Νέος εκλογικός νόμος: Στόχος η ψήφιση ως τα τέλη Ιανουαρίου (video)

Νέος εκλογικός νόμος: Στόχος η ψήφιση ως τα τέλη Ιανουαρίου (video)

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον νέο εκλογικό νόμο τέθηκε από το βράδυ της Παρασκευής σε δημόσια διαβούλευση και τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια στις 22 Ιανουαρίου.

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το σχέδιο νόμου «κύριος γνώμονας είναι η θέσπιση ενός αξιόπιστου, διαφανούς, απλού και λειτουργικού πλαισίου που θα εισάγει ένα νέο πολιτικό σύστημα στην μετά κρίση Ελλάδα, το οποίο θα κληθεί να διαμορφώσει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτική, μία σχέση που ξεκίνησε να οικοδομείται επί βάσεων στερεών με την πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου 2019».

Το νομοσχέδιο προβλέπει κλιμακωτό μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, με ανώτατο όριο τις 50 έδρες σε περίπτωση που λάβει 40% και πάνω στις εκλογές. Ειδικότερα, εφόσον το πρώτο κόμμα πάρει ποσοστό 25% θα λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, και για κάθε μισή μονάδα επιπλέον θα παίρνει μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. Οι υπόλοιπες έδρες θα κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα.

Η διάταξη εφαρμόζεται και για συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, ο οποίος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός δια του αριθμού των κομμάτων που τον αποτελούν.

Πηγή: ΕΡΤ1 (Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα), ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/35JvsIw
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη