να προΐστανται κάθε Πνευματικής Κίνησης και Κινητοποίησης του Τόπου; Μήπως εν αγνοία τους διεκδικούν και -εν δικαίω ασφαλώς σε τούτη την περίπτωση- να τους αποδοθεί ο χαρακτηρισμός του Homo Publicitarius; Εξάλλου, πόσο να απέχει, άραγε, το συνοδευτικό στο ουσιαστικό "Homo" επίθετο Publicitarius από το αντίστοιχο λατινικό Universalis; Ίσως μόνο Μ Ι Α και μοναδική συλλαβή...την -us..., αλλά πολλή Αξιοπρέπεια, Ταπεινοφροσύνη και Ήθος...

Οι άνθρωποι, που είναι όντως κοντά στη Γνώση και την Επιστήμη, ψάχνουν για τεκμήρια, επιζητούν το Ερευνητικό και το Συγγραφικό έργο όσων διεκδικούν μία θέση στο χώρο των Πνευματικά Καλλιεργημένων Πολιτών...δεν πείθονται εύκολα, αποτελούν υποψιασμένο και ως εκ τούτου δύσπιστο ακροατήριο...Φευ (!)

* Homo Publicitarius= ο άνθρωπος που αναζητά και επιδιώκει τη δημοσιότητα.

Νάτσιου Θεοδώρα-Μαρία
Φιλόλογος

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη