Η NASA προετοιμάζει την αποστολή του νέου rover στον Άρη

Η NASA προετοιμάζει την αποστολή του νέου rover στον Άρη

Τον φετινό Ιούλιο, η NASA θα πραγματοποιήσει την τελευταία φιλόδοξη αποστολή της στον Άρη, όπου ένας πυραύλος Atlas V-541 θα μεταφέρει ένα νέο δρομέα (rover) στον Κόκκινο Πλανήτη. Η αποστολή αυτή είναι σημαντική καθώς θα θέσει τις βάσεις για μια επανδρωμένη αποστολή στο εγγύς μέλλον.

Το νέο rover Mars 2020 είναι παρόμοιο με το Curiosity, το οποίο προσγειώθηκε στον Άρη το 2012. Όμως, η αποστολή του πρώτου δρομέα επικεντρώνεται στην εκτίμηση του τόπου προσγείωσής του στον κρατήρα Gale. Το Curiosity ανακάλυψε μια αρχαία λίμνη στον κρατήρα, στον βυθό της οποίας εντοπίστηκαν πολλά ασυνήθιστα άλατα.

Μόλις προσγειωθεί στην επιφάνεια του Άρη, ο δρομέας που είναι κατασκευασμένος σύμφωνα με την τεχνολογία του Curiosity, θα χρησιμοποιήσει μια σειρά από όργανα υψηλής τεχνολογίας και 23 κάμερες για να ερευνήσει τον πλανήτη για αποδείξεις προηγούμενης μικροβιακής ζωής και να συλλέξει δείγματα. Τον δρομέα θα συνοδεύει ένα μικρό drone που θα δοκιμαστεί για τις μη επανδρωμένες εναέριες πτήσεις σε άλλους πλανήτες. Διαθέτει κάμερα και θα περιηγηθεί με τη βοήθεια ενός ηλιακού ιχνηλάτη δοκιμαστικά, για 30 ημέρες.

Ο δρομέας του Άρη θα μεταφερθεί μέσα σε ένα ειδικά σχεδιασμένο διαστημικό σκάφος. Οι μηχανικοί της NASA στο Jet Propulsion Laboratory (JPL) στην Πασαντένα της Καλιφόρνια, προετοιμάζουν το σκάφος για ένα ακουστικό τεστ το οποίο θα αναπαράγει τις δονήσεις μιας εκτόξευσης πυραύλου.

Οι μηχανικοί της NASA ετοιμάζουν το διαστημόπλοιο για οκτώ ημέρες δοκιμών θερμικού κενού στη προσομοιωτή του JPL. Ένας  θάλαμος ύψους 25 μέτρων δημιουργεί ένα περιβάλλον σχεδόν χωρίς αέρα, με θερμοκρασία -129 ° C, ενώ ισχυροί λαμπτήρες xenon χρησιμοποιούνται για την προσομοίωση των ακτινών του ήλιου. Ο δρομέας μεταφέρει εξοπλισμό ο οποίος, εάν λειτουργήσει, θα μπορούσε να μετατρέψει μέρος του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του Άρη σε οξυγόνο.

Για να επιλέξει έναν τόπο προσγείωσης, η NASA βασίστηκε σε εικόνες που συνέλλεξε το Mars Global Surveyor Spacecraft και που δημιούργησε έναν τοπογραφικό χάρτη του πλανήτη στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ο χάρτης αυτός παρουσιάζει τέσσερις πιθανούς και βασικούς χώρους προσγείωσης.

Τελικά, αποφασίστηκε ότι η αποστολή θα προσγειωθεί στον κρατήρα Jezero, όπου παλιά υπήρξε μια λίμνη και αρκετά ποτάμια. Αυτός ο χάρτης δείχνει την αφθονία των μεταλλικών ορυκτών, τα οποία τείνουν να διατηρούν την οργανική ύλη, καθιστώντας την περιοχή ελπιδοφόρο για την αναζήτηση στοιχείων αρχαίας μικροβιακής ζωής.

Ο τελικός στόχος των αποστολών της NASA στον Άρη είναι μια επανδρωμένη αποστολή στη δεκαετία του 2030.

ΠΗΓΗ: Wired, Space

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/3a8bFpS
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη