Ακύλας και Πρίσκιλλα: Η γιορτή των ερωτευμένων για την Ορθοδοξία

Καθώς η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει, οι ερωτευμένοι ανά τον κόσμο ετοιμάζονται να τιμήσουν την ημέρα με ξεχωριστούς τρόπους. Μία παγκόσμια ημέρα υπενθύμισης της μεγάλης γιορτής του έρωτα. Όσον αφορά όμως στα ελληνικά δεδομένα, υπάρχει ήδη η γιορτή του έρωτα και αυτή είναι σήμερα, 13 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία γιορτάζουμε τη μνήμη των αγίων Πρίσκιλλας και Ακύλα.

Ήταν το 2000 που ο μακαριστός Χριστόδουλος αντιπρότεινε τη γιορτή των δύο αυτών αγίων ως απάντηση στην εμπορευματοποίηση της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου.

Οι άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα ήταν ζευγάρι Ιουδαίων που κατοικούσαν στην Κόρινθο και εξασκούσαν το επάγγελμα του σκηνοποιού. Άνθρωποι ενάρετοι και ευσεβείς. Όταν ο απόστολος Παύλος επισκέφθηκε την Κόρινθο για να διδάξει την ορθόδοξη πίστη, οι άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα του προσέφεραν θερμή φιλοξενία καθώς είχαν εντυπωσιαστεί πάρα πολύ με το κήρυγμά του.

Τόσο πολύ τους άγγιξε ο λόγος του Απόστολου, ώστε αφού κατηχήθηκαν και βαπτίσθηκαν από αυτόν, αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν στις περιοδείες του ως βοηθοί του. O απόστολος εντυπωσιάστηκε τόσο από τις αρετές και τη χριστιανική τους δράση ώστε τούς μνημονεύει στις επιστολές του γράφοντας ότι για τις προσφερθείσες υπηρεσίες τους και το θάρρος είναι ευγνώμων όχι μόνον εκείνος, αλλά και όλες οι εκκλησίες των εθνών.

Αργότερα οι άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα συνελήφθησαν από τους διώκτες του χριστιανισμού, οι οποίοι αποκεφάλισαν τους αγίους χαρίζοντάς τους μαζί με τον τίτλο των Αποστόλων και τον τίτλο των Μαρτύρων.

Με πληροφορίες από το ekklisiaonline.grvia Press24.gr https://ift.tt/2OOiNic
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.