Κοζάνη: Άμεσα η πρώτη μελέτη για τις επεμβάσεις στην Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων

Κοζάνη: Άμεσα η πρώτη μελέτη για τις επεμβάσεις στην Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων

Την ανάθεση μελέτης για τη λήψη των άμεσων μέτρων «ανακούφισης» από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων, στην τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου πρότεινε χθες (Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020) στο περιφερειακό συμβούλιο ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασαπίδης διαπιστώθηκε μετά την επιτόπια αυτοψία που έγινε από τον αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ της Αγγλίας, Στέργιο Μητούλη, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στα τμήματα της «προβολοδόμησης» στα μεγάλα τόξα της γέφυρας, λόγω και των καταπονήσεων των τελευταίων χρόνων.

Μάλιστα ο περιφερειάρχης τόνισε ότι αν αυτό το πρόβλημα δεν θα μπορέσει να επιδιορθωθεί πλήρως, τότε πρέπει να κατευθυνθούν προς την κατασκευή νέας γέφυρας.

Σύμφωνα με την γραπτή εισήγηση του αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, Στέργιου Μητούλη, υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις για το τμήμα της προβολοδόμησης που υποχωρεί με φορά προς τα κάτω» και όπως τονίζει «οι πρόβολοι υποχωρούν και παρουσιάζουν μόνιμες βυθίσεις προς τα κάτω στο μέσο των μεγάλων ανοιγμάτων».

Ταυτόχρονα με τη λήψη των προληπτικών μέτρων, με στόχο την απομείωση της φόρτισης και της περαιτέρω επιβάρυνσης της γέφυρας, που είναι η μείωση της ταχύτητας από τα 60 Km/h στα 40 Km/h και του μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους των διερχόμενων βαρέων οχημάτων από τους 60 τόνους στους 50 τόνους, κρίνεται όπως τονίζει ο κ. Μητούλης «κατεπείγον να ληφθούν άμεσα βραχυπρόθεσμα μέτρα», όπως της σκυρόδεσης του αρμού των επίμαχων σημείων που παρατηρούνται οι καθιζήσεις και στη συνέχει η αποκατάσταση του οδοστρώματος.

Επικριτικός σε ότι αφορά την επικοινωνιακή προσέγγιση του προβλήματος ήταν ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Σερβίων, Δημήτρης Ζάκης, ο οποίος τόνισε ότι έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και όσους διέρχονται από τη γέφυρα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Κώστα Αναγνώστου, από το 2010 οι Υπηρεσία ζητούσε επίμονα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και του Υπουργείου Μεταφορών να γίνουν όχι μόνο οι έλεγχοι αλλά και παρεμβάσεις στη γέφυρα, χωρίς όμως να υπάρχει καμία ανταπόκριση.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, κατέκρινε τον περιφερειάρχη, Γιώργο Κασαπίδη, τόσο για την μη ενημέρωση περιφερειακού συμβουλίου όσο και για το ότι στην αυτοψία που έγινε από τον κ. Μητούλη δεν υπήρχαν στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας, αλλά και του ΤΕΕ, ενώ ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Θανάσης Χαστάς, τόνισε  ότι «η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος κρύβει άλλες σκοπιμότητες».

Στη διαχρονική αδιαφορία του αρμόδιου Υπουργείου στάθηκε και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Θόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος τόνισε ότι υπήρχε από το 2018 εντολή του πρώην υπουργού Υποδομών, κ. Σπίρτζη προς τις Υπηρεσίες του Υπουργείου για να επιληφθούν τους θέματος των προβλημάτων που παρουσίαζε η γέφυρα.

Καταλήγοντας στο θέμα αυτό ο κ. Κασαπίδης, τόνισε ότι μετά την επιμονή του οι υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών δέχτηκαν να αναλάβει το θέμα της πρώτης μελέτης, αλλά και ότι χρειαστεί για τη συνέχεια και με χρηματοδότηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, έτσι ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της καθίζησης του τμήματος της προβολοδόμησης  της γέφυρας στα μεγάλα τόξα.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

 

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2srbp4g
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη