Συνέχεια του διαλόγου γα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Συνέχεια του διαλόγου γα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Στην Αθήνα φτάνει τη Δευτέρα κλιμάκιο Τούρκων στρατιωτικών για τη συνέχιση του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Σήμερα πάντως και παρά τη συνάντηση του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον ομόλογό του Ακάρ, τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν νέες υπερπτήσεις στο Αιγαίο.
Ο διάλογος σε τεχνικό και στρατιωτικό επίπεδο για τα ΜΟΕ Ελλάδας – Τουρκίας συνεχίζεται με προεργασία των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, με τουρκική αντιπροσωπεία να έρχεται άμεσα στην Αθήνα.

Πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι έχει δείξει την καλή της διάθεση, και ότι τώρα χρειάζονται σαφείς ενέργειες εκ μέρους της Άγκυρας για αποκλιμάκωση της έντασης.

Στις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας κατέστησε σαφές στον Τούρκο ομόλογο του, ότι για να έχει επιτυχία ο στρατιωτικός διάλογος θα πρέπει να αποφεύγονται ταυτόχρονα οι προκλητικές ενέργειες.

«Ανταλλάξαμε απόψεις με τον κύριο Ακάρ για το πώς οι επικείμενες συζητήσεις στην Αθήνα μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών για τα ΜΟΕ, θα συνδράμουν στη μείωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος. Ο υπουργός Άμυνας κάλεσε τις συμμαχικές χώρες να ενισχύσουν την παρουσία τους στο Αιγαίο, και την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.

Στην Αλγερία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ομόλογο του Σάμπρι Μπουκάντουμ, ζήτησαν την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Λιβύη και να σταματήσουν όλες οι ξένες παρεμβάσεις και αναμίξεις στις εσωτερικές υποθέσεις. Ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε ότι το μνημόνιο Τουρκίας Σαρατζ γι αητν οριοθετηση θαλασσίων ζωνών είναι άκυρο ,αντίθετο στο διεθνές δίκαιο και δεν παράγει νομικά αποτελέσματα.

Το μνημόνιο οριοθέτησης είναι άκυρο και αντίθετο με διεθνές δίκαιο και δεν παράγει αποτελέσματα, δεν υπάρχει οντότητα που μπορεί να διεκδικήσει ότι εκπροσωπεί τη Λιβύη, σχολίασε ο Ν. Δένδιας.

Η Αλγερία επίσης κάθε άλλο παρά θέλει να διαφοροποιηθεί από την ευρωπαϊκή προσέγγιση για την Λιβυκή κρίση ,ενώ και εδώ είναι διάχυτη η καχυποψία στην αλαζονική προσπάθεια επέκτασης της επιρροής της Τουρκίας στη Βόρεια Αφρική στο αποτύπωμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Πάντως στο Αιγαίο οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίστηκαν με 14 υπερπτήσεις στα νησιά Οινούσσες, Παναγιά, Λειψούς, Αρκιούς, Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, επτά εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών, και συνολικά 53 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Στο Αιγαίο μόλις ολοκληρώθηκε η αεροναυτική άσκηση Αστραπή με απόλυτη επιτυχία ενώ στη Μακεδονία και στο ύψωμα Ασκός Προφήτη ολοκληρώνεται η στρατιωτική άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ με τη συμμετοχή έξι ακόμη βαλκανικών χωρών.

Η στάση του Σύριζα θα είναι υπεύθυνη στα εθνικά θέματα είπε στην περιοδεία του στα Ιωάννινα ο Αλέξης Τσίπρας που δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική.

Ρεπορτάζ: Δημήτριος Θωμάς

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις:

Περισσότερη νατοϊκή δραστηριότητα στο Αιγαίο για την ανάσχεση των ροών ζήτησε ο ΥΕΘΑ

Στην Αλγερία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (video)

Παραδοχή αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση στη ΝΑ Μεσόγειο δεν αφορούν Ελλάδα-Κύπρο

Ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσες

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2OSIIVJ
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη