Μητσοτάκης: «Έχουμε διαφωνίες, αλλά θα συνεχίσουμε τον διάλογο με την Τουρκία»

Μητσοτάκης: «Έχουμε διαφωνίες, αλλά θα συνεχίσουμε τον διάλογο με την Τουρκία»

«Δυσκολίες με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του δήλωση αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν διήρκησε 1 ώρα και 35 λεπτά και ξεκίνησε με μια σχετική καθυστέρηση λόγω του γεγονότος ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός καθυστέρησε στο γεύμα που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στη συνάντηση ήταν ουδέτερο, ενώ η ελληνική πλευρά έθεσε τα ζητήματα που είχε προαποφασίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι μια συμφωνία «νομικά άκυρη» που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά.

Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγής της στάση της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούληση του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ.

Στη συνάντηση, εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες.

Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Έδωσα εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν.via Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/34SnkpQ
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.