Κομοτηνή:Το στίγμα της επιληψίας βαρύτερο από την ίδια την ασθένεια

Κομοτηνή:Το στίγμα της επιληψίας βαρύτερο από την ίδια την ασθένεια
Μέλη και φίλοι του Συλλόγου «Επισπεύδω»

«Ιδρύσαμε τον σύλλογο πριν δύο χρόνια με σκοπό να στηρίξουμε τα άτομα που έχουν επιληψία με διάφορους τρόπους, όχι βέβαια ιατρικούς, γιατί ο κάθε ασθενής έχει τον γιατρό του, αλλά περισσότερο κοινωνικούς και πολιτισμικούς» δηλώνει κα Χαριτωμένη Πιπερίδου, Ομότιμη καθηγήτρια Νευρολογίας του ΔΠΘ και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων και Ασθενών με επιληψία Θράκης «Επισπεύδω» και μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής εξηγεί ότι η επιληψία, ενώ είναι μια νόσος 80% καλοήθης με την έννοια ότι αντιμετωπίζεται και σε ένα ποσοστό 50% που εμφανίζεται στα παιδιά στην εφηβεία θεραπεύεται τελείως, δεν είναι ευρέως γνωστό με αποτέλεσμα μόλις ακούνε επιληψία να νομίζουν ότι είναι για όλη τους τη ζωή.

Η ομότιμη καθηγήτρια Χαριτωμένη Πιπερίδου

«Παρόλο που είναι κατ' εμέ 80% καλοήθης νόσος έχει ένα στίγμα η νόσος αυτή. Εκτός από τα συμπτώματα η κοινωνία, οι άνθρωποι, οι φίλοι, οι συγγενείς των ασθενών τους ξεχωρίζουν, νομίζουν ότι είναι κάτι ξεχωριστό προς το κακό και αυτό το στίγμα οι ασθενείς το προσλαμβάνουν και έχει βρεθεί από τις μελέτες ότι η επιβάρυνση των ασθενών είναι όχι τόσο από τη νόσο τους και τις κρίσεις τις οποίες τώρα με τη φαρμακευτική αγωγή τις αντιμετωπίζουμε, όσο από αυτό το στίγμα, από αυτή τη διάκριση που έχουμε στην κοινωνία» τονίζει και επισημαίνει για μια ακόμη φορά ότι: « Αυτό είναι που τους επηρεάζει περισσότερο από ότι η νόσος αυτή καθ' αυτή.»

Έτσι, ο Σύλλογος «Επισπεύδω» προσπαθεί να ενημερώσει την κοινωνία για να καταπολεμήσει το στίγμα. «Δουλεύουμε και με τους ασθενείς που υποβάλουν την ιδέα του αποκλεισμού και τους στίγματος, αλλά και κάνοντας ενημερωτικές εκδηλώσεις στο κοινό και επιπλέον κάνουμε παρεμβάσεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις στα σχολεία. Μας έχουν καλέσει σε δημοτικά σχολεία και νομίζω ότι αυτό είναι μια επιτυχία του Συλλόγου μας, δεν πηγαίνουν πολλοί Σύλλογοι στα Σχολεία για να ενημερώσουν τα παιδιά. Εμείς τα ενημερώνουμε και μάλιστα για ένα θέμα που είναι αρκετά δύσκολο, αλλά έχουμε αντιληφθεί ότι τα παιδιά το καταλαβαίνουν αμέσως και καταλαβαίνουν τη διαφορετικότητα και χαίρονται για τις γνώσεις που παίρνουν, αντιλαμβάνονται την διαφορετικότητα και την δέχονται.»

Όσον αφορά στο ποσοστό των ασθενών με επιληψία στη χώρα μας δεν διαφέρει από ότι στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, κυμαίνεται στα 0,5 με 0,7% . «Όχι σπάνια ασθένεια, αρκετά συχνή, αλλά νόσος η οποία δεν έχει αύξηση στην συχνότητα της. Δεν επηρεάζεται τόσο από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μεγαλύτερη είναι η συχνότητα στα παιδιά, αλλά στα παιδιά είναι και οι πιο καλοήθεις μορφές. Με την εφηβεία θεραπεύονται τελείως και δεν χρειάζεται να παίρνουν και φάρμακα.» εξηγεί η κα Πιπερίδου. Όπως τονίζει η πολιτεία καλύπτει την φαρμακευτική αγωγή, για τις δυσκολότερες περιπτώσεις που ίσως χρειάζεται και χειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα γίνονται σε δύο κέντρα στην Αθήνα και σε ένα βαθμό στη Θεσσαλονίκη και εκεί θεραπευτικά είναι καλυμμένη από την πολιτεία.

Εκεί που δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα από την πλευρά του Συλλόγου είναι στις ενημερωτικές εκδηλώσεις για να αποφευχθεί το «στίγμα» που έχουν αυτοί οι άρρωστοι και όπως όλοι οι ασθενείς, εκείνο που χρειάζεται είναι επειδή δεν ανήκουν στα ΑμεΑ δεν μπαίνουν σ' αυτές τις παροχές που δίνονται για τα ΑμεΑ, εκεί πρέπει να δουλέψουν περισσότερο και οι άνθρωποι του «Επισπεύδω» και οι ίδιοι οι ασθενείς για να στηρίξουν τα άτομα που πραγματικά δεν μπορούν και έχουν ανάγκη στήριξης. «Το 70% με επιληψία είναι μέσα στην κοινωνία, εργάζεται και δεν ξέρει κανείς ότι έχει επιληψία, άρα δεν χρειάζεται. Η πολιτεία θέλει να επέμβει στο 20% που έχουν κι άλλες αναπηρίες και εκεί και πέρα, όπως τα ΑμεΑ, πρέπει να τα στηρίξει.» σημειώνει προσθέτοντας «Υπάρχουν πάρα πολλοί διάσημοι που έχουν επιληψία, το κοινωνικό στίγμα πρέπει να καταπολεμήσουμε κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.»
Φώτο: Στιγμιότυπα από την συνάντηση των μελών και φίλων του Συλλόγου στην Κομοτηνή- Η κα Χαριτωμένη Πιπερίδου: Ομότιμη Καθηγήτρια Νευρολογίας ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2FNTjMR
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη