Βερολίνο:Απελάσεις Ρώσων διπλωματών-Υπόθεση δολοφονίας «με εμπλοκή κατασκόπων»

Βερολίνο:Απελάσεις Ρώσων διπλωματών-Υπόθεση δολοφονίας «με εμπλοκή κατασκόπων»

Διπλωματική κρίση στις σχέσεις Γερμανίας-Ρωσίας, προκαλεί η δολοφονία ενός Γεωργιανού μέρα μεσημέρι σε πάρκο της γερμανικής πρωτεύουσας. Το Βερολίνο απελαύνει δύο Ρώσους διπλωμάτες μετά από νέα στοιχεία που εμπλέκουν Ρώσους κατασκόπους στη δολοφονία ενός Γεωργιανού μέρα μεσημέρι σε πάρκο της γερμανικής πρωτεύουσας. 'Ηδη τα διεθνή πρακτορεία μιλούν για ομοιότητες με την υπόθεση Σκριπάλ που δυναμίτισε τις βρετανορωσικές σχέσεις.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτε για τον φόνο ενός Γεωργιανού στο Βερολίνο το καλοκαίρι για τον οποία κατηγορείται ένας Ρώσος, την ώρα που η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας αρμόδια για υποθέσεις τρομοκρατίας ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει τις έρευνες.

Ωστόσο η η Γερμανία απέλασε, χαρακτηρίζοντάς τους ανεπιθύμητα πρόσωπα, δύο Ρώσους που εργάζονται για τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο. Το υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε ότι προχώρησε σε αυτή την κίνηση διότι οι ρωσικές αρχές δεν συνεργάζονται στις έρευνες για τον φόνο του Γεωργιανού.

Από την πλευρά του ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η Μόσχα θα απαντήσει ανάλογα στην απέλαση των δύο Ρώσων εργαζόμενων στην πρεσβεία, αν αποδειχθεί ότι διαθέτουν διπλωματικά διαβατήρια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να πολιτικοποιείται η έρευνα για μία ανθρωποκτονία.

Στις 23 Αυγούστου μέρα μεσημέρι σε πάρκο στο κέντρο του Βερολίνου ένας Γεωργιανός με καταγωγή από την Τσετσενία, ηλικίας 40 ετών ο οποίος ταυτοποίηθηκε ως ο Ζελιμχάν Χανγκοσβίλι, σκοτώθηκε με τρεις σφαίρες από ένα όπλο με σιγαστήρα. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πραγματική «εκτέλεση».

Ο Χανγκοσβίλι είχε στο παρελθόν πολεμήσει στο πλευρό αυτονομιστών στην Τσετσενία.

Ένας Ρώσος που κατηγορείται ότι είναι ο δράστης του φόνου κρατείται στο Βερολίνο, όμως μέχρι στιγμής αρνείται να μιλήσει. Ο άνδρας αυτός φέρεται να εμπλέκεται και στον φόνο ενός Ρώσου επιχειρηματία το 2013.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Καρλσρούης εκτίμησε «ότι το ρωσικό κράτος ή οι αρχές της Δημοκρατίας της Τσετσενίας ενδέχεται να έδωσαν εντολή για τον φόνο του», όπως ανέφεραν πολλά γερμανικά μέσα χθες Τρίτη.

ΕΡΤ1-Ανταπόκριση:Γιώργος Παππάς

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/34Z7wSh
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.