Ορούτς Ρέις: Πώς βρέθηκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα - Το πιο πιθανό σενάριο

Λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, 200 χιλιόμετρα νότια του Καστελλορίζου. Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού "Νικηφόρος Φωκάς" απέπλευσε από την Κάρπαθο που βρισκόταν σε ετοιμότητα και κατέπλευσε στην περιοχή, ενώ το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας σε ανακοίνωσή του αποδίδει το περιστατικό στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Όπως ανέφερε ο Χρήστος Μαζανίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Realfm 97,8 περίπου στη μία με δύο τα ξημερώματα διαπιστώθηκε ότι το Ορούτς Ρέις μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, νωρίτερα κινούνταν εντός της κυπριακής ΑΟΖ σε χώρο τον οποίο είχε οριοθετήσει με παράνομη NAVTEX.
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα συνοδευόμενο από δύο πλοία. Οι πρώτες εκτιμήσεις έλεγαν ότι έχει να κάνει με τον καιρό και προς αυτό επιβεβαιώνονται και οι τελευταίες πληροφορίες. Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι επειδή το Ορούτς Ρέις φέρει στο πίσω μέρος του κάποια καλώδια με τις ειδικές ηχοβολιστικές συσκευές όταν έχει καιρό για να μπορέσει να τα μαζέψει ένα πλοίο χρειάζεται να κάνει μία στροφή άνω των 15 ναυτικών μιλίων. Το δρομολόγιο το οποίο ακολουθούσε στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν από βορά προς νότο και το αντίθετο, ο καιρός ήταν δυτικός βορειοδυτικός, που σημαίνει ότι τον είχε στο πλάι. Για να μην μπερδευτούν τα καλώδια και δημιουργηθεί βλάβη ο καπετάνιος έπρεπε να κάνει στροφή και να πλεύσει κόντρα στον καιρό με κατεύθυνση δυτική, για αυτό βρέθηκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πορεία που έχει χαράξει το Ορούτς Ρέις είναι προς τα δυτικά και πως κινείται με πάρα πολύ χαμηλή ταχύτητα, περίπου στους 7 με 8 κόμβους.


via Press24.gr https://ift.tt/2S5wCJK
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη