Αυστηρό μήνυμα ΠΟΥ για κορονοϊό: Μη χάσουμε τη δεύτερη ευκαιρία – Οι 6 απαραίτητες δράσεις

Αυστηρό μήνυμα ΠΟΥ για κορονοϊό: Μη χάσουμε τη δεύτερη ευκαιρία – Οι 6 απαραίτητες δράσεις

Κορονοϊός: Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να ξοδεύουν πολύτιμο χρόνο. Αυτός ο χρόνος χρειάζεται για να πολεμήσουμε τον κοροναϊό αφού χάθηκε άδικα η προηγούμενη ευκαιρία να προλάβουμε την εξάπλωση του COVID-19, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Χάσαμε άσκοπα το πρώτο παράθυρο ευκαιρίας», είπε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Η ώρα για να δράσουμε ήταν τουλάχιστον πάνω από έναν με δύο μήνες πριν».

Ο Αρχηγός του ΠΟΥ έκανε μια σπάνια, «επίθεση» την Τετάρτη σχετικά με την πρόοδο του κόσμου ενάντια στην ασθένεια, η οποία έχει σκοτώσει πάνω από 20.000 ανθρώπους και είναι παρούσα σχεδόν σε κάθε χώρα. Ο οργανισμός γενικά αποφεύγει τις δημόσιες επικρίσεις των κρατών μελών του, δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης.

Ο κόσμος έχει μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς 150 χώρες έχουν λιγότερες από 100 αναφερθείσες περιπτώσεις και εξακολουθούν να έχουν χρόνο για προετοιμασία, δήλωσε ο Tedros.

Εκείνοι που έχουν αναφέρει καραντίνα έχουν κερδίσει χρόνο για να εφαρμόσουν επιθετικά μέτρα για την εξάλειψη της νόσου. Πόσο καιρό θα πρέπει να διαρκέσει η περίοδος κλειδώματος-καραντίνας εξαρτάται από τις ενέργειες που οι χώρες παίρνουν κατά τη διάρκεια αυτών για να εξασφαλίσουν την εξάλειψη της νόσου, δήλωσε ο Tedros.

Τακτικές που πρέπει να ακολουθούνται

Ενώ τα αυστηρά καθεστώτα επιβάλλουν σκληρό κοινωνικό και οικονομικό κόστος, «το τελευταίο πράγμα που κάθε χώρα χρειάζεται είναι να ανοίξει εκ νέου τα σχολεία και τις επιχειρήσεις μόνο για να τα κλείσει ξανά λόγω της αναζωπύρωσης των περιπτώσεων», δήλωσε ο Τέντρος. Έδωσε μια λίστα με έξι δράσεις που πρέπει να ακολουθήσει κάθε χώρα:

  • Επεκτείνετε, εκπαιδεύστε και αυξήστε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
  • Εφαρμογή συστήματα που θα βρίσκουν τα κρούσματα από τον ιό.
  • Βελτιώστε την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα των τεστ ανίχνευσης του ιού.
  • Να κάνετε προσδιορισμό εγκαταστάσεων που μπορούν να μετατραπούν σε κέντρα υγείας κοροναϊού
  • Ανάπτυξη σχεδίων για περιπτώσεις καραντίνας
  • Επαναπροσδιορισμός κυβέρνησης για την καταστολή του ιό.

«Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για μια πανδημία», δήλωσε ο Ryan. Για παράδειγμα, τα διαλείμματα στην αλυσίδα εφοδιασμού θα μπορούσαν να απειλήσουν την προμήθεια ιατρικών γαντιών, τα οποία είναι κατασκευασμένα από καουτσούκ που προέρχεται από λίγες μόνο χώρες.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζουν έλλειψη προστατευτικών εργαλείων σε όλο τον κόσμο, δήλωσε η Μαρία Βαν Κερχόβε, επιδημιολόγος του ΠΟΥ.

Οι άνθρωποι που δεν είναι άρρωστοι δε χρειάζονται μάσκες, είπε, και οι γιατροί δε θα πρέπει να τις στερηθούν εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο μια χώρα τις χρησιμοποιεί.

«Αυτό δεν είναι αποδεκτό», είπε. «Η προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα». «Εάν υπάρχει κάποιο μάθημα από αυτή την πανδημία, είναι ότι χρειαζόμαστε ισχυρότερα συστήματα δημόσιας υγείας», σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε ο Ryan.

Πηγή: bloomberg.com



via Ειδησεις https://ift.tt/2xt0rNA
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη