Μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών στην Σερβία

Μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών στην Σερβία

Η υλοποίηση της πρότασης της Σερβικής Κυβέρνησης για τη μετεγκατάσταση και φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων/μεταναστών που διαβιούν στην Ελλάδα συζητήθηκε κατά την συνάντηση του νέου Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Δόμνα Μιχαηλίδου και τον Πρέσβη της Σερβίας κ. Ντούσαν Σπάσογιεβιτς.

Συγκεκριμένα, εξετάσθηκαν οι νομικές και διαδικαστικές παράμετροι του παραπάνω εγχειρήματος. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι όλες οι ενέργειες για τη μετεγκατάσταση, θα εξασφαλίζουν το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών, όπως προβλέπεται και στη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο χωρών θα ανταλλάξουν επισκέψεις και θα συμφωνήσουν όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Από την πλευρά της Ελλάδας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα αναλάβει το συντονισμό για τον εντοπισμό των επιλέξιμων ανήλικων, καθώς και για την προετοιμασία των κοινωνικών φακέλων που θα μοιραστούν με τις Σερβικές υπηρεσίες παιδικής προστασίας προκειμένου να μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα η υποστήριξη αυτών των παιδιών και μετά τη μετακίνησή τους από την Ελλάδα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης θα συνδράμουν, επίσης, για την ορθή υλοποίηση της παραπάνω δράσης.

Η σύναψη της συμφωνίας με τη Σερβία έρχεται σε συνέχεια των διεθνών επαφών που έχει πραγματοποιήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός, προωθώντας σειρά αντίστοιχων συμφωνιών με σκοπό να μοιραστεί το δυσανάλογα μεγάλο προσφυγικό και μεταναστευτικό βάρος που σηκώνει η Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος «η συμμετοχή της Σερβίας – χώρας που δεν ανήκει ακόμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση - στο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανήλικων, αποτελεί αφετηρία ενεργοποίησης των ευρωπαϊκών χωρών για αντίστοιχες δεσμεύσεις.

Η Σερβία είναι μια παραδοσιακή σύμμαχος της Ελλάδος και η συνδρομή της έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα μας».

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Δόμνα Μιχαηλίδου σε δήλωσή της ανέφερε ότι η συνάντηση με τον Σέρβο Πρέσβη, με θέμα την φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών στην Σερβία επιβεβαιώνει την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία και σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα.



via Ειδησεις https://ift.tt/2TqIHvm
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη