«Βόμβα» ΣτΕ για τις συντάξεις: Τι σηματοδοτεί η απόφαση

«Βόμβα» ΣτΕ για τις συντάξεις: Τι σηματοδοτεί η απόφαση

Συντάξεις: Σε δημοσιονομική «βόμβα» τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό θα μετατραπεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επιστροφή των αναδρομικών σε 1.400.000 συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν απανωτές περικοπές λόγω των μνημονίων.

Σημειώνεται ότι το ΣτΕ αναμενόταν να εξετάσει και το θέμα που αφορά την κατάργηση (από 1/1/2013) του 13ου και του 14ου μισθού (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα θερινής αδείας), μια και έχουν γίνει και για αυτό μια σειρά από προσφυγές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρασκήνιο», η οριστικοποίηση της απόφασης, μετά την πρώτη πιλοτική δίκη, αναμένεται τον Ιούνιο και η απόφαση του ΣτΕ δεν θα αφήνει περιθώρια περαιτέρω διεκδικήσεων. Μάλιστα, θα αποτελεί μπούσουλα για την έκδοση αποφάσεων από τα Πρωτοδικεία της χώρας σε πάνω από 6.000 υποθέσεις.

Με την απόφαση του Συμβουλίου θα μπει τέλος στις αντιφατικές αποφάσεις για το κρίσιμο θέμα των αναδρομικών. Πάντως, γνώστες των θεμάτων που προκύπτουν για τις διεκδικήσεις των αναδρομικών και με δεδομένες τις αποφάσεις του ΣτΕ, τις σημαντικές, του 2015 επί προεδρίας Σωτήρη Ρίζου, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές για μετά το 2012, αλλά και την απόφαση με πρόεδρο την Ειρήνη Σαρπ για τον νόμο Κατρούγκαλου, εκτιμούν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις αυτές ήδη έχει κλείσει σημαντικά τη στρόφιγγα των αναδρομικών.

Εκτιμάται ότι και η επικείμενη απόφαση θα κινηθεί περίπου στο ίδιο μήκος κύματος, αναγνωρίζοντας κάποιες διεκδικήσεις, αλλά οι τεράστιες προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί βρίσκονται μάλλον εκτός αντοχής της ελληνικής οικονομίας και δύσκολα το ΣτΕ θα ανατρέψει τη δημοσιονομική πολιτική βάζοντας τη χώρα σε περιπέτειες.

Η απόφαση σε κάθε περίπτωση θα πυροδοτήσει αντιδράσεις από τους συνταξιούχους. Η πιλοτική δίκη του ΣτΕ, που ξεκίνησε παρουσία εκατοντάδων συγκεντρωμένων συνταξιούχων, έγινε μετά από προσφυγή που κατέθεσε ο ΕΦΚΑ, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το χρονικό διάστημα που αφορά τις επιστροφές των αναδρομικών. Κι αυτό έγινε για τον απλούστατο λόγο ότι, με βάση τις αγωγές που είχαν κατατεθεί, το συνολικό ποσό που ζητούσαν οι συνταξιούχοι, ανερχόταν σε €26 δισ.

Δηλαδή, όσο είναι το σύνολο του ποσού των κύριων και επικουρικών συντάξεων που λαμβάνουν τα 2.500.000 δικαιούχοι σε μια χρονιά. Ως αιτία της προσφυγής αναφερόταν η εκκρεμούσα δίκη, στο Πρωτοδικείο, 46 συνταξιούχων του ΟΤΕ που στρέφονταν δικαστικά διεκδικώντας αναδρομικά με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου το 2015, ενώ εκκρεμούν στα δικαστήρια περίπου 6.000 αγωγές.

Τι εξέτασε το Συμβούλιο

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έλαβε την απόφαση εξετάζοντας τα δεδομένα σε δύο περιόδους:

- Από 12/06/2016 έως 31/12/2018, δηλαδή από την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου έως τον νέο επανυπολογισμό των συντάξεων.

- Από 01/01/2013 έως 11/05/2016, δηλαδή πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, στην οποία περιλαμβάνεται και το επίμαχο δεκάμηνο των βασικών διεκδικήσεων.

Τα αναδρομικά που κρίθηκαν στην απόφαση του ΣτΕ αφορούν τις περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015. Συγκεκριμένα:

1. Τη μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα €1.300.

2. Τη μείωση 5%-20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής που υπερβαίνει τα €1.000.

3. Τη μείωση των επικουρικών από το πρώτο ευρώ σε ποσοστό 10%-20%.

4. Την πλήρη περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τις κύριες και επικουρικές.



via Ειδησεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/2FHkd95
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη