Ο Αλέκος Λεβίδης δημιουργεί προσωπικές μυθιστορίες

Το Μουσείο Μπενάκη – Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα διοργανώνει την ατομική έκθεση του Αλέκου Λεβίδη «Μυθ-ιστορικά», σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία». Η έκθεση διαρκεί από τις 16 Ιανουαρίου ως τις 14 Μαρτίου.
Τα «Μυθ-ιστορικά» του Αλέκου Λεβίδη, είναι μια σειρά εικοσιτεσσάρων έργων που ζωγραφίστηκαν στη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών (1980-2019) και φέρουν έντονα το αυτοβιογραφικό στοιχείο.

Παραμονές της συνθηκολόγησης, 2019, μικτή τεχνική, 87 x 107 εκ. Από τη συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Το προσωπικό βίωμα πλέκεται με κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη ζωή του ζωγράφου, ενώ το «μέσα» συνδέεται με το «έξω», το «μικρό» με το «μεγάλο» και ο μύθος με την «πραγματικότητα». Μέσα από τις εικόνες, ο Λεβίδης διαχειρίζεται τη σχέση του με την ιστορία χωρίς νοσταλγία∙ με τρόπο υπαινικτικό, συχνά αλληγορικό και, πάνω από όλα, συνειρμικό. Δεν προβαίνει σε δηλώσεις ιστορικού ή πολιτικού περιεχομένου. Αντλεί από το παρόν και το παρελθόν για να δημιουργήσει προσωπικές μυθιστορίες δυνάμει ανοιχτές σε εξίσου προσωπικές αναγνώσεις του θεατή.

Η αμηχανία του Ιουλίου, 2017-2018, μικτή τεχνική σε ξύλο, 70 x 61,5 εκ. Από τη συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, το μουσείο-αρχείο της γενιάς του ’30 που αποτέλεσε το ύστατο μουσειακό έργο του Άγγελου Δεληβορριά, δεν είναι τυχαία επιλογή. Ο Λεβίδης, γεννημένος στο τέλος του πολέμου, ζυμώθηκε με τη δημιουργία αυτής της γενιάς όπως και με το διεθνές κίνημα του μοντερνισμού. Στην εφηβεία του διαμορφώθηκε  από το πολιτισμικό στερέωμα που οι εκπρόσωποί της –κάποιοι από τους οποίους υπήρξαν και δάσκαλοί του– έστησαν μεταπολεμικά∙ τη λογοτεχνία, την ποίηση, το θέατρο, τη ζωγραφική, τη μουσική, τον κινηματογράφο, τον λαϊκό πολιτισμό. Σε όλη την πορεία του δεν σταμάτησε να εμπνέεται από το έργο τους. Επομένως, θεωρεί την κατοικία – εργαστήριο του Χατζηκυριάκου-Γκίκα, περισσότερο από κάθε άλλο χώρο της Αθήνας,  και δικό του «σπίτι». Τα «Μυθ-ιστορικά» λοιπόν αποτελούν, από τη μια, χαιρετισμό στον φίλο που έφυγε και, από την άλλη, μικρό αντίδωρο στο έργο αυτής της κιβωτού ζωντανού παρελθόντος.

Gradiva, 2014, ακρυλικό και λάδι σε ξύλο, 36 x 36,2 εκ. Από τη συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Event Information
Μουσείο Μπενάκη – Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, Κριεζώτου 3, Αθήνα
Εγκαίνια: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 20.00
Διάρκεια Έκθεσης: 16 Ιανουαρίου – 14 Μαρτίου 20120
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή Σάββατο: 10.00-18.00, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη: Κλειστά. Εισιτήρια: € 5
 Πληροφορίες: 210 361 5702 & 210 363 0818, http://www.benaki.gr/admission)

The post Ο Αλέκος Λεβίδης δημιουργεί προσωπικές μυθιστορίες appeared first on Art22.from Art22 https://ift.tt/383hymt
via IFTTT
Από το Blogger.