Πέθανε ο Νικήτας Βενιζέλος, πρώην βουλευτής και εγγονός του Ελευθέριου Βενιζέλου

Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα ο Νικήτας Βενιζέλος, ο εγγονός του Ελευθερίου Βενιζέλου, πρώην βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής.
Ο Νικήτας Βενιζέλος νοσηλευόταν στο Λαϊκό Νοσοκομείο καθώς έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια.
Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1930 και ήταν γιος του Κυριάκου Βενιζέλου, γιου του Ελευθερίου Βενιζέλου, και της Μαρίκας Ρούσου, κόρης του εκ Λέρου μεγαλοεφοπλιστή Νικήτα Ρούσου. Σπούδασε οικονομικά και διοικητικές επιστήμες στην Γαλλία και τις ΗΠΑ και ασχολήθηκε με ναυτιλιακές επιχειρήσεις, που κληρονόμησε από την μητέρα του.
Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών άφησε ο Νικήτας Βενιζέλος, εγγονός του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Ο Νικήτας Βενιζέλος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1930. Σπούδασε οικονομικά και διοικητικές επιστήμες στην Γαλλία και τις ΗΠΑ και ασχολήθηκε με ναυτιλιακές επιχειρήσεις, που κληρονόμησε από την μητέρα του.
Με την εγκαθίδρυση της Χούντας στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στο εξωτερικό, από όπου οργάνωσε αντιστασιακό κίνημα κατά της Δικτατορίας. Με προσωπικά του έξοδα και πωλώντας καράβια, περιέθαλψε το Αντιτορπιλικό Βέλος που είχε στασιάσει και διαφύγει στο εξωτερικό, για αυτό και του απενεμήθη παράσημο από το ελληνικό κράτος μετά την πτώση της Χούντας. Κατά την διάρκεια της Χούντας, επέστρεψε κρυφά στην Ελλάδα, μαζί με τον Γραμματέα του και μετέπειτα υπουργό Κώστα Μπαντουβά, προετοιμάζοντας Επανάσταση από την Κρήτη και εφοδιάζοντας με όπλα τους Κρητικούς, που αγόρασε ο ίδιος από τον Καντάφι, αλλά οι κινήσεις τους προδόθηκαν και αναγκάστηκαν μεταμφιεσμένοι να διαφύγουν και πάλι στο εξωτερικό.
Επέστρεψε το 1974 στην Ελλάδα και έθεσε υποψηφιότητα με την ΕΔΗΚ, με την οποία και εξελέγη. Επανεξελέγητο 1977 και ήταν ο τελευταίος βουλευτής που παρέμεινε πιστός μέχρι την διάλυσή της. Λίγο πριν από τις εκλογές του 1981, το 1980, αποχωρεί από την ΕΔΗΚ και ενεργοποιεί το Κόμμα των Φιλελευθέρων, το οποίο είχε ιδρύσει πρώτος ο παππούς του Ελευθέριος Βενιζέλος. Γεν. Γραμματέας του Κόμματος ανέλαβε ο Κώστας Μπαντουβάς.
Ο Νικήτας Βενιζέλος είχε παντρευτεί δύο φορές και έχει οκτώ παιδιά.
Πηγή πληροφοριών: wikipedia, zarpanews.gr/flashnews.gr
Πηγή ΦΩΤΟ: venizelosarchives.gr


via Press24.gr https://ift.tt/37jeWQj
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη