Πώς θα ήταν ωραίο να εορτάσουμε τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών


Πώς θα ήταν ωραίο να εορτάσουμε τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών
___________________

Οι εορτασμοί, κατά την ταπεινή μου γνώμη, γίνονται για να τιμήσουν το παρελθόν και για να μας εμπνεύσουν και καθοδηγήσουν για το μέλλον. Δηλαδή, θα ήταν φρόνιμο να δούμε, ως Πολίτες, πως οι Θερμοπύλες και τα διδάγματά τους θα γίνουν δημιουργικός οδηγός μας για το μέλλον. Όσο κι αν αρέσουν (;) σε όλους μας τα τουρκομπαρόκ ακούσματα και οι "σουβλάκια - μπύρες - κλαρίνα" εορτασμοί, είμαι βέβαιος ότι δεν επιθυμούμε αυτή την Πατρίδα για το μέλλον των παιδιών μας. Επίσης, είμαι βέβαιος, ότι δεν γοητευόμαστε ιδιαίτερα από τις εορτές μίσους και "καθαρού αίματος" με πλαστικά σπαθιά και κιτς περικεφαλαίες.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη ο εορτασμός αυτός θα ήταν χρήσιμο να είναι μια γέφυρα προς το μέλλον της Πόλης που επιθυμούμε για τα παιδιά μας. Εορτασμός, πνευματικός, πολιτιστικός, προσωπικής ευθύνης των Πολιτών, σημάδι ότι τούτος ο Τόπος ζει και αναπτύσσεται πνευματικά. Αν το αθηνοκεντρικό κράτος αρνείται να μας βοηθήσει, μπορούμε και μόνοι μας. Θα στηριχτούμε στις δικές μας πνευματικές και οργανωτικές δυνάμεις και στους φίλους μας. Κι έτσι θα κινητοποιήσουμε τα δικά μας αντανακλαστικά προόδου. Αν θέλουμε, λοιπόν, κάτι τέτοιο οφείλουμε:

1. Να καλέσουμε τους μεγάλους φίλους της Πόλης μας. Τον Ι. Μάζη, τον Κ. Βαρώτσο, τον Γ. Πανούση, την Π. Πρέκα, την Κ. Περιστέρη, τον Σ. Κριμιζή, τον Γ. Χριστιανίδη, τον
Γ. Καραγιαννίδη. Αφού τους κάνουμε Επίτιμους Δημότες, να τους παρακαλέσουμε, ο καθένας στο πεδίο του να συμβάλλουν με το κύρος τους στον Εορτασμό. Με συζητήσεις, ημερίδες, συνέδρια.

2. Να οργανώσουμε μαζί τους το Φόρουμ Γεωπολιτικής των Θερμοπυλών. Μόνιμο, σταθερό, διαχρονικό ετήσιο θεσμό.

3. Να περιποιηθούμε με εθελοντικές ομάδες υπό την επίβλεψη του Δήμου και Επιστημόνων τον Ιερό χώρο των Θερμοπυλών και των Αμφικτυονιών. Να στήσουμε την απαραίτητη σήμανση.

4. Να αποφύγουμε τις "ψυχαγωγικές" εκδηλώσεις στον Ιερό αυτό χώρο. Αν θέλουμε να φάμε σουβλάκια και να τραγουδήσουμε λαϊκά άσματα, υπάρχουν και άλλοι χώροι.

5. Να καλέσουμε Έλληνες και Αλλοδαπούς Πρέσβεις να μας αναλύσουν πως βλέπουν οι Χώρες τους τις Θερμοπύλες. Και γιατί όχι και κατ'αντιπαράσταση.

6. Να κληθούν Πολιτικοί Επιστήμονες και Ειδικοί περί τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, να μας εκθέσουν τις απόψεις τους περί της ήπιας και σοβαρής αξιοποίησης της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

7. Να στήσουμε το Φόρουμ Πολιτών για τις Θερμοπύλες. Ανοιχτό, Δημοκρατικό, Συμμετοχικό, Ελεύθερο. Να ακούγονται οι απόψεις, να συζητιούνται, να διορθωνόμαστε, να ακούμε. Σε ευπρεπή πλαίσια, ως βήμα εθελοντισμού και αυτοοργάνωσής μας, μακριά από τον λήθαργο και την απογοήτευση.

Προφανώς, αυτά είναι μια γενική εικόνα που θα ένιωθα ότι θα τιμήσει την βαριά Ιστορία του τόπου μας. Το Ιστορικό μας διαμάντι. Είμαι σίγουρος ότι και άλλοι καλοί συμπολίτες μας έχουν πολλά να συνεισφέρουν.

Ας τους δώσουμε το Βήμα.

Μπορούμε και μόνοι μας. Εξωστρεφώς.

Νεότερη Παλαιότερη