Μεταναστευτικό: Στο “κόκκινο” τα νησιά για τα κλειστά κέντρα - Η επίταξη που προκαλεί αντιδράσεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επίταξη ακινήτων και εκτάσεων στα νησιά, προκειμένου να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο με στόχο να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση έχει προκαλέσει "κύμα" αντιδράσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση προχωρά στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, "προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας".

Με υπουργική απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις: Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου, τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου, τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου. Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως: Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω και τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Έκτακτες συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων του δήμου Μυτιλήνης αλλά και του δήμου δυτικής Λέσβου πραγματοποιήθηκαν χθες σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης. Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος (στα όρια του δήμου Δυτικής Λέσβου βρίσκεται η έκταση που ανακοινώθηκε ότι επιτάσσεται) ανέφερε τη Δευτέρα ότι "η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη. Πρότεινα ήδη στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη".

Ο ανιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Γιώργο Χουδαλάκη, Ιωσήφ Καλαμαράκης και Στεφανία Κασίμη ανέφερε: "Είχε ξεκινήσει ένας διάλογος με την κυβέρνηση στα πλαίσια οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης. Η πρώτη συνάντηση είχε γίνει πριν από 15 μέρες και την Πέμπτη ήταν προγραμματισμένη έπειτα από πρόσκληση κυβερνώντων η επόμενη συνάντηση... Οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων και των δήμων και της Περιφέρειας είναι καμία νέα δομή και το κλείσιμο όλων των υφισταμένων. Διότι εμείς υποστηρίζουμε ότι το σχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση δεν βγαίνει, οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Που σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα βρεθούμε σε αδιέξοδα", και πρόσθεσε:

"Εγώ θεωρώ προσβλητική τη μονομερή αυτή απόφαση. Μας προσβάλει αφάνταστα και μας δείχνει ότι δεν μας λαμβάνει καθόλου υπόψη της. Τουλάχιστον εγώ προσωπικά θεωρώ ότι δεν έχω αντικείμενο να πάω στη συνάντηση της Πέμπτης... Εμείς θα αποφασίσουμε μέσα από τα συλλογικά μας όργανα. Θα είναι σίγουρα οι αντιδράσεις τέτοιες που θα ακουστούν παντού, όπως ήταν και οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλα τα μεγάλα νησιά και δυστυχώς δεν έγινε τίποτα αντιληπτό".

Ακούστε το ηχητικό:

Ο πρόεδρος της κοινότητας της Μόριας κ. Γιάννης Μαστρογιάννης μιλώντας στην ίδια εκπομπή τους Realfm 97,8 ήταν θετικός στην πρόταση της κυβέρνησης.

"Εμείς και προεκλογικά και μετά είχαμε μία σταθερή θέση και προσπαθούσαμε να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι πρέπει να γίνει αποσυμφόρηση της δομής της Μόριας και τελικό κλείσιμο, αυτές ήταν οι επιδιώξεις μας. Νομίζω προς τα εκεί κινούνται τα μέτρα, μένει τώρα να διαπιστώσουμε κατά πόσον είναι εφαρμόσιμα και αποδίδουν", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαστρογιάννης και σημείωσε:

"Εμείς τοποθετούμαστε θετικά στην πρόταση της κυβέρνησης. Όλοι στη Μόρια είναι συγκρατημένοι, περιμένουμε όλα αυτά να υλοποιηθούν".

Ακούστε το ηχητικό:



via Press24.gr https://ift.tt/2OL49YN
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη