Κομοτηνή: Γυναίκες που έγραψαν τη δική τους ιστορία

Κομοτηνή: Γυναίκες που έγραψαν τη δική τους ιστορία

Για τις γυναίκες οι οποίες ανά τους αιώνες έχουν εφεύρει, έχουν διατυπώσει θεωρήματα, έχουν ανακαλύψει πάρα πολλές εφευρέσεις σε θέματα νέας τεχνολογίας, μαθηματικών, φυσικής κι αστρονομίας μίλησε πρόσφατα σε φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών η κα Κερατσώ Γεωργιάδου, ειδική επιστημονική συνεργάτης του ΔΠΘ.

Η κα Γεωργιάδου αναφέρθηκε τόσο σε παραδείγματα της αρχαιότητας, όσο και σε σύγχρονα παραδείγματα, όπως η γυναίκα του Θαλή , η γυναίκα του Πυθαγόρα, η Θεανώ. Για γυναίκες που διατύπωσαν: θεώρημα, όπως ότι: η εγγεγραμμένη γωνία που βαίνει σε ημικύκλιο είναι ορθή. Ή την θεωρία του χρυσού αριθμού «Φ». Αναφέρθηκε επίσης στην Διοτίμα, την δασκάλα του Σωκράτη. Όλες αυτές οι γυναίκες ήταν μαθηματικοί, αστρονόμοι, κοσμολόγοι της εποχής του 6ου και 7ου αιώνα π.Χ.

Στην ίδια ομιλία η κα Γεωργιάδου αναφέρθηκε στην Μαρία Κιουρή η οποία ανακάλυψε τη ραδιενέργεια και έκανε τις πρώτες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του καρκίνου με τον «βομβαρδισμό» καρκινικών όγκων με τη ραδιενέργεια και την ακτινοβολία. «Είναι γυναίκες που βρίσκονται πίσω από κάτι σημαντικό, αλλά δεν είναι γνωστά τα ονόματα τους. Υπάρχει γενικότερα μια «λεηλασία» των ανακαλύψεων των γυναικών, όπως υπάρχει και μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια Πατριαρχική Κοινωνία. Κρύβεται η προσφορά αυτών των γυναικών, υποκλέπτεται και χρησιμοποιείται από άλλους που δεν είναι δικά τους» δηλώνει.

Σύμφωνα με την κα Γεωργιάδου θα πρέπει τα σχολικά βιβλία να προβάλουν την προσφορά των γυναικών. «Οι μαθητές στα σχολεία θα πρέπει να μαθαίνουν ότι εκτός από άνδρες υπήρχαν και γυναίκες που προήγαγαν την επιστήμη, τις θετικές επιστήμες και ότι δεν είναι άγνωστο πεδίο για εκείνες.» δηλώνει προσθέτοντας πως οι γυναίκες οι οποίες ήταν προγραμματίστριες σε Υπολογιστές, γυναίκες οι οποίες δούλευαν στη σκιά μεγάλων ονομάτων, ήταν αυτές που έκαναν τις ανακαλύψεις. «Όπως οι αφροαμερικανές, για παράδειγμα η Κάθριν Τζόσον, οι οποίες έκαναν μαθηματικούς υπολογισμούς και βοήθησαν πάρα πολύ τη NASA στις αποστολές του διαστήματος.»

Τέλος, δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμά της, ότι δηλαδή: Όταν ζουν άσχημες καταστάσεις, όπως η βία ή η κλοπή της δουλειάς θα πρέπει τα κορίτσια να φεύγουν. «Η καλύτερη λύση είναι η διαπίστωση και η φυγή, δεν θα πρέπει να υπομένει καμία γυναίκα κάτι τόσο άσχημο ελπίζοντας ότι θα το αλλάξει, δεν αλλάζει.»
Φώτο: Κερατσώ Γεωργιάδου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2sZu8nX
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη