ΧΑΜΟΣ για το «χαράτσι» 15 ευρώ από τα ΕΛΤΑ για την Κίνα και άλλες χώρες...

Σε μία απόφαση, που ανατρέπει πολλά στο ηλεκτρονικό εμπόριο και έχει προκαλέσει χαμό αντιδράσεων,  προχώρησαν τα ΕΛΤΑ. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο της διοίκησης πλέον θα χρεώνουν με 15 ευρώ τον εκτελωνισμό όλων των δεμάτων και ειδικότερα εκείνων που προέρχονται από την Κίνα.

Πρόκειται για την εφαρμογή σχετικής υπουργικής απόφασης, που θα πρέπει να εφαρμοστεί όχι μόνο από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, αλλά από όλες τις εταιρείες διανομής εισαγόμενων από τρίτες χώρες, δεμάτων.

Η επιπλέον αυτή χρέωση αφορά ακόμη και πολύ μικρά δέματα, που η αξία τους δεν ξεπερνά τα 22 ευρώ! Θα υπάρξουν περιπτώσεις δηλαδή, που ένα μικρό δέμα αξίας οκτώ ευρώ θα επιβαρύνεται με άλλα 15 ως κόστος εκτελωνισμού. Οι χρεώσεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο τα δέματα από την Κίνα, ενώ επεκτείνονται και σε άλλες χώρες.

Μάλιστα μέχρι και σήμερα τα συγκεκριμένα δέματα έρχονταν χωρίς καμία χρέωση από τα ΕΛΤΑ. Ωστόσο από τη Δευτέρα και μετά  χρεώνουν με 15 ευρώ όλα τα δέματα που φθάνουν στην ελληνική επικράτεια. Από τις χρεώσεις αυτές εξαιρούνται προφανώς οι χώρες μέλη της ΕΕ.

Ο πίνακας χρέωσης έχει ως εξής:
Από 0-22€ τα τέλη εκτελωνισμού είναι 15€
Από 22-150€ τα τέλη εκτελωνισμού είναι 15€ + ΦΠΑ 24%
Πάνω από 150€ τα τέλη εκτελωνισμού θα είναι 15€-50€ ανάλογα το κόστος του πακέτου, + ΦΠΑ 24% + Τελωνειακούς δασμούς.

Αυτό γίνεται για να μπει φρένο στις αγορές από Ασία, στα πακέτα των οποίων οι πωλητές γράφανε μηδενική αξία και αποστολή ως δώρο, με σκοπό να μην εκτελωνιστούν και να μην χρεωθούν δασμοί.

Δημήτρης Παπαγιαννίδης
Με γεια μας. Ebay signing out.
"Νέες αλλαγές φαίνεται πως φέρνουν τα ΕΛΤΑ - για μία ακόμα φορά στις αγορές από Κίνα (και στην αγορά των προϊόντων από Κίνα), αφού όπως μας ενημέρωσαν εκπρόσωποι των Ελληνικών Ταχυδρομείων σε σημερινή επικοινωνία μας, από τις αρχές του Φεβρουαρίου 2020 ξεκίνησε να εφαρμόζεται τέλος εκτελωνισμού 15€ ακόμα και σε πακέτα χαμηλής αξίας!

Όπως δήλωσαν στο Gizchina Greece, αρχικά η αλλαγή θα είναι σταδιακή: αν το τελωνειακώς ελεύθερο πακέτο μας ΤΥΧΕΙ να συμπεριληφθεί σε μεγαλύτερο όγκο πακέτων που θα μπουν σε δειγματοληπτικό τελωνειακό έλεγχο, τότε όταν χρειαστεί να το παραλάβουμε, θα πρέπει να πληρώσουμε τέλος εκτελωνισμού 15€, που αντιστοιχεί στην παρουσία του τελωνειακού υπαλλήλου. Αν ΔΕΝ τύχει να συμπεριληφθεί στο επιλεγμένο «πακέτο» δεμάτων από τους τελωνειακούς, θα περάσει και θα φτάσει σπίτι μας χωρίς την επιπλέον χρέωση. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν, στην αρχή (τους πρώτους μήνες) αυτό δεν θα συμβαίνει σε ΟΛΑ τα πακέτα μας, αλλά τυχαία. Για αυτό και σε αρκετούς από εμάς κάποια πακέτα έρχονται ακόμα χωρίς καμία χρέωση και σε κάποιους άλλους, υπάρχει η χρέωση των 15€. Η πολιτική των ΕΛΤΑ όμως -όπως μας τόνισαν αποκλειστικά- είναι να γενικευθεί ο έλεγχος σε ΚΑΘΕ αντικείμενο στο άμεσο μέλλον.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι και πριν λίγο καιρό, όσα πακέτα προέρχονται από χώρα εκτός Ε.Ε. και ήταν αξίας κάτω των 22€, κατατάσσονταν ως τελωνειακώς ελεύθερα, και επομένως δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ και δασμούς, ούτε χρεώνονταν το τέλος εκτελωνισμού των ΕΛΤΑ.

Πλέον από ότι φαίνεται θα υπάρχουν οι ακόλουθες χρεώσεις στις αγορές από Κίνα:
Για πακέτα αξίας 0-22€ θα υπάρχουν τέλη εκτελωνισμού 15€
Για πακέτα αξίας 22-150€ υπάρχουν τέλη εκτελωνισμού 15€ + ΦΠΑ 24%
Για πακέτα αξίας άνω των 150€ υπάρχουν τέλη εκτελωνισμού 15€-50€
ανάλογα το κόστος του πακέτου, + ΦΠΑ 24% + Τελωνειακούς δασμούς."

---------------------------------------
Τα ΕΛΤΑ προχώρησαν σε διευκρινίσεις αναφορικά με τις αλλαγές στα ειδικά τέλη εκτελωνισμού και τα οποία έχουν προκαλέσει ανησυχία στους καταναλωτές που αγοράζουν προϊόντα από χώρες εκτός Ε.Ε.
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διαβεβαιώνουν τους πελάτες που πραγματοποιούν αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε. ότι για όλα τα αντικείμενα επιστολικού ταχυδρομείου που χαρακτηρίζονται από τις Τελωνειακές Αρχές «Ελεύθερα», δηλαδή χωρίς τελωνειακή διασάφηση, το τέλος εκτελωνισμού ήταν και παραμένει μηδενικό. Τα αντικείμενα αυτά φέρουν την πράσινη αυτοκόλλητη ετικέτα.
Τα ΕΛΤΑ στις 03 Φεβρουαρίου 2020 αναπροσάρμοσαν την τιμολογιακή τους πολιτική, στα «Ειδικά Τέλη Εκτελωνισμού». Στο νέο τιμοκατάλογο έχει προστεθεί «Τέλος Εκτελωνισμού» για τα ταχυδρομικά αντικείμενα που φέρουν τελωνειακή διασάφηση, ακόμη κι αν κατά την διαδικασία εκτελωνισμού αυτή προσδιοριστεί ως μηδενική.

Όπως σημειώνουν τα ΕΛΤΑ, "ο διαχωρισμός των ταχυδρομικών αντικειμένων που προέρχονται από τρίτες χώρες, σε αυτά που έχουν τελωνειακό ενδιαφέρον και σε αυτά που δεν έχουν, γίνεται από Τελωνειακές Αρχές και όχι από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας".


via Press24.gr https://ift.tt/2OHJeWz
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη