Ίδρυση Κέντρου Έρευνας και Μελέτης Βοιωτίας

Πραγματοποιήθηκε χθες στις 11.00 π.μ. η ιδρυτική εκδήλωση, στο κέντρο Γεροντολογίας: «Άγιος Πορφύριος», του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Βοιωτίας.

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση του Δρ. κ. Νικολάου Κόλλια ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν Πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών και ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στη σημασία της συνάντησης αυτής η οποία είναι η γενέθλιος ημέρα του νέου Κέντρου Έρευνας και Μελέτης Βοιωτίας.

 

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της μελέτης της Βοιωτίας από τη μυθολογία μέχρι σήμερα. Είπε ακόμα ότι η Βοιωτική γη έχει να παρουσιάσει σημαντικές πόλεις όπως η Θήβα, η Λειβαδιά, ο Ορχομενός, η Χαιρώνεια, οι Θεσπιές, η Τανάγρα κ.λ.π. τονίζοντας παράλληλα ότι η Θήβα είναι η μόνη πόλη που κατοικείται συνεχώς για 10.000 χρόνια.

 

«Σήμερα σκεφθήκαμε πως μπορεί να συνεχιστεί το έργο που η εταιρεία είχε αρχίσει το 1983, ένα έργο πολιτιστικό και κοινωνικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόλλιας και εκ παραλλήλου τόνισε ότι θα πρέπει να καλλιεργήσει και να εμπνεύσει τη νεολαία.

 

Ακολούθως, το λόγο έλαβε ο Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου της Α.Μ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, κ. Ιωάννης Τσούρας ο οποίος και συντόνισε τη συνάντηση.

 

Στη συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, οι Βουλευτές της περιοχής, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας και οι Δήμαρχοι των περιοχών.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Ο Μακαριώτατος συνοψίζοντας είπε: «Από αυτή τη συνάντηση διαπιστώθηκε ένα ''κενό'', μια ανάγκη για την ανάδειξη του τόπου μας. Χαίρομαι κάθε φορά που λαμβάνω συλλογικούς τόμους για διάφορες περιοχές της χώρας μας. Ειδικά όταν αναφέρονται στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Βοιωτία, η οποία έχει και αυτή θησαυρούς αγνώστους και γνωστούς. Αλλά οι θησαυροί μας χρειάζονται προσοχή και σεβασμό στην διάσωσή τους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε σε περιπτώσεις παρεμβάσεων στα μνημεία συχνά με τρόπο ανορθόδοξο και πρόχειρο. Ανέφερε ότι δεν πρέπει να διασώσουμε μόνο το παρελθόν αλλά πρέπει με βάση την παράδοση να κοιτάξουμε το μέλλον. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι σχετικοί επιστήμονες ώστε ο πολιτισμός μας να αναδειχθεί και ο οποίος είναι πλούσιος.

 

Τέλος, αναφέρθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Αλιάρτου και τις δυνατότητες που προσφέρει.


Την ιδρυτική πράξη του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Βοιωτίας συνυπέγραψε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Γιώργος Αναστασίου, στην πρώτη συνέλευση που πραγματοποίησαν τα ιδρυτικά του μέλη, στο Κέντρο Γεροντολογίας στο Δήλεσι, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, ο οποίος είναι και ο Πρόεδρος του Κέντρου.
Ο κ. Δήμαρχος στον χαιρετισμό που απηύθυνε εστίασε στο γεγονός ότι καθώς ο πολιτισμός είναι το σύνολο του ανθρώπινου βίου στο παρελθόν και το παρόν, όλα τα δημιουργήματά του, καλλιτεχνικά, πνευματικά, ηθικά, υλικά, έχουμε υποχρέωση να τα αξιοποιούμε και να τα αναδεικνύουμε.

Σκοπός του Κέντρου θα είναι η καταγραφή και η έρευνα της κοινωνικής, ιστορικής και περιβαλλοντικής εξέλιξης της Βοιωτίας, διαχρονικά. Στη συνέλευση συμμετείχαν ως ιδρυτικά μέλη Βουλευτές, Δήμαρχοι και Αντιπεριφερειάρχες Βοιωτίας.
via ΘΗΒΑ REAL NEWS https://ift.tt/2P441nu
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.