Γιατί δεν συγκροτείται η αρμόδια Επιτροπή στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας;


Ακούστηκε προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας ότι δεν συγκροτήθηκε η αρμόδια Επιτροπή, η οποία έπρεπε να συγκροτηθεί με βάση τον Νόμο 4605/2019 για την αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης του Νομικού Προσώπου. Συγκεκριμένα ο Νόμος, με ημερομηνία ισχύος 1-4-2019, αναφέρει:

5. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών συγκροτείται, μέσα σε ένα (1) μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος, επταμελής επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των ανωτέρω Υπουργείων, καθώς και εκπρόσωποι των μετόχων της ανώνυμης εταιρείας «Φορέας Π.Ε.Λ. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.» και του Ν.Π.Δ.Δ. «Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας», για τη διενέργεια καταγραφής: α) των πάσης φύσεως απαιτήσεων και υποχρεώσεων του Ν.Π.Δ.Δ. «Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας», β) της κατάστασης πάσης φύσεως έργων και εγκαταστάσεων, καθώς και γ) απογραφής των κινητών, τα οποία κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου περιέρχονται στην κυριότητα της ανώνυμης εταιρείας «Φορέας Π.Ε.Λ. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.».

Η έκθεση καταγραφής/απογραφής υποβάλλεται στους ανωτέρω Υπουργούς το αργότερο εντός εξαμήνου και εγκρίνεται με κοινή απόφασή τους μέχρι την ημερομηνία κατάργησης Ν.Π.Δ.Δ. «Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας».
 
Και το ερώτημα είναι: Γιατί δεν συγκροτήθηκε ακόμα η Επιτροπή και τι έκαναν οι αρμόδιοι τοπικοί παράγοντες -Δήμος, Περιφέρεια, Επιμελητήριο- προκειμένου να συγκροτηθεί; Μήπως πρέπει να σκεφθούμε κάποια σκοπιμότητα; Μήπως επίκειται αλλαγή του νόμου; Μήπως παίζουν κάποιο ρόλο οι καθυστερήσεις και οι χρονικοί ορίζοντες στις υποχρεώσεις της ΠΕΛ και τις ευθύνες των διοικούντων;
 
Το θέμα πάντως δεν είναι γενικά και αόριστα η «ανάληψη άμεσης πρωτοβουλίας από τον Υπουργό, ώστε σε συνεργασία με τους εκπροσώπους και τους φορείς της περιοχής να κλείσουν οι εκκρεμότητες του παλαιού φορέα και να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας της ΠΕΛ» όπως αναφέρει σε ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κοτρωνιάς, αλλά η άμεση εφαρμογή του νόμου για τη συγκρότηση της Επιτροπής. Οι τρεις –Δήμος, Περιφέρεια και Επιμελητήριο - φερόμενοι ως μέτοχοι της Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ έπρεπε ήδη να έχουν ορίσει τους εκπροσώπους τους στην Επιτροπή και να τους στείλουν στα δύο Υπουργεία αναμένοντας τη δική τους απόφαση. Κι εδώ είναι οι δικές τους ευθύνες…
 
Λαμία, 6.12.2019
 
Στέφανος Σταμέλλος
Νεότερη Παλαιότερη