Αναδρομικά: Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ κυβέρνηση και συνταξιούχοι

Αναδρομικά: Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ κυβέρνηση και συνταξιούχοι

Νέα δεδομένα για τα δημοσιονομικά μεγέθη μπορεί να σηματοδοτήσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναδρομική επιστροφή των μνημονιακών περικοπών. Αν οι συνταξιούχοι κερδίσουν τη δίκη αυτό μπορεί να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με ποσό άνω των 25 δισεκατομμυρίων.

H κυβέρνηση θα περιμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις σχετικά με την επιστροφή των χρημάτων.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, τα αναδρομικά για την περίοδο από το 2013 έως και τον Δεκέμβριο του 2018 είναι:

-2013 έως 05/2015… 11 ΔΙΣ. €
-06/2015 έως 04/2016… 3,9 ΔΙΣ. €
-05/2016 έως 12/2018… 11,5 ΔΙΣ €

«Δεν γνωρίζω εγώ ποια θα είναι η απόφαση του Σ.τ.Ε. Όποια και αν είναι και ανεξάρτητα από το δημοσιονομικό κόστος που θα προκαλέσει, θα πρέπει να γίνει σεβαστή. Αν είναι μεγάλο το δημοσιονομικό βάρος δεν μπορεί να το σηκώσει αυτόματα ο προϋπολογισμός» επεσήμανε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης.

Τι περιμένουν οι συνταξιούχοι

Συνταξιούχος του δημοσίου με αποδοχές από συντάξεις 1890 ευρώ διεκδικεί αναδρομικά 273 ευρώ ανά μήνα, ενώ συνταξιούχος του ΙΚΑ με κύρια και επικουρική σύνταξη 1200 ευρώ διεκδικεί αναδρομικά 132 ευρώ ανά μήνα

Ανάλογα με το περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ, η κυβέρνηση θα συζητήσει με τους θεσμούς το ενδεχόμενο η δαπάνη να μην προσμετρηθεί στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/30btwYg
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη