-->

Τσαβούσουγλου από Νταβός: Επιμένει στο μοίρασμα κοιτασμάτων στην Αν. Μεσόγειο-Πιέζει η Κύπρος για κυρώσεις

Τσαβούσουγλου από Νταβός: Επιμένει στο μοίρασμα κοιτασμάτων στην Αν. Μεσόγειο-Πιέζει η Κύπρος για κυρώσεις

Στο ήδη αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία Total-Eni, οικόπεδο 8, εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται για γεωτρήσεις το τουρκικό «Γιαβούζ». Η Άγκυρα διατηρεί ψηλά τους τόνους με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εξαπολύει βολές από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, κατά της χώρας μας για τη στάση της στο Λιβυκό αλλά και στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ζήτησε ξανά μοίρασμα των κοιτασμάτων.

«Η Μεσόγειος ανήκει σε όλους μας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτό που μας ενδιέφερε και συζητήθηκε στο Βερολίνο ήταν να μην ενισχυθούν περαιτέρω οι δυνάμεις στη Λιβύη, να συνεχιστεί  η κατάπαυση του πυρός, όπως και οι προσπάθειες για πολιτική διαδικασία», είπε.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απέρριψε πληροφορίες που προέρχονται από τουρκικά ΜΜΕ για κοινές γεωτρήσεις Τουρκίας-Ιταλίας, όπως και τα περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην Κύπρο από τη Ρωσία.

Σημείωσε πως για το δεύτερο υπάρχει σχετική διάψευση από τη ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο.

«Όσον αφορά την Ιταλία, να δούμε το ζήτημα των εξωτερικών εξελίξεων και των εθνικών συμφερόντων της Ιταλίας υπό το πρίσμα των εσωτερικών εξελίξεων αυτό το διάστημα και είναι θέμα χρόνου να προχωρήσουμε στα ζητήματα που αφορούν τον EastMed. Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Mεσόγειο είναι σαφής η καταδίκη και δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών γεωτρήσεων με την Τουρκία», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Η Κύπρος, από την πλευρά της, δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για τη δραστηριότητα της Τουκίας και πιέζει την ΕΕ για κυρώσεις.

Συνεχίζουμε τις διπλωματικές και νομικές ενέργειες για να πετύχουμε αναχαίτιση της χωρίς προηγούμενο συμπεριφοράς της Τουρκίας και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, είπε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο Ιραήλ.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να υπάρξουν σκληρότερα μέτρα κατά της Τουρκίας από την ΕΕ, αφού όσα είχαν ανακοινωθεί ως σήμερα, δεν λειτούργησαν αποτρεπτικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν θέλει να δημιουργεί ψευδαισθήσεις ή την εικόνα ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει τέτοια μέτρα, αυτή την ώρα τουλάχιστον. «Αυτό που λέω είναι ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και την υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος και τα διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση, με την ελπίδα ότι αν επιθυμούν (η Τουρκία) την ειρήνη, αν επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού θα πρέπει επιτέλους σε αυτά που αποτελούν και συνθέτουν τους κανόνες διεθνούς δικαίου», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν αναμένουμε κάποια δυναμική κίνηση από τη Γαλλία, αφού πληροφορίες φέρουν την κάθοδο γαλλικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή λόγω των τουρκικών προκλήσεων, ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι «χωρίς αμφιβολία, πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει (σ.σ. η Γαλλία) στις προσπάθειες που καταβάλλονται για κατευνασμό των ενεργειών της Τουρκίας ή αναχαίτιση. Δεν θέλω, όμως, να σχολιάσω κάτι άλλο».

H Τουρκία έχει γίνει ο πειρατής της Μεσογείου και της Ανατολικής Μεσογείου, και δεν σέβεται ούτε το διεθνές δίκαιο, ούτε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την ΕΕ ούτε χώρες οι οποίες έχουν επανειλημμένα καταδικάσει τις έκνομες της προσπάθειες, περιλαμβανομένων της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, είπε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδη, έθεσε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ πολύ έντονα το θέμα της νέας παραβίασης από την Τουρκία και ζήτησε την πιο ενεργό ανάμειξη της ΕΕ όχι μόνο για το θέμα της νέας απαράδεκτης και παράνομης ενέργειας της Τουρκίας αλλά και την πιο έντονη δραστηριοποίηση της ΕΕ σε όλα τα θέματα που απασχολούν την Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή ΕΡΤ, ΚΥΠΕ

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2G710Oi
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->