Μεταναστευτικό:Στην Αθήνα οι φορείς του Β.Αιγαίου-Μηταράκης στην ΕΡΤ:Έχουν δίκιο (video)

Μεταναστευτικό:Στην Αθήνα οι φορείς του Β.Αιγαίου-Μηταράκης στην ΕΡΤ:Έχουν δίκιο (video)

Την Πέμπτη έχει προγραμματισθεί η επίδοση του ψηφίσματος των συγκεντρώσεων για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα και τις επιπτώσεις του στους νησιώτες στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια στη Βουλή και στα υπουργεία Εσωτερικών και Μετανάστευσης. «Δικαιολογημένη» χαρακτηρίζει την αγανάκτηση των πολιτών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 και δηλώνει ότι προτεραιότητα του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος, θα είναι «ο περιορισμός των ροών» και «η διεθνοποίηση του«.

Το πρωί της Τετάρτης, καθολική ήταν η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατοίκων και φορέων σε Λέσβο, Σάμο και Χίο για τη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων κράτησης. Κεντρικό μήνυμα ότι πλέον τα νησιά δεν αντέχουν άλλο. Στην Αθήνα θα βρίσκονται αύριο ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου και όλοι οι δήμαρχοι των νησιών.
Με αιτήματα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών σε συνθήκες διαβίωσης, καμία παλιά ή νέα δομή φιλοξενίας στα νησιά και κλείσιμο των υπαρχουσών, εκατοντάδες πολίτες σε Λέσβο, Σάμο, Χίο πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Κλειστές είναι δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα και στα τρία νησιά, αντιδρώντας στη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων κράτησης.

Οι κάτοικοι ζητούν την φύλαξη των συνόρων και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των δομών υγείας και ασφάλειας.

Το σύνθημα «θέλουμε πίσω τη ζωή μας» κυριάρχησε σήμερα στην πλατεία Πυθαγόρα της Σάμου. Κύριο αίτημα της συγκέντρωσης η άμεση μεταφορά των χιλιάδων μεταναστών στην ενδοχώρα.

Ομιλητές ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Βασίλης Πανουράκης, ο δήμαρχος δυτικής Σάμου, Αλέκος Λυμπέρης, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Βάσω Βρινιώτη, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Σταμάτης Φιλιππής και τέλος ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος.

Με σύνθημα «όχι άλλες φυλακές ψυχών στα νησιά μας», πραγματοποιήθηκε διαδήλωση σήμερα στη Χίο, με αίτημα τη δημιουργία μιας μικρής δομής, μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών και την άμεση μετακίνησή τους στην ενδοχώρα.  Ακολούθησαν ομιλίες του αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνου και εκπροσώπων φορέων, αλλά και της συζύγου του περιφερειάρχη, Δήμητρας Μουτζούρη.

Για αύριο Πέμπτη 23 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση κατοίκων και φορέων των νησιών στην Αθήνα με σκοπό να επιδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Το ψήφισμα των σημερινών κινητοποιήσεων που θα επιδοθεί αναφέρει:

«Οι κάτοικοι της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου τα νησιά της να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων ενώνουμε της φωνές μας και απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Ευρώπη. Άμεση αποσυμφόρηση και μεταφορά των προσφύγων μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Καμία νέα δομή στα νησιά και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών. Έλεγχο όλων των ΜΚΟ. Αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Μέτρα στήριξης για τα νησιά προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί».

Να σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου επικεφαλής της πορείας που ακολούθησε, μετέβη στην κλειστή λόγω της απεργίας των εργαζομένων, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής όπου και θυροκόλλησε το ψήφισμα.

Ν. Μηταράκης: Οι νησιώτες σηκώνουν δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Β. Τζανακάκη, Μ. Τζινέλη, Χ. Ζαβουδάκης, Θ. Πυλιώτης, Χαρά Γιαννοπούλου

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/36bJ3c4
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη