Συνάντηση Α. Ξανθού με τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Κ. Σπανουδάκη

Συνάντηση Α. Ξανθού με τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Κ. Σπανουδάκη

Ο Βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός επισκέφτηκε σήμερα την Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και συναντήθηκε με τον Αντιπρύτανη Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας.

Ο κ. Κ. Σπανουδάκης ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Α. Ξανθό για τα αναπτυξιακά έργα του Πανεπιστημίου Κρήτης που δρομολογήθηκαν την προηγούμενη περίοδο και είναι σε εξέλιξη , όπως η επέκταση της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης και η κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ 3.000 φοιτητικών κατοικιών (2.000 στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο), καθώς και του Αμφιθεάτρου-Συνεδριακού Κέντρου στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου. Η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα συμβάλλει αποφασιστικά στην επίλυση του οξυμμένου στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του Ρεθύμνου, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμίσει τις πολιτιστικές υποδομές της πόλης και θα ενισχύσει τον συνεδριακό τουρισμό στον τόπο μας.

Ο κ. Α. Ξανθός αναφέρθηκε στο κατατεθέν σ/ν του υπουργείου Παιδείας με το οποίο αναστέλλεται νομοθετικά επ' αόριστον η λειτουργία 37 νέων Τμημάτων ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων 6 Τμήματα του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ένα εκ των οποίων είναι το νέο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ρεθύμνου. Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση των παραπάνω τμημάτων χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, καταρρίπτεται από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, τους Πρυτάνεις και τις Συγκλήτους (ΕΚΠΑ, Μεσογειακό) που εισηγήθηκαν τη δημιουργία τους και ανέλαβαν την ευθύνη για τη λειτουργία τους. Ενδεικτικό είναι πως κάποια Πανεπιστήμια είχαν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη στελέχωση των νέων τμημάτων ώστε να υποδεχτούν φοιτητές το Σεπτέμβριο του 2020. Η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση ακυρώνει στην πράξη το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και δρομολογεί τη σταδιακή απόσυρση της Πολιτείας από την χρηματοδότηση των ΑΕΙ.

Η απόφαση για αναστολή των 37 νέων Τμημάτων, ακολουθεί την αναστολή λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για αποφοίτους ΕΠΑΛ, την κατάργηση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, την κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση συρρικνώνει τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ναρκοθετεί το μέλλον πολλών περιφερειακών ιδρυμάτων, μειώνει δυνητικά τη χρηματοδότηση τους κατά 20%, σχεδιάζει τη μείωση των εισακτέων, την εισαγωγή της «βάσης του 10» και τις διαγραφές φοιτητών που ξεπερνούν το χρονικό όριο φοίτησης( ν+2). Την ίδια στιγμή, όμως μεριμνά για τα Ιδιωτικά Κολέγια και την ισοτιμία των πτυχίων τους, ευνοώντας τα κοινωνικά στρώματα που μπορούν να καταβάλλουν υψηλά δίδακτρα για τη φοίτηση των παιδιών τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, θα υπερασπιστεί με όλες του τις δυνάμεις την πολύ κρίσιμη παρέμβαση αναμόρφωσης και διεύρυνσης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας και ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα των ΑΕΙ, η οποία σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε περιβάλλον λιτότητας και μετά από ευρεία διαβούλευση με τα Πανεπιστήμια και τις τοπικές κοινωνίες.

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/35RyXNa
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη