Περού: Τουρίστες τα... έκαναν στο Μάτσου Πίτσου και συνελήφθησαν

Έξι ξένοι τουρίστες συνελήφθησαν στο Περού καθώς κατηγορούνται πως παρεισέφρησαν σε απαγορευμένους τομείς του αρχαιολογικού χώρου του Μάτσου Πίτσου και προκάλεσαν ζημιές στον Ναό του Ήλιου, τμήμα του διασημότερου μνημείου του πολιτισμού των Ίνκα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι τουρίστες, τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες, υπήκοοι Βραζιλίας, Αργεντινής, Γαλλίας και Χιλής, συνελήφθησαν την Κυριακή στον Ναό του Ήλιου από φύλακες του αρχαιολογικού χώρου και αστυνομικούς.

«Οι έξι τουρίστες συνελήφθησαν, τελούν υπό κράτηση και διενεργείται έρευνα σε βάρος τους για πρόκληση βλαβών στην πολιτιστική κληρονομιά», δήλωσε ο Ουίλμπερτ Λέιβα, επικεφαλής της αστυνομίας στην περιφέρεια Κούσκο, στο κεντρικό τμήμα του Περού, όπου βρίσκεται το Μάτσου Πίτσου.

Η νομοθεσία του Περού προβλέπει την επιβολή ποινών τουλάχιστον τεσσάρων ετών φυλάκισης σε οποιονδήποτε προκαλεί ζημιά στην εθνική πολιτιστική κληρονομιά.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό της αστυνομίας, οι αρχές διαπίστωσαν ότι ένας λίθος στον Ναό του Ήλιου αποσπάστηκε από τοίχο και προκάλεσε ρωγμή στο δάπεδο.

Πέραν του ότι μπήκαν σε απαγορευμένο τομέα του αρχαιολογικού χώρου και προκάλεσαν ζημιές, οι τουρίστες κατηγορούνται επίσης πως βεβήλωσαν τον Ναό του Ήλιου: βρέθηκαν περιττώματα, διευκρίνισε η περιφερειακή διεύθυνση πολιτισμού στην πόλη Κούσκο, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας.

Ο αρχαιολογικός χώρος Μάτσου Πίτσου («παλιό βουνό», κατά μια ερμηνεία της ονομασίας του στη γλώσσα Κέτσουα), ακρόπολη των Ίνκα, βρίσκεται στην κορυφή ενός όρους, σε υψόμετρο 2.400 μέτρων, 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Κούσκο. Χαρακτηρίστηκε μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO το 1983.

Σε τμήματα του Ναού του Ήλιου η πρόσβαση απαγορεύεται αυστηρά διότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του οικοδομήματος.

Πηγή: ΑΜΠΕ



via Press24.gr https://ift.tt/2Rb1AQe
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη