Σε δημόσια διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (video)

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (video)

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις για τους φορολογούμενους. Στόχος των αλλαγών είναι να μην επιβαρυνθούν με το πέναλτι φόρου 22% όσοι έχουν αντικειμενική αδυναμία να συγκεντρώνουν το απαιτούμενο ποσοστό.

Ο συντελεστής 30% θα εφαρμόζεται επί του πραγματικού και όχι επί του τεκμαρτού εισοδήματος. Ειδικές ρυθμίσεις θα υπάρξουν για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων.

Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται από το τριάντα τοις εκατό (30%) στο είκοσι τοις εκατό (20%).

Σύμφωνα με πληροφορίες θα εξαιρεθούν πλήρως από το μέτρο της συλλογής αποδείξεων οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, οι φορολογούμενοι που κατοικούν σε μικρά χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, καθώς και οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Σε όσους δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος, θα επιβάλλεται πρόστιμο 22% επί της διαφοράς των ζητούμενων αποδείξεων.

Στη δημόσια διαβούλευση καλείται να συμμετάσχει κάθε κοινωνικός και οικονομικός εταίρος, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του νομοθετήματος. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 15.11.2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 08:00 π.μ.

Βασικό πυλώνα των εισηγούμενων διατάξεων αποτελεί η φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που τα τελευταία έτη επιβαρύνθηκαν σημαντικά, με την υιοθέτηση ευνοϊκότερων φορολογικών συντελεστών.

Στο νομοσχέδιο συγκαταλέγονται σημαντικά κίνητρα για την προσέλκυση άμεσων ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων. Εισάγονται επίσης μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε σημαντικούς κλάδους με συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας και που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.

Σημαντική παρέμβαση στην κατεύθυνση της διαφάνειας και του περιορισμού της φοροδιαφυγής είναι οι ρυθμίσεις για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Τέλος, στο πλαίσιο ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης προτείνονται τροποποιήσεις αναφορικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και αύξηση του αριθμού των δόσεων των υφιστάμενων ρυθμίσεων (πάγια ρύθμιση).

Πηγή:ΕΡΤ/Δελτίο Τύπου υπ. Οικονομικών

Ρεπορτάζ:Άκης Αθανασόπουλος

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2PVQ4sY
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη