Σε καραντίνα Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία-ΟΗΕ: Να κηρύξουμε πόλεμο στον κοινό εχθρό-Σχεδόν 6.000 τα θύματα παγκοσμίως

Σε καραντίνα Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία-ΟΗΕ: Να κηρύξουμε πόλεμο στον κοινό εχθρό-Σχεδόν 6.000 τα θύματα παγκοσμίως

Το μήνυμα ότι μαζί θα ξεπεράσουμε την κατάσταση με τον κορονοϊό στέλνει με άρθρο του ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Αναφέρει πως ο COVID-19 είναι ο κοινός μας εχθρός και πρέπει να κηρύξουμε τον πόλεμο σε αυτόν τον ιό και πωςοι χώρες έχουν την ευθύνη να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να επιταχύνουν τις δράσεις τους. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό διεθνώς πλησιάζουν τους 154.000 ενώ ο αριθμός των θανάτων έχει ανέλθει περί τους 5.800, κατά υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

«Όλοι μας έχουμε επίσης την ευθύνη να ακολουθούμε τις ιατρικές συμβουλές και να κάνουμε τα απλά πρακτικά βήματα που συστήνουν οι υγειονομικές αρχές. Εκτός από το να είναι μία κρίση της δημόσιας υγείας, ο ιός μολύνει την παγκόσμια οικονομία. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν χτυπηθεί σοβαρά από την αβεβαιότητα. Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έχουν διαταραχτεί, οι επενδύσεις και η καταναλωτική ζήτηση έχουν κάνει βουτιά δημιουργώντας έναν πραγματικό και αυξανόμενο κίνδυνο μίας παγκόσμιας ύφεσης», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ του οποίου η σύζυγος διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό, ανακοίνωσε απόψε την επιβολή σχεδόν ολικής καραντίνας στην Ισπανία, οι κάτοικοι της οποίας δεν θα μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους παρά μόνο για να εργασθούν ή για λόγους πρώτης ανάγκης, όπως η προμήθεια τροφίμων. Τα δραστικά αυτά μέτρα εντάσσονται στο πλαίσιο της κατάστασης συναγερμού που κηρύχθηκε για δεκαπέντε ημέρες στην χώρα. Η Ισπανία, όπου περισσότερα από 1.500 νέα κρούσματα καταγράφηκαν από το βράδυ της Παρασκευής, είναι η δεύτερο περισσότερο πληγείσα χώρα της Ευρώπης μετά την Ιταλία, η οποία έχει λάβει αντίστοιχα μέτρα.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 20 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού, από τα οποία τα 16 αφορούν ανθρώπους που αφίχθησαν από το εξωτερικό. Προκειται για τη δεύτερη ημέρα που παρατηρείται η τάση αυτή και το Πεκίνο αποφάσισε να εντείνει τους ελέγχους στους ταξιδιώτες που φτάνουν στο κινεζικό έδαφος από το εξωτερικό. Τα νέα κρούσματα της covid-19 που αφορούσαν τοπική μετάδοση του ιού ήταν μόλις τέσσερα, όλα στην Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι από όπου ξεκίνησε η επιδημία τον Δεκέμβριο. Σε 3.199 το σύνολο των θανάτων στην ηπειρωτική Κίνα. Όλες οι περιοχές όπου ο κίνδυνος μετάδοσης κρίνεται μικρός ήραν την καραντίνα.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) της Λιβύης αποφάσισε να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας της πανδημίας και θα κλείσει από τη Δευτέρα όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό της, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Φάγεζ ας Σάρατζ.

Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε να επεκτείνει την λίστα των χωρών από τις οποίες απαγορεύεται η είσοδος ξένων υπηκόων. Μεταξύ των χωρών αυτών βρίσκεται και η Ελλάδα. Οι νέες αυτές χώρες είναι: Η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία. Πριν από τέσσερις ημέρες είχε απαγορευτεί η είσοδος των ξένων που προέρχονται από την Ιταλία, το Ιράν, την Νότια Κορέα την Ελβετία και κάποιες επαρχίες της Κίνας. Η απαγόρευση δεν ισχύει για τους χειριστές των διερχόμενων φορτηγών οι οποίοι ωστόσο υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν την χώρα μέσα σε διάστημα 12 ωρών.

Σε περίπου 3.800 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο στην Γερμανία. Οι ασθενείς που υπέκυψαν από επιπλοκές παραμένουν οκτώ. Διευρύνονται συνεχώς τα μέτρα περιορισμού των κοινωνικών δραστηριοτήτων, με στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. Τα σχολεία σχεδόν σε όλη τη χώρα είναι κλειστά, όπως και τα καφέ, τα εστιατόρια, τα κλαμπ, τα γυμναστήρια, τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και οι συναυλιακοί χώροι. Η Γερουσία του Βερολίνου ανακοίνωσε αργά το βράδυ ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε εκδήλωση – δημόσια ή ιδιωτική – με περισσότερους από 50 συμμετέχοντες.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού ανέρχεται πλέον σε 41, από 26 την Παρασκευή, χωρίς κάποιο να έχει αποδειχθεί θανατηφόρο μέχρι σήμερα.

Οι υγειονομικές αρχές της Σλοβενίας κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού, ενώ είχαν επιβεβαιωθεί ως χθες 181 κρούσματα. Η Λιουμπλιάνα αποφάσισε να ανασταλεί η λειτουργία των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς από αύριο Δευτέρα. Οι περισσότερες δημόσιες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν, ενώ πολλοί δημόσιοι θεσμοί έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

Όλες οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν χωρίς την παρουσία πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου εξαιτίας της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το Βατικανό ενόψει του Πάσχα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ιαπωνία αυξήθηκε σε 1.484 σήμερα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων συμπεριλαμβάνει 697 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess. Οι θάνατοι ανέρχονται πλέον σε 29.

Η Ιταλία μετρά 175 νέους θανάτους σε ένα 24ωρο.

Η Νότια Κορέα κατέγραψε 76 νέα κρούσματα, εξέλιξη που αυξάνει σε 8.162 το σύνολο, ενώ ο αριθμός των θανάτων είναι 75, κάτι που δείχνει πτωτική τάση ως προς την εξάπλωση του SARS-CoV-2 στη χώρα της Ασίας που έχει χτυπηθεί πιο σκληρά από την επιδημία πέραν της Κίνας.

Η κυβέρνηση του Μαρόκου ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι αποφάσισε να ανασταλούν «μέχρι νεοτέρας διαταγής» όλες οι πτήσεις προς και από άλλες 21 χώρες. Οι νέες χώρες προς και από τις οποίες αναστέλλονται στο εξής οι πτήσεις είναι η Αυστρία, η Δανία, η Ελλάδα, η Ελβετία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Τουρκία, ο Λίβανος, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, η Ιορδανία, η Τυνησία, η Σενεγάλη, η Μαυριτανία, ο Νίγηρας, το Μαλί, το Τσαντ, ο Καναδάς και η Βραζιλία.

Οι αρχές της πολιτείας Τζόρτζια στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αναβάλλουν για τις 19 Μαΐου τις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψήφιου του Δημοκρατικού Κόμματος. Την Παρασκευή οι αρχές της Λουιζιάνα είχαν ανακοινώσει την αναβολή των προκριματικών εκλογών του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ένας πολιτης του Ουζμπεκιστάν βρέθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό αφού επέστρεψε στη χώρα του από τη Γαλλία. Η κρατική αεροπορική εταιρεία της χώρας ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει ή περιορίζει κάποιες πτήσεις προς πόλεις της δυτικής Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής ως το τέλος Απριλίου.

Οι αρχές του Αφγανιστάν κατέγραψαν πέντε νέα κρούσματα, γεγονός που αύξησε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στην εμπόλεμη χώρα σε 16.

Δύο κρουαζιερόπλοια με περίπου 1.300 επιβαίνοντες στα λεγόμενα φιόρδ της Χιλής, στην Παταγονία, τέθηκαν σε καραντίνα καθώς Βρετανός ο οποίος αποβιβάστηκε από το ένα διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό, ενώ στο δεύτερο υπάρχουν ύποπτα κρούσματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: Σε υψηλό βαθμό το επίπεδο συναγερμού παγκοσμίως-Κλειστά σύνορα- Έλεγχοι

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2TPmCGI
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη